FMI: Pieţele financiare sunt prea optimiste

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 ianuarie 2013

FMI: Pieţele financiare sunt prea optimiste

Pieţele financiare internaţionale par că nu realizează riscul care priveşte perspectivele economiei mondiale, spune Olivier Blanchard, economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care aduce în atenţie în special pers-pectivele zonei euro.

Olivier Blanchard declară: "Cred că există un argument rezonabil să considerăm că, poate, pieţele financiare sunt prea optimiste - ele văd lucruri bune în viitor. Este clar că evoluţia pieţelor a luat-o înaintea economiei reale. Întrebarea care apare este dacă aceste pieţe sunt cu mult înaintea economiei sau nu, dacă asistăm sau nu la o bulă. În acest moment, este dificil să ne dăm seama".

Olivier Blanchard se întreabă dacă "psihologia pieţei" va dura suficient cât să observăm dovezi de necontestat ale unei redresări. "În caz contrar, jucătorii de pe pieţe ar putea duce din nou la niveluri ridicate primele de risc ale ţărilor cu probleme din zona euro, întunecând speranţele de creştere", menţionează economistul şef al FMI.

În cel mai recent raport, FMI şi-a modificat în sens negativ perspectivele privind economia mondială, anticipând că zona euro va fi, în 2013, în al doilea an de recesiune. FMI arată că, deşi costurile de împrumut ale ţărilor europene au scăzut, indicatorii reali privind sănătatea economică a regiunii dau prea puţine semne de redresare (creştere). FMI subliniază că acest lucru este cauzat de faptul că nu s-a revigorat creditarea privată, iar investitorii încă sunt precauţi. În plus, măsurile de austeritate din regiune afectează cheltuielile de consum mai mult decât arătau aşteptările, conform FMI.

"Va mai trece o vreme până când lucrurile vor funcţiona", susţine Blanchard, adăugând: "Ar fi grozav dacă aceste lucruri se vor întâmpla mai rapid".

FMI preconizează că uniunea monetară va consemna un declin economic de 0,2% anul acesta, iar cea mondială - un avans de 3,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb