FONDURI EUROPENE Banca Transilvania: Trebuie cofinanţate investiţiile prioritare

A.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 iunie 2010

Banca Transilvania: Trebuie cofinanţate investiţiile prioritare

Grupul de presă "BURSA" a organizat, săptămâna trecută, conferinţa "Finanţarea europeană - consultanţă directă". În această ocazie, specialiştii bancari ne-au prezentat opiniile lor referitoare la procesul de absorbţie a fondurilor europene în ţara noastră. Redăm, mai jos, răspunsurile primite de la "Banca Transilvania" la câteva întrebări adresate de "BURSA".

Banca a finanţat proiecte care beneficiază şi de fonduri nerambursabile, în valoare de aproximativ 300 milioane lei

Reporter: Care este oferta Băncii Transilvania pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene? Către ce domenii sunt îndreptate produsele BT?

Andrei Dudoiu, Director Executiv, Banca Transilvania: Banca Transilvania, ca bancă a oamenilor întreprinzători, a dezvoltat o platformă de soluţii prin care toţi beneficiarii să poată avea acces simplu şi rapid la programele europene. Adresat cu precădere companiilor de orice dimensiune, dar şi comunităţilor locale şi instituţiilor de învăţământ, setul de soluţii vizează proiecte din sectorul productiv, de cercetare sau cele destinate infrastructurii.

Sub această platformă de lucru, Banca Transilvania a reunit soluţii de consultanţă şi de finanţare în aşa fel încât condiţiile de aprobare cerute de autorităţi să fie extrem de simplu de îndeplinit.

Serviciile de consultanţă rezolvă problema întreprinzătorilor încă de la intenţia de accesare şi continuă cu aprobarea dosarului şi semnarea contractului cu autoritatea de management, organ agreat de forurile Uniunii Europene. În ceea ce priveşte soluţiile financiare, acestea rezolvă problemele întreprinzătorilor legate de lipsa finanţărilor pentru că sunt dezvoltate încă de la momentul intenţiei de accesare a fondurilor nerambursabile şi se materializează eficient în credite-punte sau cofinanţări necesare implementării proiectelor.

Reporter: Care este nivelul cofinanţărilor acordate de BT până în prezent? Ce domeniu este preponderent?

Andrei Dudoiu, Director Executiv, Banca Transilvania: La Banca Transilvania am finanţat până acum proiecte care beneficiază şi de fonduri nerambursabile, în valoare de aproximativ 300 milioane lei, proiecte aprobate atât în cadrul programelor cu finanţare europeană adresate întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi proiecte aprobate în cadrul unor scheme cu finanţare de la bugetul de stat.

Reporter: Consideraţi că absorb-ţia fondurilor europene ar trebui să fie o prioritate pentru ţara noastră în această perioadă? De ce?

Vasile Puşcaş, Senior Adviser pentru Programe Europene, pentru Banca Transilvania: "Este deja o axiomă că fondurile europene alocate României, pentru exerciţiul bugetar european 2007 - 2013, sunt mai mult decât binevenite deoarece ţara noastră are încă un apetit foarte crescut în ceea ce priveşte investiţiile pentru dezvoltare.

Acestea sunt necesare cu atât mai mult cu cât sunt destinate a cofinanţa proiecte serioase de dezvoltare a societăţii româneşti. Însă, în actualele condiţii ale pieţei internaţionale de capital, fondurile structurale europene şi cele îndreptate spre agricultură ar fi cele mai la îndemână resurse pe care autorităţile române le-ar putea utiliza. Mai mult, în contextul crizei economico-financiare pe care o străbatem, asemenea resurse de capital ar fi vitale pentru cei care gestionează politicile publice, ar avea menirea de a construi un "pod" spre relansarea economico-socială a României.

Reporter: Care sunt principalele probleme care îngreunează procesul absorbţiei de fonduri europene în ţara noastră? Care sunt soluţiile pe care le vedeţi pentru rezolvarea aces-tor probleme?

Vasile Puşcaş, Senior Adviser pentru Programe Europene, pentru Banca Transilvania: Problemele sunt de natură structurală şi ar dura prea mult să insistăm asupra lor. Amintesc doar că e necesar să schimbăm optica de bază: e nevoie să le considerăm drept fonduri de investiţii care pot stimula dezvoltarea economică şi socială a ţării, în corelare cu politicile fundamentale europene.

Ce e de făcut? Este necesară intrarea clară, sistematică şi determinată în programul priorităţilor strategice stabilite cu Uniunea Europeană. În plus, trebuie promovate investiţiile strategice care stau la baza politicilor de dezvoltare realiste ale ţării. Trebuie să fie cofinanţate investiţiile prioritare, într-o formulă multianuală de către bugetul naţional şi bugetele locale. În plus, este necesară depolitizarea activităţii Autorităţilor de Management, precum şi respectarea statutului socio-profesional al angajaţilor acestora odată cu optimizarea procedurilor de lucru cu posibilii beneficiari. La fel de importantă este încurajarea reală a unor parteneriate între sistemul bancar-beneficiari-consultanţi şi Autorităţile de Management.

Finanţări acordate de către Banca Transilvania:

62 de credite de investiţii în Vatra Dornei

Banca Transilvania a acordat numai la Vatra Dornei, în 3 ani, un număr de 62 de credite de investiţii în vederea cofinanţării unor programe europene, investiţii ce au fost deja finalizate şi care fac parte din Proiectul Euroferme Lactalis. Proiectul a constat în realizarea a 60 de ferme de vaci cu lapte, localizate în 8 judeţe din România; partenerii din acest proiect au fost 60 de fermieri organizaţi în AF-uri şi Grupul LaDORNA (actual Lactalis). Valoarea totală a creditelor de investiţii acordate a fost de 31.712.459 lei.

Transavia - credite de aproape 10 milioane euro

La Alba Iulia, Transavia a beneficiat de credite de la Banca Transilvania de aproape 10 milioane euro.

Transavia este unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre din România. A definitivat cu ani în urmă o investiţie de 10 milioane de euro în construirea unui abator de păsări cu o capacitate anuală de 24.000 de tone. Investiţia a fost finanţată din surse proprii, din credite bancare şi programe europene.

Expunerea Băncii Transilvania în acest proiect a fost de aproape 3 milioane euro, având ca obiect dotarea cu utilaje a abatorului construit în localitatea Oiejdea.

Hotelul "Flora" - proiect european pentru promovarea turismului

La Constanţa, SC Xenoti SRL a încheiat un contract de finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional "2007 - 2013, Axa prioritară 5: Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului" în scopul de a moderniza, extinde şi supraetaja complexul hotelier Flora, din staţiunea Mamaia. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 20.117.000 lei, cheltuieli eligibile în cadrul proiectului sunt 16.905.042 lei, din care jumătate se pot finanţa din fonduri nerambursabile: 8.569.391 lei.

Banca Transilvania a acordat un credit în valoare de 14.000.000 lei pe o perioadă de creditare de 8 ani şi perioada de graţie 2 ani. Acest credit acoperă contribuţia clientului din cadrul proiectului, cheltuielile neeligibile, precum şi o parte din cheltuielile care se vor încasa ulterior de la minister.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb