Actualizare Ponta, despre legea CAS: "Băsescu trebuie să discute cu Parlamentul, nu cu Guvernul"
Premierul Ponta afirmă că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Băsescu şi chiar "cu teroriştii "dacă acest lucru este bine pentru ţară, dar că pentru reducerea CAS şeful statului trebuie să se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votată de parlamentari.
"Mă duc la orice consultări dacă îi este drag de mine - mie nu îmi e drag de el - mă duc să discut pe orice probleme instituţionale doreşte, dar ce să ne consultăm pe legea CAS dacă aceasta este aprobată de Parlament ?", a spus Ponta la un post de televiziune.
Liderul PSD, premierul Ponta a precizat că, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu nu va promulga reducerea CAS, atunci proiectul de lege va reveni în Parlament, va fi din nou votat, iar preşedintele va fi obligat de această dată să promulge actul normativ, reducerea CAS urmând astfel să fie aplicată din luna octombrie, conform propunerii Guvernului votată de Parlament.
El a apreciat că preşedintele a vorbit despre reducerea contribuţiilor de asigurări sociale fiind total nepregătit şi a precizat că, dacă acesta doreşte totuşi o întâlnire cu Guvernul pe tema CAS, îi va transmite "o hârtie" în care îi va explica faptul că o astfel de consultare cu Guvernul este tardivă, deoarece reducerea CAS a fost deja votată de Parlament.
---
Preşedintele Traian Băsescu îl ia din nou la întrebări pe Victor Ponta, chemându-l la discuţii pe tema reducerii CAS.
Şeful statului a declarat, aseară, că nu va promulga legea privind diminuarea CAS cu 5% până când nu va avea o discuţie serioasă cu Guvernul despre sursele din care va fi suportată această reducere.
"Problema este dacă (...), în lipsa unor măsuri convingătoare, această măsură pune sub risc acordul cu FMI şi stabilitatea fiscală şi bugetară a ţării", a spus Traian Băsescu.
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, măsură pe care Executivul şi-a propus, iniţial, să o adopte de la începutul acestei luni, a constituit mărul discordiei în negocierile purtate, în iunie, între autorităţile noastre şi reprezentanţii delegaţiei FMI la Bucureşti.
Organismele internaţionale nu au susţinut reducerea CAS, amânând pentru luna noiembrie evaluarea acordului preventiv în valoare de 4 miliarde euro pe care România îl are în derulare cu FMI şi Uniunea Europeană.
Premierul Victor Ponta a afirmat, recent, că nu vom avea nevoie să reînnoim acordul cu FMI, care ajunge la final anul viitor.
După plecarea delegaţiei FMI, primul ministru a anunţat că măsura privind reducerea CAS va fi aplicată de la 1 octombrie, iniţiativa legislativă fiind aprobată în şedinţa de guvern din 18 iunie.
Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, apreciind că forma curentă a propunerii nu este de natură să nu afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Consiliul a avertizat că există riscuri ridicate de înregistrare a unui derapaj major în conduita politicii fiscal-bugetare începând cu anul viitor, în condiţiile în care, chiar şi în absenţa acestei măsuri cu impact bugetar considerabil, traiectoria de ajustare către obiectivul pe termen mediu apărea drept foarte ambiţioasă, iar adoptarea acesteia ar fi de natură să apropie periculos nivelul deficitului bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB).
Executivul a precizat că una dintre măsurile prin care va fi redus efectul reducerii CAS este aplicarea "taxei pe stâlp", un impozit contestat de tot mediul de afaceri.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal a declarat: "E adevărat că la taxa pe stâlp estimarea în buget era de 500 milioane de lei. Se pare că discutăm, totuşi, de vreo 1,5 miliarde lei, deci e 1 miliard în plus faţă de buget, însă este iluzoriu să crezi că acei bani mai sunt la dispoziţie, pentru că deja de la începutul anului sunt peste 1 miliard lei care nu s-au colectat faţă de program şi mi-e greu să cred că vor fi recuperaţi în lunile următoare, deci deja acel câştig pe care-l avem pe taxa pe stâlp s-a epuizat prin necolectarea taxelor din primul trimestru".
Anul viitor, impactul diminuării CAS cu 5% ar urma să fie compensat prin creşterea veniturilor bugetare încasate de către ANAF ca urmare a aplicării măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare şi îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii, potrivit MFP.
Controversata măsură vizează că această cotă va scădea de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.
1. Asta e deja pe pastile!
(mesaj trimis de Copp în data de 10.07.2014, 06:33)
Pai trebuie sa fii nebun pentru a respinge de fiecare data masurile favorabile oamenilor sub justificarea demagogica a efectului final devastator. Bre nea basescule, du-te bre si lasa-ne! Si sa te-njuram ne e scarba!
2. bugetarii care isi vad numai interesul propriu
(mesaj trimis de titel în data de 10.07.2014, 12:20)
Cand vreodata va dori bugetarul bunastarea populatiei care munceste ??? Totdeauna bugetarul va urmari sa-l impovareze pe privat cu taxele si impozitele ca sa creasca salariile lor. Asta a fost criza din Romania. Privatii sunt impinsi usor usor sa faca nereguli pentru a putea supravietui. Pentru ca tot bugetarul sa vina sa controleze si sa te amendeze. Abuzuri fara margini....