TCI Fund Management Ltd., unul dintre cei mai mari acţionari ai London Stock Exchange Group Plc (operatorul Bursei de Valori din Londra), anticipează că societatea-mamă a unei pieţe rivale din SUA va lansa o ofertă de preluare în valoare de 15 miliarde de lire sterline pentru London Stock Exchange (LSE), anunţă news.sky.com.
Potrivit Sky News, Sir Christopher Hohn, cel care conduce TCI, a declarat recent că este inevitabilă consolidarea burselor de acţiuni.
Surse apropiate lui Sir Christopher Hohn afirmă că acesta prevede lansarea unei oferte de preluare din partea CME Group, care deţine Chicago Mercantile Exchange, sau a Intercontinental Exchange (ICE), care are în proprietate Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE), pentru o parte sau 100% din grupul LSE.
Potrivit news.sky.com, grupul LSE are o valoare de piaţă de peste 13 miliarde de lire sterline, ceea ce înseamnă că, luând în calcul o primă de preluare, orice tranzacţie care ar implica întreaga companie ar putea să ajungă la 15 miliarde de lire sterline sau chiar mai mult.
Afirmaţiile lui Sir Christopher Hohn sunt considerate importante deoarece acesta are legături strânse cu Jeff Sprecher, preşedintele - director executiv al ICE.
Grupul ICE a fost adesea văzut ca un pretendent pentru compania-mamă a Bursei din Londra.
În toamna lui 2017, TCI a informat că vrea ca preşedintele LSE, Donald Brydon, să renunţe la funcţie, iar directorul executiv, Xavier Rolet, să nu mai demisioneze.
TCI, care deţine peste 5% din LSE Group, susţinea, atunci, că Rolet nu vrea să părăsească compania, dar este forţat să plece. În consecinţă, TCI i-a cerut lui Brydon să demisioneze.
În octombrie 2017, LSE anunţa că Xavier Rolet intenţionează să demisioneze din funcţie până la finele lui 2018, însă o lună mai târziu board-ul LSE i-a cerut acestuia să plece imediat.
Rolet, un critic vocal al ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit), a condus Bursa din Londra aproape zece ani, timp în care capitalizarea de piaţă a grupului a crescut de la circa 800 de milioane de lire sterline la aproximativ 14 miliarde de lire. Rolet avea în plan să demisioneze în 2017, dacă ar fi fost aprobat planul de fuziune LSE-Deutsche Börse. Însă, fuziunea a fost blocată de autorităţile europene de reglementare.
În decembrie 2017, acţionarii LSE au votat împotriva înlăturării lui Donald Brydon.
Conform presei internaţionale, Qatar Investment Authority (QIA), al doilea mare acţionar al LSE, cu o deţinere de peste 10%, l-a susţinut pe Brydon, la fel aministratorul de fonduri BlackRock, cel mai mare acţionar al grupului, şi asiguratorii Aviva şi Standard Life Aberdeen.
Brydon va rămâne pe poziţie până în 2019.
1. Nu la Bucuresti ? :-)
(mesaj trimis de Florin în data de 29.01.2018, 13:13)
Acum apare mai bine ridicolul unor declaratii ale oficialilor români, precum cea de mai jos: "Ilan Laufer, Ministrul pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat, susţine că Guvernul României poartă discuţii în vederea posibilei relocări a bursei de la Londra la Bucureşti în contextul Brexit-ului.
“Am început negocierile cu ei (britanicii- n.red) de şase-opt luni de zile. Pot să spun că România a ajuns în marea finală. A fost un grup restrâns de ţări şi după care a rămas un număr foarte foarte mic de ţări. Încă nu avem o informaţia oficială. Un anunţ va fi făcut la începutul anului 2018. Până când nu avem o confirmare, pot să-ţi spun că avem prima şansă”, a spus ministrul Laufer la emisiunea Sinteza Zilei atunci când a fost întrebat de moderator dacă Bursa de la Londra se va reloca la Bucureşti"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2018, 14:05)
Ei, ... dl Laufer a facut ca topaiala sa fie si vesela!