Guvernul Olandei sprijină dezvoltarea şi restructurarea economică a ţării noastre prin fondurile de asistenţă nerambursabilă puse la dispoziţie în cadrul programului PSO. Acest program este destinat sprijinirii ţărilor din Europa Centrală şi de Est în procesul de tranziţie la economia de piaţă şi stabilirii unor relaţii structurale, pe termen lung, de cooperare economică şi comercială.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, din bugetul total de 40 milioane de euro, alocat de Olanda în anul 2004 programului PSO, România şi-a adjudecat 12 proiecte. Acestea însumează 8,11 milioane de euro (20,3% din buget). Proiectele cîştigătoare sînt orientate către domenii precum procesarea cărnii de pasăre şi îmbunătăţirea calităţii în sistemul de distribuţie a cărnii de porc, dezvoltarea unor lanţuri de distribuţie a legumelor şi fructelor, modernizarea fabricării confecţiilor pentru copii, înfiinţarea unor centre de colectare a maşinilor uzate, producţia de nave, înfiinţarea, la Bucureşti, a unui centru tehnologic în domeniul industriei aeronautice, construcţia unui terminal de transport fluvial la Isaccea, reamenajarea unor instalaţii pentru reciclarea deşeurilor organice, producţia de energie şi îngrăşăminte naturale în mediul rural etc.
De la iniţierea programului, în anul 1996, pînă în prezent, guvernul olandez a finanţat realizarea a 92 proiecte de cooperare între firme româneşti şi olandeze, totalizînd 53,5 milioane de euro.
Pentru anul 2005, în urma unor restricţii bugetare pe care guvernul olandez este nevoit să le impună, se preconizează o anume reducere a fondurilor alocate pentru programul PSO. De asemenea, sînt în discuţie unele schimbări în structura programului, aplicabile din a doua jumătate a acestui an, în sensul co-finanţării de către firmele beneficiare a unei părţi din valoarea proiectului. O decizie în acest sens va fi luată, cel mai probabil, în trimestrul al II-lea al acestui an.
Conform aprecierilor specialiştilor Agenţiei Olandeze pentru Comerţ Exterior (EVD), care administrează fondurile de asistenţă în domeniul economic, România va continua să fie unul dintre principalii beneficiari ai programului, dat fiind interesul constant manifestat de firmele olandeze pentru cooperarea pe piaţa românească.