Vicepreşedintele liberal Florin Roman a acuzat, astăzi, la Alba Iulia, Partidul Social Democrat (PSD) de "spălare de bani" şi de "deturnare de fonduri" pe baza unor informaţii cuprinse într-un raport de control al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) privind modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi din subvenţiile acordate partidelor politice.
"Îl acuz deschis (PSD-ul, n.r.) de spălare de bani în privinţa finanţărilor de la Autoritatea Electorală Permanentă şi de deturnare de fonduri din subvenţie, în scopul de a plăti analişti şi jurnalişti din presa centrală.Vă pun la dispoziţie o copie după actul de control al AEP - este principalul motiv pentru care PSD a schimbat în regim de urgenţă conducătorul AEP şi şi-a pus acolo omul care, de fapt, se face responsabil de spălare de bani şi de deturnare de fonduri, în special pentru bani negri pentru partid şi pentru plata la negru sau, în alte cazuri, prin firme a unor jurnalişti pe care îi vedeţi în studiourile centrale de televiziune (...), care sunt prezentaţi ca analişti independenţi, dar care beneficiază la greu de susţinerea financiară a PSD", a susţinut, într-o conferinţă de presă, deputatul Florin Roman, conform Agerpres.
Acesta a prezentat jurnaliştilor o listă "cu o parte din firmele cu care PSD are relaţii contractuale în baza legii, cu care PSD are relaţii contractuale în scopuri politice şi o parte din firmele prin care ei spală bani".
Parlamentarul liberal a spus că banii, conform legii, nu puteau fi folosiţi decât cu o singură destinaţie, respectiv pentru funcţionarea administrativă a partidului. "Din acest motiv, au şi schimbat legea astfel încât, de anul ăsta, cei 46 de milioane de euro să poată fi folosiţi şi în campanie electorală. (...). De altfel, e o încercare disperată a PSD de a cumpăra zona din presa centrală şi din presa locală acolo unde li se permite acest lucru (...). Ei întotdeauna au avut această tendinţă de a controla presa, de a o aservi", a susţinut Florin Roman.
Liberalul a conchis că, "dacă mai e stat de drept în România, pentru un procuror ar fi extrem de simplu să verifice actul de control, să se uite şi să vadă ceea ce este foarte clar - aici discutăm de spălare de bani, deturnare de fonduri, de acuzaţii extrem, extrem de grave la adresa partidului de guvernământ".
În 28 februarie, Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat destituirea directorului general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale din AEP, Toma - Bogdan Costreie. În 26 februarie, Comisiile juridice au stabilit să acorde aviz favorabil pentru destituirea din funcţia publică parlamentară din categoria înalţilor funcţionari publici în cadrul AEP a lui Toma - Bogdan Costreie, mai informează Agerpres.
În raportul Comisiilor juridice se precizează că pentru ocuparea postului de director general în această direcţie a fost organizat un concurs, fără a fi stabilită o procedură distinctă. De asemenea, potrivit prevederilor art. 42 alin. 6 din legea AEP, poate fi numit director general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale orice persoană care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii, printre care şi aceea de nu fi fost membru al unui partid politic în ultimii 5 ani, iar din documentele anexate, precum şi din raportul de audit intern rezultă că, în vederea desfăşurării concursului, candidaţii nu au depus o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă dacă au avut calitatea de membru al unui partid politic în ultimii 5 ani, mai menţiona raportul Comisiilor juridice.
Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a afirmat că în luna ianuarie a fost suspendat controlul privind modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi de PSD din subvenţiile acordate partidelor politice în anul 2017, iar Curtea de Conturi a decis ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se reia începând cu luna august 2019.
"Controlul a fost suspendat în luna ianuarie, ca urmare a unei adrese primită de la Curtea de Conturi, care, conform legii, ar trebui să fie alături de noi în controlarea subvenţiilor partidelor politice beneficiare de subvenţie. Ne-am adresat Curţii de Conturi înainte de a începe controlul anul trecut cu o solicitare de a veni alături de noi în control. Fiecare instituţie îşi face raportul ei, dar controlul ar trebui să fie simultan. S-a răspuns la vremea respectivă că nu pot veni în control pentru că nu era în planul de control pe anul 2018, am revenit cu solicitarea în decembrie pentru a veni alături de noi în luna ianuarie, deoarece controalele la mai multe formaţiuni politice parlamentare erau prelungite pe luna ianuarie, ni s-a răspuns la finalul lunii ianuarie, când mai aveam un singur control în curs de reluare la PSD, că decizia plenului Curţii de Conturi este ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se facă începând cu luna august a acestui an", a declarat, luna trecută, Marian Muhuleţ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2019, 17:21)
Dictatura Dragnea!
Dictatura Tariceanu!
Jos hotii!!!
La puscarie cu ei!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 08.03.2019, 20:45)
Scrie o plangere, doua, trei
.....noua....