FONDURI EUROPENE Consultanţii aşteaptă sprijin: stabilitate şi eficienţă în implementare

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 23 iulie 2012

Consultanţii aşteaptă sprijin: stabilitate şi eficienţă în implementare

Consultanţii pe fonduri europene nu au constat îmbunătăţiri semnificative ale mecanis­mului de accesare a fondurilor europene în ultimele şase luni şi nici nu au fost consultaţi în elaborarea unei strategii, dar unii dintre ei subliniază că, dincolo de existenţa strategiilor, implementarea lor este adevărata noastră problemă.

Dragoş Jaliu: "Nu trebuie să vină CE să ne dăm seama că avem gunoi sub preş"

Dublarea gradului de absorbţie, până la 10%, este un indiciul că mecanismul, deşi pornit greu, funcţionează, este de părere Dragoş Jaliu, partener în cadrul Structural Consulting Group (www.fonduri-structurale.ro), care subliniază că realitatea este însă reprezentată de perspectivele de suspendare a patru programe operaţionale.

Dragoş Jaliu ne-a declarat: "Stăm relativ bine pe contractare (peste 70% din banii alocaţi României pentru perioada financiară curentă au fost deja contractaţi), dar îngrijorător pe implementare, adică pe cheltuirea banilor europeni. Mecanismul este ticsit cu disfuncţionalităţi şi în consecinţă uşor nefuncţional. Nu trebuie să vină în auditare experţii CE să ne dăm seama că avem ceva gunoi sub preş. Există riscul suspendării PO şi intrării în incapacitate de plată pentru că bugetul de stat nu suportă rambursări către beneficiari atâta timp cât mecanismul de reglare cu Comisia se blochează. Încerc să atrag atenţia guvernului să nu ajungem în situaţia în care proiecte bune şi foarte bune (avem aşa ceva în România), aflate în implementare, să devină victime colaterale".

Axele de asistenţă tehnică ale fiecărui PO, precum şi PO Asistenţă Tehnică ar trebui să ne ajute în ges­tionarea şi eficientizarea fondurilor structurale, autorităţilor revenindu-le numai rolul de a implementa eficient, dar aceasta rămâne problema principală, este de părere partenerul Structural Consulting Group, identificând aceleaşi probleme cu implementarea şi în cazul măsurilor de revizuire a Planului de Măsuri Prioritare din februarie.

Ciprian Nicolae: Schimbările politice, izvor de incertitudine

În ultimele 6-8 luni am putut constata o stare generală de incertitudine: autorităţile au amânat de mai multe ori diverse linii de finanţare, beneficiarii dezvoltă o neîncredere tot mai accentuată legată de finanţările nerambursabile, mesajele au tot mai puţină credibilitate, datorită modului în care politicienii inţeleg să "combată" opiniile tehnice ale ministerelor, este de părere Ciprian Nicolae, consultant fonduri nerambursabile.

"Probabil că schimbările politice sunt izvorul acestor incertitudini, oamenii politici din România dovedindu-se, în cea mai mare parte, în clasa pregătitoare pentru accesarea fondurilor europene. Bina că au terminat măcar grădiniţa", ne-a declarat domnia sa.

Cristian Nicolae nu are cunoştinţă despre nicio strategie naţională şi nu exclude posibilitatea ca Guvernul sau Minis­terul Afacerilor Europene să mai fi născocit o Comisie strategică cu care să îngroape problemele legate de fonduri.

Consultatul în fonduri nerambursabile ne-a declarat: "Soluţia corectă nu le place, adică munca. Se poate vedea cu ochiul liber că cei implicaţi în gestionarea fondurilor muncesc tot mai puţin. De exemplu, nu s-au finalizat evaluări de proiecte depuse acum 18-20 luni".

O eventuală întrerupere a finanţării ar genera situaţii în care organizaţiile nu vor mai putea susţine proiectele, le vor implementa mult mai greu sau chiar vor renunţa la ele, din cauza creşterii perioadei de rambursare, este de părere Cristian Nicolae.

În viziunea domniei sale, şi neîncrederea investitorilor în demersurile ce implică fonduri europene se va acutiza, clienţii deja având îndoieli asupra şanselor de a primi banii. "Dacă în urmă cu doi ani primeam zeci de întrebări despre când şi cum se pot obţine banii, în prezent, prima întrebare a clienţilor noştri este despre şansele pe care le au la finanţare", ne-a spus consultantul.

Adriana Laura Ion, specialist fonduri europene, nu a identificat schimbări în procedurile de accesare şi nu ştie despre nicio strategie pentru următoarea perioadă. Domnia sa ne-a spus că se aşteaptă ca în cazul întreruperii finanţării pe anumite programe, beneficiarii să fie afectaţi de tergiversarea plăţilor AM, bugetul de stat neavând capacitate să suporte rambursările până la deblocarea programelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb