FLORIN GEORGESCU (BNR): "Companiile din România au apelat într-o măsură redusă la creditarea de la instituţiile autohtone"

G.F.
Bănci-Asigurări / 5 decembrie 2017

Florin Georgescu (Sursa foto: Facebook)

Florin Georgescu (Sursa foto: Facebook)

Companiile din ţara noastră au apelat în prezent, într-o măsură redusă la creditarea de la instituţiile financiare autohtone, indiferent de situaţia profitabilităţii, în principal din cauza situaţiei nebancabile a firmelor, caracterizate printr-un grad înalt de îndatorare, a precizat astăzi prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, în cadrul Forumului de Fiscalitate pentru Industria Serviciilor Financiare.

Potrivit oficialului BNR, pe măsură ce aceste companii îşi vor îmbunătăţi gradul de capitalizare, prin creşterea costului de oportunitate al împrumuturilor de la acţionari, cererea de credite din partea firmelor va deveni din ce în ce mai solvabilă.

"Cât din această şansă va fi valorificată de către sistemul financiar depinde de reuşita configurării unor pachete de produse financiare atractive pe termen lung. Sunt încredinţat că dezbaterea de azi poate aduce contribuţii valoroase în acest sens", a subliniat Florin Georgescu.

Prim-viceguvernatorul Băncii Centralea discutat şi despre ainierea legislaţiei din România la cerinţele prevenirii erodării bazei impozabile şi transferului profiturilor (măsurile anti-BEPS/Base Erosion and Profit Shifting).

"În contextul implementării măsurilor anti-BEPS în legislaţia internaţională, România a semnat la începutul lunii iunie a.c., alături de alte 60 de state, «Convenţia multilaterală pentru implementarea în cadrul tratatelor fiscale a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor». Aceasta va modifica majoritatea tratatelor de evitare a dublei impuneri. Având în vedere relaţiile extinse ale băncilor din România cu mediul internaţional, este important ca specialiştii în fiscalitate să înţeleagă impactul acestui instrument juridic asupra principiilor de taxare internaţională. În plus, având în vedere că raportarea ţară-cu-ţară a fost recent introdusă în legislaţia naţională, sunt interesant de analizat şi obligaţiile de raportare pentru entităţile româneşti, parte a grupurilor multinaţionale", a precizat Florin Georgescu.

Un alt subiect abordat în discursul oficialului BNR a vizat regimul fiscal al cheltuielilor, care reprezintă valoarea creanţelor înstrăinate, revizuit recent.

"În prezent, aceste cheltuieli sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, de anul viitor limitându-se gradul de deductibilitate la 30% din valoarea creanţelor înstrăinate. Aceasta, deoarece conform notei de fundamentare a actului normativ, «din analizele făcute asupra modalităţii de stabilire a impozitului pe profit s-au evidenţiat efecte fiscale importante generate de înstrăinarea creanţelor, mai ales, în sectorul bancar»."

Puteţi accesa aici discursul integral al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa privim lucrurile mai simplu. Credibilitatea bancilor este in cadere libera. Nimeni nu-si mai poate dori colaborari cu cei ce i-au furat sau ii fura inca, cu un intreg sistem corupt pana-n maduva oaselor, pus pe castig prin orice mijloace. Piata ii sanctioneaza prin propriile mijloace.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb