Fonduri europene suplimentare pentru plăţile în avans

A.T.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 20 mai 2010

Parlamentul European a adoptat recent, în primă lectură, o poziţie favorabilă cu privire la propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului 1083/2006 al Consiliului, referitor la fondurile structurale şi de coeziune, în vederea accelerării investiţiilor cofinanţate prin instrumentele structurale. Propunerea va facilita absorbţia mai rapidă a fondurilor alocate în cadrul programelor operaţionale, ca răspuns la efectele crizei financiare.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, România face parte, alături de Ungaria, Letonia, Lituania şi Estonia, dintre statele membre ale Uniunii Europene care vor beneficia de noile prevederi. Statele menţionate s-au confruntat cu o diminuare semnificativă a Produsului Intern Brut, în urma recesiunii economice. Din acest motiv, ele vor fi eligibile pentru acordarea de plăţi în avans în anul 2010 (2% din Fondul Social European şi 4% din Fondul pentru Coeziune) şi vor primi o tranşă suplimentară de pre-finanţare în valoare totală de 776 milioane de euro. Din această sumă, României îi revin 278 milioane de euro. Acest flux de lichidităţi va facilita efectuarea plăţilor către beneficiari.

O noutate pe care o aduce propunerea Comisiei Europene este aceea că stagiile de ucenicie pentru tineri, cursurile de formare profesională şi proiectele pentru lucrări publice, care în mod normal s-ar fi încadrat doar pentru finanţare naţională, vor fi acum eligibile pentru finanţare europeană.

Modificările aduse Regulamentului 1083/2006 au în vedere inclusiv flexibilizarea regulii de dezangajare automată, respectiv obligaţia statelor membre de a restitui sumele necheltuite. Modificarea adusă regulamentului va înlătura riscul pierderii în acest an a fondurilor respective, noile reguli oferind o marjă de timp mai mare pentru proiectele care nu au fost încă aprobate sau implementate în perioada specificată.

O altă modificare importantă adusă Regulamentului, care va accelera procesul de aprobare a proiectelor majore în domeniul mediului, vizează creşterea plafonului de finanţare pentru aceste proiecte de la 25 la 50 milioane de euro. Totodată, se stabileşte un prag unic de 50 de milioane de euro pentru proiectele majore. În acelaşi timp, proiectele din domeniul mediului cu o valoare cuprinsă între 25 şi 50 de milioane de euro nu vor mai fi supuse procedurii specifice de aprobare a proiectelor majore, procedură care necesită un timp mai îndelungat de analiză.

Noile prevederi urmează să fie adoptate la nivelul Consiliului Afaceri Generale, la reuniunea din data de 14 iunie, şi ar putea intra în vigoare în vara acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb