FMI: "Nu negociem un împrumut pentru Italia"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 noiembrie 2011

În opinia analiştilor, FMI nu poate credita Italia cu 600 de miliarde de euro, întrucât nu are resursele necesare să acopere un astfel de împrumut.

În opinia analiştilor, FMI nu poate credita Italia cu 600 de miliarde de euro, întrucât nu are resursele necesare să acopere un astfel de împrumut.

Fondul Monetar Internaţional nu poartă discuţii cu autorităţile italiene pentru un program de finanţare, potrivit anunţului făcut, ieri, de oficialii instituţiei, care au infirmat astfel zvonurile potrivit cărora FMI ar pregăti un pachet de până la 600 de miliarde de euro pentru această ţară.

"Nu au loc dis-cuţii cu autorităţile italiene privind un program de finanţare FMI", a declarat un purtător de cuvânt al Fondului, citat de Reu-ters.

Cotidianul italian La Stampa informa, la data de 27 noiembrie, că FMI pregăteşte un împrumut record, de 400 - 600 de miliarde de euro, pentru Italia, iar banii vor fi puşi la dispoziţia guvernului dacă problemele ţării se vor agrava.

La Stampa nota, fără să precizeze sursa informaţiilor, că împrumutul ar fi acordat la o dobândă de 4-5%, iar acesta i-ar permite guvernului italian să evite finanţarea de pe pieţe timp de 18 luni, respectiv să implementeze măsurile de austeritate şi reformele necesare pentru stabilizarea finanţelor statului.

Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispoziţie o perioadă de 12-18 luni pentru implementarea reformelor, fără să fie nevoit să refinanţeze datoria actuală a ţării, scrie La Stampa.

Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro, iar conform unor surse citate de Reuters, FMI şi Roma au relaţii tot mai strânse, însă nu este clar ce formă de sprijin ar putea fi oferită. Dar, surse oficiale de la Roma au informat că nu au cunoştinţă despre vreo solicitare de ajutor extern transmisă de Italia.

Amintim că, vineri, Italia a vândut obligaţiuni pe şase luni în valoare de 8 miliarde de euro, la un randament de 6,504%, aproape dublu faţă de cel de la precedenta emisiune, din octombrie (3,535%). Randamentul la care au fost plasate aceste titluri este cel mai ridicat din august 1997 şi este rezultatul temerilor potrivit cărora Italia ar putea să devină următoa-rea victimă a crizei datoriilor din zona euro.

Comisia Europeană a negat, la rândul său, derularea de negocieri Italia-FMI pentru un plan de ajutor destinat Romei. "O astfel de posibilitate nu a fost discutată", a declarat Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn.

FMI are resurse disponibile de circa 390 miliarde dolari, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb