Problemele apărute în procesul de implementare a programelor pentru IMM-uri puteau fi depăşite prin lansarea, în primele trei luni ale anului, a tuturor procedurilor, a apreciat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
CNIPMMR îşi exprimă dezamăgirea pentru reducerea bugetului alocat programelor destinate IMM-urilor, după anunţul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) conform căruia bugetul Ministerului Economiei se diminuează cu 35,4 milioane lei reprezentând economii identificate de ordonatorul principal de credite, în principal la proiectele cu finanţare din fonduri europene nerambursabile şi programele de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii.
"Problemele apărute în implementarea programelor pentru IMM-uri puteau fi depăşite prin lansarea în primele trei luni ale anului a tuturor procedurilor, astfel aplicanţii având timp să implementeze planurile de afaceri asumate. Trebuie efectuate modificări pe unele proceduri, privind condiţiile de implementare. În cazul programului pentru întreprinzătorii debutanţi - SRL-D, ca şi în cadrul programului pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare - START, s-a introdus condiţia ca beneficiarul să facă dovada achitării integrale a cheltuielilor efectuate, acest lucru fiind deosebit de greu de realizat pentru un întreprinzător debutant care nu dispunea de sumele necesare pentru asigurarea finanţării planului de afaceri", afirmă Florin Jianu.
CNIPMMR propune ca, în 2017, programele să fie lansate în prima parte a anului, fiind necesară şi o evaluare a ratei de succes pentru anumite programe din anul 2016.
În opinia lui Florin Jianu, Programul pentru dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, care a avut succes în anul 2016, trebuie să aibă un buget mărit. Acesta a precizat că şi-ar fi dorit ca şi în acest an bugetul programului de comerţ să fie majorat prin redistribuirea sumelor de la proiectele care nu au reuşit să consume întregul buget sau nu au mai fost lansate, evitându-se ca sumele destinate antreprenorilor să fie pierdute, conform suresi citate.