Fondul Proprietatea intră în era Mobius

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 7 septembrie 2010

Fondul Proprietatea intră în era Mobius

Mark Mobius: Vom fi independenţi în luarea deciziilor

Fondul Proprietatea se pregăteşte şi de bursa londoneză

Unii acţionari critică încercările statului să controleze fondul în continuare

Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, firma care va adminis-tra Fondul Proprietatea, a declarat ieri că va avea independenţă în luarea deciziilor privind administrarea fondului, iar comitetul reprezentanţilor va avea atribuţii doar de supraveghere. "După cum interpretăm noi contractul de administrare a fondului, noi vom putea lua deciziile în mod independent, iar comitetul reprezentanţilor nu va fi implicat în deciziile de zi cu zi pe care le vom lua în privinţa fondului, ci va avea atribuţii doar de supraveghere", a precizat ieri Mark Mobius.

Alegerea membrilor comitetului reprezentanţilor a stârnit o oarecare rumoare în Adunarea Generală de ieri, unii acţionari susţinând că statul încearcă să îşi păstreze controlul asupra Fondului Proprietatea prin constituirea acestui organism. Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi acţionar al fondului, s-a exprimat ieri împotriva constituirii comitetului reprezentanţilor şi alegerii membrilor acestuia, sus-ţinând că acest organism este la limita legalităţii, deoarece nu este prevăzut de legea societăţilor comerciale după care funcţionează Fondul Proprietatea. "Competenţele comitetului reprezentanţilor se pot întrepătrunde la un moment dat cu cele ale administratorului unic", a atras atenţia Dan Paul, adăugând: "Comitetul poate să convoace AGA şi să supervizeze tranzacţiile încheiate de administrator cu participaţiile fondului. Practic comitetul ia din puterile administratorului".

Întrebaţi asupra acestui lucru, reprezentanţii Franklin Templeton au întărit că rolul comitetului reprezentanţilor este de monitorizare a activităţii administratorului. "Dacă ne uităm la practicile internaţionale, vedem că este normal să existe o astfel de structură cu rol de supervizor. Comitetul reprezentanţilor este responsabil să ne supravegheze şi să ne întrebe de ce am luat anumite decizii", au precizat reprezentanţii Franklin Templeton, excluzând implicit posibilitatea ca un viitor control asupra deciziilor administratorului FP să fie exercitat de comitetul reprezentanţilor.

Corin Trandafir (reprezentantul acţionarilor Malaxa şi Auschnit), Cristian Buşu (directorul economic al Fondului Proprietatea), Bogdan Drăgoi (secretar de stat în Ministerul Finanţelor), Monica Maurer şi Sorin Mândruţescu au fost aleşi membri în comitetul reprezentanţilor Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea, pe bursa londoneză

Listarea Fondului Proprietatea la bursa londoneză ar putea avea loc la sfârşitul lui 2011, cu condiţia ca fondul să treacă printr-o serie de modificări structurale, a declarat ieri Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru România. Una dintre aceste modificări structurale care ar trebui implementate are legătură cu sistemul de vot în cadrul Fondului Proprietatea, care nu conferă în acest moment acţionarilor aceleaşi drepturi pentru acţiunile pe care le deţin. În practica internaţională o acţiune presupune dreptul la un vot, dar în prezent în cadrul Fondului Proprietatea se utilizează un sistem de vot potrivit căruia drepturile de vot sunt distribuite în funcţie de cota de participaţie la fond, a spus Greg Konieczny.

În ceea ce priveşte listarea la bursa de la Bucureşti, reprezentanţii Franklin Templeton au reiterat speranţa că fondul va ajunge la BVB la începutul anului viitor. "Prospectul de listare trebuie depus la CNVM până pe 22 decembrie. Data exactă a listării fondului depinde însă şi de aprobările pe care le vom primi de la arbitrii pieţei de capital", a mai precizat ieri Greg Konieczny.

O altă valoare a activului net, calculată după standarde internaţionale

Greg Konieczny a anunţat, ieri, că o nouă valoare a activului net va fi calculată începând cu sfârşitul lunii septembrie, în conformitate cu standardele internaţionale în materie. KPMG a calculat valoarea activului net (VAN) al Fondului Proprietatea pentru lunile mai, iunie şi iulie.

La finele lunii iulie, valoarea activului net al Fondului era, potrivit calculelor KPMG, de 14,64 miliarde lei (circa 3,48 miliarde euro), în scădere uşoară faţă de lunile iunie (14,84 miliarde lei) şi mai (14,86 miliarde lei).

Din calculul activului net a rezultat, la finele lunii iulie, o valoare de 1,0283 lei/acţiune pentru titlurile Fondului Proprietatea.

Valoarea activului net a fost calculată în conformitate cu Regulamentul nr.4/2010 al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Potrivit Regulamentului CNVM, valoarea activului net al Fondului Proprietatea se determină ca diferenţă între valoarea totală a activelor şi valoarea însumată a datoriilor societăţii şi a veniturilor înregistrate în avans.

"Valoarea activului net a fost făcută de KPMG în conformitate cu standardele CNVM, motiv pentru care este dificil de contestat. Însă, de la finele lunii septembrie vom publica o valoare a activului net (VAN) în conformitate cu standardele internaţionale, care va fi diferită de cea calculată de KPMG. Este foarte important să se înţeleagă diferenţa dintre metodele locale de calcul al VAN şi cele internaţionale şi relevanţa valorii activului net pentru preţul acţiunii", a declarat ieri Mark Mobius.

Un miliard de lei în conturi pentru investiţii

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat distribuirea unui dividend de 0,0816 lei/acţiune. Reprezentanţii Franklin Templeton au explicat ieri că fondul a rămas cu suficienţi bani în conturi cât să dea drumul unor eventuale proiecte de investiţii. "Mai mult de jumătate din societăţile fondului nu sunt listate. Poate va fi nevoie să ajutăm aceste companii cu bani la majorarea capitalul social. Nu pot să vă spun ce proiec te de inveestiţii am vrea să demarăm pentru că nu vrem să creştem preţul pe care am putea fi nevoiţi să îl plătim", a spus ieri, mai în glumă mai în serios, şeful Franklin Templeton. Acesta a subliniat însă că administratorul Fondului Proprietatea nu se va limita la tranzacţionarea de pachete de acţiuni pe bursă pentru că acest lucru ar duce la distorsionarea pieţei, având în vedere mărimea fondului.

Răscumpărarea a circa 10% din capital, doar o opţiune

Deşi propunerea Franklin Templeton ca Fondul Proprietatea să îşi răscumpere 9,66% din capitalul social a fost aprobată de acţionarii FP, reprezentanţii noului administrator susţin că este vorba doar despre o opţiune pe care o au la dispoziţie. "Nu am fixat o dată la care am putea începe acest program, deocamdată este doar o opţiune pe care o avem la îndemână. Faptul că a fost aprobată în AGA nu înseamnă că vom şi recurge la ea. În plus, trebuie să ne asigurăm că dacă o vom folosi trebuie să tratăm toţi acţionarii Fondului în mod egal", a explicat Greg Konieczny.

Acţionarii Fondului Proprietatea au mai aprobat în AGA de ieri listarea Fondului la bursă, modificarea actului constitutiv al Fondului, alegerea Deloitte ca auditor al Fondului pentru un onorariu de 341 de mii de lei, revocarea membrilor consiliului de administraţie şi directoratului Fondului Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb