FMI nu se aşteaptă la o recesiune în economiile dezvoltate

F.D.
Internaţional / 24 mai 2022

FMI nu se aşteaptă la o recesiune în economiile dezvoltate

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat ieri că nu se aşteaptă la o recesiune a marilor economii globale, dar de asemenea nu o poate exclude, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Întrebată la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos dacă se aşteaptă la o recesiune, şeful FMI a răspuns: "Nu, nu în acest moment. Dar asta nu înseamnă că iese din discuţie".

Perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit de când FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei globale în 2022, din cauza războiului din Ucraina, a încetinirii Chinei şi a şocului preţurilor pe plan mondial, în special la produsele alimentare. "Pe termen scurt, orizontul economic a devenit mai sumbru", a declarat Georgieva.

Numărul doi din FMI, Gita Gopinath, a declarat pentru Reuters că, deşi economia mondială se confruntă cu dificultăţi, actualele previziuni economice oferă un buffer (rezervă) faţă de o potenţială recesiune pe plan mondial.

În rândul principalelor ameninţări la adresa creşterii economice se află posibilitatea escaladării conflictului din Ucraina. "Ar putea exista sancţiuni şi contra-sancţiuni", a avertizat Gopinath. Alte dificultăţi includ inflaţia, majorarea dobânzilor de către băncile centrale şi încetinirea creşterii economiei chineze, a adăugat Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

În ianuarie, FMI estima că în 2022 economia mondială va înregistra o creştere de 4,4%, iar luna trecută previziona un avans de doar 3,6%.

"Aşadar, toate acestea influenţează negativ previziunile noastre. Aş spune că o creştere a economiei globale de 3,6% anul acesta este un buffer", chiar dacă riscurile sunt inegal distribuite pe glob, a apreciat oficialul FMI.

"Sunt ţări care sunt puternic afectate ... ţări din Europa lovite puternic de efectele războiului, unde s-ar putea înregistra recesiune tehnică", a susţinut Gopinath.

Oficialul a atras atenţia că "inflaţia va rămâne o perioadă la un nivel ridicat, mult pete obiectivele băncilor centrale, iar condiţiile financiare s-ar putea înăspri mult mai rapid decât am văzut deja. Iar creşterea economiei chineze încetineşte".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Realitatea e că atunci când manipulezi datele economice n-are cum să iară o recesiune.

    Adică, dacă economiile dezvoltate au o inflație de 20-25% (cam asta e inflația reală), ei o raportează la 15% iar diferența o raportează ca fiind creștere economică, ajustând în jos deflatorul PIB.

    Fake economy, fake news, fake money... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb