Fondul Proprietatea se îmbarcă spre Londra

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 ianuarie 2015

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a spus, ieri, că ar fi preferat ca listarea la Londra să se facă prin intermediul titlurilor de interes.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a spus, ieri, că ar fi preferat ca listarea la Londra să se facă prin intermediul titlurilor de interes.

Andrei Gerea: "Listarea FP la Londra, un pas important în dezvoltarea pieţei de capital din România"

Acţionarii Fondului Proprietatea ţin morţiş să-şi vadă compania la Bursa din Londra, aşa că nu a fost o surpriză pentru nimeni faptul că, ieri, au acordat un nou mandat administratorului societăţii, valabil până în luna iulie, pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Operaţiunea nu a fost posibilă anul trecut, în absenţa aprobării de către ASF a regulamentului pentru titluri de interes, prin care Fondul voia să facă listarea.

Pe la Bursa de Valori Bucureşti, perspectiva listării FP la Londra provoacă unele temeri privind posibila migrare a lichidităţii, în condiţiile în care FP are cel mai mare rulaj dintre emitenţii de la Bucureşti.

Cu toate acestea, Andrei Gerea, ministrul energiei, aduce o altă perspectivă. Domnia sa a spus, ieri: "Urăm succes pentru listarea Fondului Proprietatea la Londra, care este un pas important în dezvoltarea pieţei de capital din România".

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a spus, ieri, că ar fi preferat ca listarea la Londra să se facă prin intermediul titlurilor de interes, însă a amintit că ASF a aprobat extinderea regulamentului pentru certificate globale de depozit (GDR) pentru toţi emitenţii de la BVB.

Anterior, domnul Konieczny declarase într-un interviu pentru ziarul "BURSA", publicat miercuri: "Dacă mandatul pentru listare va fi prelungit, în cazul în care ASF nu îşi modifică poziţia cu privire la titlurile de interes, vom alege opţiunea certificatelor de depozit, care acum pare mai fezabilă. Din punct de vedere juridic, GDR-urile sunt un instrument separat faţă de acţiunile Fondului, aşadar e nevoie de mai multă muncă şi costuri mai ridicate pentru a pregăti o listare prin intermediul acestor instrumente, decât prin titlurile de interes, dar noi vom depune toate eforturile pentru a realiza listarea în cadrul calendarului propus, dacă aceasta este decizia acţionarilor".

Propunerea pentru prelungirea mandatului pentru listarea la Londra a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care fondul american Elliott deţine 15,5% din acţiunile Fondul Proprietatea.

Administratorul Fondului a primit, ieri, mandat pentru listare "prin intermediul unor deţineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirectă".

Ştirea că Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins, pe 26 noiembrie 2014, regulamentul pentru titluri de interes, care ar fi permis Fondului Proprietatea să se listeze secundar la Bursa din Londra a fost dezamăgitoare pentru banca de investiţii "Jeffries", care face parte din consorţiul de intermediere pentru această operaţiune.

"Jefferies" notează într-o analiză din luna decembrie: "Până acum, avem o înţelegere redusă asupra motivelor pentru decizia ASF, care, sincer, ne-a luat prin surprindere.

Deşi este frustrant, nu considerăm această decizie ca finală pentru speranţele FP de listare la Londra. Poate exista o soluţie pentru depăşirea temerilor ASF legate de reglementarea titlurilor de interes. Dacă nu, ASF a aprobat, în noiembrie 2014, regulamentul care permite listările secundare prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), care reprezintă o cale alternativă pentru listarea la Londra. GDR-urile ar presupune mai multă documentaţie, astfel că listarea ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2015 şi are nevoie de o nouă aprobare a acţionarilor. Cel mai mare acţionar al Fondului, Elliott Associates a pus deja această propunere pe agenda adunării generale din ianuarie 2015".

Analiştii "Jefferies" consideră că, după un an cu o performanţă bună pentru Fondul Proprietatea, povestea fondului poate fi una de succes în continuare.

De asemenea, acţionarii au aprobat şi o nouă reducere a capitalului social subscris al Fondului de la 0,95 lei/acţiune la 0,9 lei/acţiune prin restituirea diferenţei către acţionari. Fondul a operat şi anul trecut o scădere tot cu 5 bani, de la 1 leu la 0,95 lei/acţiune.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. iar ne mint

    1. Iesi de pe actiunile Fp si fii fericit!nu e suficient un randament de Vreo 20% pe an?treci pe amonil si avzu :))

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb