Fondul Proprietatea şi-a dat acordul să fie tranzacţionat pe ROTC-ul brokerilor

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 14 octombrie 2009

Dan Paul

Dan Paul

Dan Paul: Mai avem foarte puţini paşi până să dăm drumul la mecanism

Cum listarea pe o piaţă reglementată, la Bursa de Valori Bucureşti sau la Londra, pare un deziderat din ce în ce mai greu de atins, Fondul Proprietatea se mulţumeşte şi cu piaţa nereglementată căreia brokerii vor să îi dea drumul în cel mult câteva săptămâni.

Consiliul de Supraveghere al Fondului a aprobat, luni dimineaţă, transferul acţiunilor FP pe sistemul de tranzacţionare Romanian Over-the-Counter (ROTC), o piaţă nereglementată, ale cărei ultime detalii de funcţionare sunt puse la punct chiar în aceste zile.

"Fondul Proprietatea va încheia un act adiţional la contractul pe care îl are deja cu Depozitarul Central prin care menţionează explicit că este de acord cu tranzacţionarea pe ROTC", a spus, pentru ziarul Bursa, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi unul dintre iniţiatorii proiectului ROTC.

Deocamdată, transpunerea în practică a acestui proiect a depăşit un prim termen limită, fixat iniţial pentru 1 octombrie. Întârzierea a survenit în condiţiile unor discuţii prelungite între Asociaţia Brokerilor şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind statutul ROTC şi organismul care ar trebui să îl avizeze.

"Mai avem foarte puţini paşi până să dăm drumul OTC-ului", ne-a mai spus domnul Paul, adăugând că mai multe detalii vor fi comunicate la finele acestei săptămâni.

Tranzacţiile cu acţiuni FP ar urma să reprezinte aproximativ 90% din totalitatea transferurilor realizate pe ROTC, potrivit iniţiatorilor proiectului, aceştia urmărind să ofere brokerilor un "business" pe timp de criză care să îi ajute să supravieţuiască.

Alături de acţiunile FP, pe ROTC ar urma să mai fie tranzacţionate şi acţiuni ale unor companii delistate de la Bursa de Valori Bucureşti sau care nu au fost niciodată listate.

Nicolae Ivan, consultant "Cartesian Group": ROTC-ul va curăţa mult din incertitudinea existentă acum privind tranzacţiile cu acţiuni FP

Nicolae Ivan, consultantul fondului american "Cartesian Group", care controlează aproximativ 3% din acţiunile FP, consideră că tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea pe ROTC va reduce incertitudinea aferentă în acest moment schimburilor cu titlurile Fondului.

"Am fost unul dintre suporterii unui astfel de sistem de tranzacţionare încă de acum patru ani", a spus, pentru ziarul Bursa, Nicolae Ivan, adăugând: "Orice piaţă organizată este bună şi va fi mai transparentă decât piaţa pe care sunt schimbate, în prezent, acţiunile Fondului. De altfel, omenirea a avut astfel de pieţe pentru 250 de ani şi nu a avut probleme".

Consultantul "Cartesian" consideră că listarea Fondului pe Bursă reprezintă o "perspectivă foarte îndepărtată", cu atât mai mult cu cât Fondul nu are încă un administrator.

"Consider că viitorul fund-manager va avea nevoie de 9-12 luni ca să pregătească Fondul pentru listare", a mai spus domnul Ivan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb