Zona euro ar urma să înregistreze un avans de 4,6% anul acesta şi de 4,3% anul viitor, prognozează Fondul Monetar Internaţional, după ce, în aprilie, FMI previzionase o expansiune de 4,4% în 2021 şi de 3,8% în 2022.
În cazul statelor din Europa emergentă şi în curs de dezvoltare, unde este inclusă şi România, FMI se aşteaptă la o creştere de 4,9% anul acesta şi de 3,6% anul viitor, faţă de prognoza din aprilie, care indica un avans de 4,5% în 2021 şi de 3,9% în 2022.
În aprilie, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%. Dacă în luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra în 2021 o creştere de 4,6%, conform noilor previziuni, Produsul Intern Brut al României va creşte cu 6% în acest an. De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit şi estimările pentru 2022, până la un avans de 4,8%, faţă de o creştere de 3,9% cât prognoza în luna octombrie a anului trecut. Conform acestor estimări, performanţele economiei româneşti vor fi, atât în 2021, cât şi în 2022, peste media europeană de 4,5% în acest an şi de 3,9% anul viitor.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a menţinut, ieri, estimarea privind o creştere a economiei mondiale în 2021 de 6%, la fel ca în prognozele din aprilie, şi a îmbunătăţit perspectivele pentru SUA şi alte economii dezvoltate. În acelaşi timp, a înrăutăţit previziunile pentru o serie de state în curs de dezvoltare, afectate de sporirea numărului infecţiilor cu COVID-19, transmite Reuters, conform Agerpres.
Divergenţele vin pe fondul accesului mai bun la vaccinuri şi la continuarea sprijinului fiscal în economiile dezvoltate, în timp ce pieţele emergente se confruntă cu dificultăţi pe ambele fronturi, apreciază FMI, în cea mai recentă actualizare a raportului World Economic Outlook.
În cazul SUA, Fondul se aşteaptă la un avans de 7% în 2021 şi de 4,9% în 2022, în creştere cu 0,6 şi, respectiv, 1,4 puncte procentuale faţă de prognozele din aprilie.
Efectele pozitive ale planurilor de cheltuieli ale SUA, alături de aşteptatul progres al campaniei de vaccinare au determinat FMI să îmbunătăţească estimarea privind creşterea economiei mondiale la 4,9% în 2022, de la 4,4% în aprilie.
Cea mai semnificativă îmbunătăţire a prognozelor FMI se observă în cazul economiei Marii Britanii, care ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 7%, faţă de 5,3% cât estima instituţia financiară în aprilie.
Pentru acest an, FMI a înrăutăţit previziunile pentru India, care se confruntă cu o creştere a numărului de infecţii cu COVID-19, cu trei puncte procentuale, la 9,5%. De asemenea, prognoza privind avansul economiei chineze în 2021 a fost revizuită în scădere, cu 0,3 puncte procentuale, în urma reducerii investiţiilor publice şi a măsurilor generale de sprijin fiscal.
Asia emergentă va creşte cu 7,5% anul acesta, faţă de un avans de 8,6% previzionat în aprilie, din cauza valurilor reînnoite de cazuri de COVID-19, avertizează FMI.
În cazul ţărilor cu venituri scăzute, prognoza pentru 2021 a fost revizuită în scădere, cu 0,4 puncte procentuale, din cauza ritmului lent al vaccinării, principalul factor care împiedică redresarea economiei.
"Aproape 40% din populaţie este complet vaccinată în statele dezvoltate, faţă de 11% în economiile emergente şi un procent redus în ţările în curs de dezvoltare", a afirmat Gita Gopinath, economistul şef al FMI, într-un comunicat care însoţeşte raportul. Oficialul a adăugat: "Ratele de vaccinare mai rapide decât se estima şi revenirea la normal au dus la îmbunătăţiri ale perspectivelor, în timp ce insuficientul acces la vaccinuri şi valurile reînnoite de cazuri de COVID-19 din unele ţări, în special în India, au dus la retrogradări".
Riscurile negative rămân semnificative pe plan global, avertizează FMI, inclusiv potenţialul pentru noi variante ale coronavirusului, extrem de contagioase, care ar putea duce la noi restricţii de călătorie şi la reducerea activităţii economice.
În scenariul care afectează atât statele dezvoltate, cât şi pieţele emergente unde oamenii ezită să se vaccineze, FMI consideră că s-ar putea şterge 0,8 puncte procentuale din creşterea economiei globale, în 2021 şi în 2022.
Presiunile inflaţioniste sunt apreciate de FMI ca tranzitorii, rezultând din "neconcordanţele între cerere şi ofertă", în urma redeschiderii economiilor, iar rata inflaţiei ar urma să revină anul viitor la nivelul de dinaintea pandemiei în majoritatea ţărilor. Dar FMI avertizează că inflaţia ridicată persistentă ar putea duce la "o reevaluare" a perspectivelor politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de alte bănci centrale din statele dezvoltate.
Acţiunile preventive ale acestor bănci centrale vor provoca "o dublă lovitură" pieţelor emergente, ieşirile de capital şi înăsprirea condiţiilor financiare adăugându-se la provocările cu care se confruntă economiile lor, apreciază instituţia financiară.
Recomandările FMI pentru state au rămas în mare parte aceleaşi: prioritizarea cheltuielilor din domeniul sănătăţii, în special pentru vaccinare, sprijinirea firmelor şi gospodăriilor vulnerabile, investiţiile în educaţie, formare profesională şi proiecte de majorare a productivităţii şi accelerarea tranziţiei la o economie cu emisii scăzute de carbon.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2021, 12:53)
"prioritizarea cheltuielilor din domeniul sănătăţii, în special pentru vaccinare, sprijinirea firmelor"...uite ce-i mana pe ei in lupta:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2021, 15:19)
Ai un mare fix! Cine ti l-a implantat!?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2021, 17:02)
Cu o inflatie de ....15 la suta