Calitatea proiectelor ce solicită fonduri europene, în ultimii ani, s-a îmbunătăţit faţă de Phare 1998. S-a format o piaţă ro-mânească de consultanţi, de experţi iar beneficiarii sînt mult mai bine informaţi, consideră Aura Răducu, coordonatorul echipei de programare Phare din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene (DCE) la Bucureşti. Mai mult, Aura Răducu invită firmele autohtone să ia parte la licitaţiile internaţionale pentru lucrări publice, achiziţionare de echipament, asistenţă tehnică. "Este timpul ca firmele ro-mâ-neşti să participe la aceste licitaţii pentru că deja au experienţă şi cred că au multe oportunităţi", a afirmat oficialul DCE.
Pregătirea pentru semnarea memorandumurilor de finanţare pentru Phare 2005 şi Phare 2006 trebuie accelerată, avînd în vedere că din 2007 aceste fonduri se vor derula în aceeaşi perioadă cu fondurile structurale, recomandă coordonatorul echipei de programare Phare din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene.
Programul Phare 2005 a fost aprobat la Bruxelles şi urmează să fie semnat cel mai devreme în trei săptămîni, potrivit oficialilor Ministerului Finanţelor. Ţara noastră va beneficia de o alocare de 432,2 milioane euro prin Phare 2005, din care 396,9 milioane euro sînt repartizaţi Programului Phare Naţional, 28 de milioane pentru proiecte de cooperare frontalieră şi 1,39 de milioane euro pentru securitate nucleară. Ca urmare a efectelor indundaţiilor din vară, suma totală a Phare 2005 a fost suplimentată cu 24,6 milioane de euro. În ceea ce priveşte Phare 2006, Aura Răducu ne-a declarat că memorandumul de finanţare este deja în pregătire şi că au loc numeroase discuţii cu autorităţile române, urmărindu-se ca pînă în vară şi acesta să fie semnat. Pentru componenta dezvoltare economică şi socială Phare 2006 este în dis-cuţie suma de 187 de miloane euro.
Începînd cu anul 2004, fondurile Phare aproape că s-au dublat iar oficialul DCE este de părere că ar trebui crescută capacitatea administrativă deoarece există dificultăţi atît pentru autorităţile române, cît şi pentru Delegaţia Comisiei Europene în ceea ce priveşte nevoia de personal instruit. O soluţie o constituie implementarea sistemului EDIS prin care resposabilitatea de control a DCE va fi preluată de către instituţiile ro-mâne. Acest lucru ar constitui practic o acreditare a autorităţilor din ţara noastră de către Comisia Europeană să efectueze controale ex-ante pentru fondurile europene. La momentul de faţă partea română a trimis la Bruxelles cereri de acreditare pentru majoritatea instituţiilor şi este de aşteptat ca în acest an să primească aprobarea Comisiei Europene, ne-a mai precizat Aura Răducu.
Ca element de noutate faţă de anii anteriori, DCE are în vedere crearea de noi mecanisme de finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care să implice fonduri europene nerambursabile alături de credite de la bănci intenaţionale. Această combinaţie împrumut/grant este menită să stimuleze competiţia pen-tru proiectele adresate IMM-urilor şi să ofere condiţii mai avantajoase de creditare. Acest program este în pregătire prin PHARE 2004 şi va continua în următorii ani inclusiv prin fondurile structurale. De asemenea, vor fi prevăzute pentru IMM-uri programe de asistenţă tehnică a personalului pentru instruirea, pregătirea şi elaborarea proiectelor de finanţare, ne-a declarat Aura Răducu.