FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE CNIPMMR: "Vrem să vedem de la ministrul Economiei nişte asumări de obiective, de termene şi nu doar transparenţă"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 ianuarie 2021

"Vrem să vedem de la ministrul Economiei nişte asumări de obiective, de termene şi nu doar transparenţă"

Guvernul nu a reuşit să se încadreze în indicele minim convenit cu Comisia Europeană pentru cele trei scheme de sprijin pentru mediul privat afectat de pandemia Covid-19, a declarat, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Membrii Guvernului să fie atenţi la indicativul minim - 50.000 de IMM-uri finanţate - propus prin OUG 130/2020. Până acum, pe cele trei măsuri prevăzute de actul normativ, avem un total de 38.500 firme finanţate. Cu alte cuvinte, practic, în acest moment, nu se îndeplineşte indicatorul minim asumat de România cu Comisia Europeană prin OUG 130/2020. De aceea, cerem redeschiderea măsurii 1 pentru microîntreprinderi, cu eliminarea pragului minim de 5000 de euro privind cifra de afaceri, tocmai pentru a atinge acest indicator minim asumat de România. Eliminarea pragului ar deschide calea şi pentru start-up-uri de a aplica pentru finanţarea prin intermediul acestei măsuri", a afirmat Florin Jianu.

Reprezentantul antreprenorilor susţine că foarte mulţi patroni se plâng de faptul că nu mai sunt bani pentru finanţarea cererilor deja aprobate, iar angajaţii de la Ministerul Economiei nu le mai răspund la telefoane sau la solicitările scrise.

"Există îngrijorări mari cu privire la momentul în care vor ajunge banii pe măsura 2 - finanţarea capitalului de lucru. Măsura a fost finanţată iniţial cu 350 milioane euro, sumă care a fost suplimentată prin OUG 199/2020 cu 1 miliard de euro, pentru ca toate cele 22.226 de solicitări să fie acoperite. În prezent, din informaţiile oferite de Ministerul Economiei reiese că sunt analizate doar 90 de cereri pe zi din cele 17430 rămase, ceea ce arată că pentru analizarea tuturor cererilor ar fi nevoie de 194 de zile. Noi cerem ca în două săptămâni să fie verificate toate solicitările. Mai mult, susţinem că se pot procesa peste 1000 de dosare pe zi pentru măsura 2. Oamenii din Minister pot verifica în două săptămâni toate solicitările depuse. Din păcate, din mesajele venite de la Ministerul Economiei, nu reiese că ministrul Năsui a dat dispoziţii clare oamenilor din subordine pentru accelerarea ritmului verificărilor, cu termene clare şi asumate. De aceea considerăm că declaraţiile lui Claudiu Năsui reprezintă o falsă problemă. (...) În teritoriu, antreprenorii sunt îngrijoraţi, disperaţi, deoarece fiecare zi de întârziere este o dramă pentru fiecare companie care a solicitat sprijinul financiar pe măsura 2. Solicităm ca banii să fie plătiţi până la sfârşitul lunii februarie. Vrem să vedem de la ministrul Economiei nişte asumări de obiective, de termene şi nu doar transparenţă", a precizat Florin Jianu.

Conform datelor prezentate de preşedintele CNIPMMR, ministrul de resort, Claudiu Năsui, nu trebuie să caute sursele de finanţare pentru implementarea celor trei măsuri - sprijin pentru microîntreprinderi, sprijin pentru capital de lucru şi sprijin pentru investiţii -, deoarece acestea sunt prevăzute în ordonanţele de urgenţă. Practic, banii pot fi luaţi din fonduri europene - de la Programul Operaţional Competitivitate şi de la REACT -EU. Singura problemă o reprezintă faptul că este nevoie în prealabil ca guvernul Cîţu să aibă cât mai rapid un buget întocmit şi apoi aprobat de Parlament pentru anul 2021.

"Mesajul nostru către actualul guvern este să urgenteze întocmirea şi aprobarea bugetului de stat. Suntem în 11 ianuarie şi nu avem încă bugetul pentru anul 2021. Nu înţelegem de ce actualul guvern, care are de partea sa şi majoritatea parlamentară întârzie atât de mult cu bugetul pentru anul în curs", a spus Florin Jianu.

El a menţionat că problemele cu care se confruntă solicitanţii sprijinului financiar pe măsura 2 sunt întâlnite şi pentru antreprenorii care doresc fonduri pe măsura 3 - capital pentru investiţii.

"Pe măsura 3 sunt 6359 de cereri, dintre care au fost aprobate 2750. Practic capitalul alocat iniţial, de 550 milioane lei, este deja epuizat şi ar trebui ca prin bugetul viitor să fie prevăzută o suplimentare a acestuia pentru acoperirea finanţării pentru toate solicitările depuse. Se poate face acest lucru, mai ales că este liber la supracontractare, conform noilor dispoziţii ale Comisiei Europene şi prin prisma faptului că noi am absorbit din alocările pe perioada 2014-2020 doar un pic peste 35%", a spus Florin Jianu.

Reprezentantul antreprenorilor mici şi mijlocii din ţara noastră a concluzionat arătând că guvernul trebuie să se axeze mai mult pe fondurile europene alocate pentru redresarea economică decât să caute alte surse de finanţare pentru măsurile destinate IMM-urilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce antreprenor esti daca ai asteptari de la Guvern sa iti asterne calea?

    Pe bune... unele postari ma fac sa rad! 

    Se pare ca antreprenorii astia Giganti ce stau la Tata statului nu cunosc ca exista ciclic relatii ce se vor inversa in favoarea sau defavoarea unor participanti la joc? 

    Osul la treaba si lasa cerseala! 

    Mana intinsa tre sa aibe mereu o poveste de spus; daca nu ai o poveste buna mai bine nu cersii la usa Trezoreriei unui Stat! 

    semnat comenturi "cretine" 

    Domnule Jianu, știi sa vezi doar paiul din ochiul altuia (dai termen limita statului/ministerului economiei pt aprobarea dosarelor de sprijin IMM), dar nu vrei sa vezi bârnă din ochiul tău ( ca șef al CNIPMMR): te faci ca nu vezi ca f.multe IMMuri nu și-au plătit datoriile către stat, unele nici către angajați. Pt scaunul călduț de șef, dai ultimatumuri ministerului economiei. Ia da domnule, public, ultimatum și IMMurilor să-și plătească datoriile la stat. Și poate ar trebui ca sumele primite de IMMuri ca granturi de la stat și UE se vor vedea și în preturi mai mici pt clienții IMMurilor (nu mai vorbesc de calitatea produselor multor IMMuri. Pana atunci, mai lasă-ne cu ultimaturile tale. Sigur știi ca toate ministerele lucrează acum la proiectele de bugete, dar vine și nea Ion/Florin Jianu cu ultimatumul tâmpit. Dacă IMMURILE romanesti stau în acest ajutor, atunci mai bine sa aplice pt ajutoare sociale. Iar ziarul Bursa nu ar trebui sa publice articole ca acesta. Rușine, d-le Jianu, rușine BURSA ca publici astfel de articole.

    FIȘA POSTULUI,RĂSPUNDERE ???

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb