Fondurile de hedging au început să parieze împotriva tranziţiei verzi

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 4 octombrie

Fondurile de hedging au început să parieze împotriva tranziţiei verzi
Călin Rechea

Subvenţiile prea mari alocate de guverne pentru susţinerea tranziţiei verzi sunt privite ca un semnal de alarmă de fondurile de hedging.

Barry Norris, fondatorul şi directorul de investiţii al fondului de hedging Argonaut Capital Partners, a declarat pentru Bloomberg că "tranziţia energetică eşuează şi va eşua", iar "fondurile de hedging ar fi mai entuziasmate de investiţiile în sector dacă tranziţia verde nu ar depinde aşa de mult de subvenţii".

În opinia lui Norris, un nou ciclu de reducere a dobânzilor de politică monetară nu va revigora brusc tranziţia ecologică.

"În ultimii ani, insiderii tranziţiei energetice au crezut că problemele din industrie provin exclusiv din ratele ridicate ale dobânzilor", a declarat fondatorul Argonaut Capital Partners într-un interviu preluat de Bloomberg. Cu toate acestea, declinul dobânzilor din ultima perioadă nu a condus la îmbunătăţirea aşteptărilor. Dimpotrivă, "insiderii se întorc la guverne pentru a cere mai multe subvenţii".

Cu alte cuvinte, profitorii din "industria tranziţiei verzi" ştiu că se confruntă cu numeroase probleme structurale, care nu se pot rezolva doar cu banii ieftini.

Norris recunoaşte că "înoată împotriva curentului", în condiţiile în care analiştii de la mari bănci de pe Wall Street, cum sunt Citigroup sau Goldman Sachs, sunt mult mai optimişti în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor pentru companiile din sector.

Cotaţiile lor sunt încă foarte departe de valorile din perioada pandemiei, iar de la începutul anului trecut divergenţa dintre indicele S&P 500 şi S&P Global Clean Energy a crescut puternic (vezi graficul).

Barry Norris şi-a exprimat convingerea că majoritatea companiilor din sectorul energiei şi tranziţiei verzi nu ar fi fost niciodată înfiinţate fără intervenţia guvernelor.

"Este un punct de vedere care se înscrie într-o schimbare mai amplă de retorică în rândul titanilor finanţelor private, pe măsură ce entuziasmul pandemic pentru tranziţia ecologică este înlocuit de un limbaj concentrat pe generarea de profituri", scrie Bloomberg.

Directorul de la Argonaut Capital Partners oferă exemplul Europei pentru a ilustra costurile mari ale forţării companiilor să adopte tranziţia ecologică.

"Priviţi la ceea ce se întâmplă în industria auto europeană", a spus Norris, iar apoi a prognozat că "se va ajunge la golirea de conţinut a bazei industriale europene".

În opinia sa, subvenţiile mai mari ar fi inutile pentru a face faţă Chinei, deoarece "dacă tranziţia energetică ar crea produse mai bune, mai utile, atunci nu ar fi nevoie de subvenţii". Norris susţine apoi că problemele Europei vin de la aplicarea politicilor ESG (Environmental, Social, and Governance).

Această logică elementară pare că scapă cu desăvârşire autorităţilor de la Bruxelles şi din capitalele Uniunii Europene.

Sau poate că adevărata lor intenţie este, de fapt, distrugerea "sustenabilă" a industriei europene, pe fondul unei încrâncenări ideologice nemaivăzute din era Inchiziţiei.

Bloomberg subliniază că "există tot mai multe dovezi că, dacă nu se canalizează mai multe fonduri private către economia ecologică, oamenii nu vor reuşi să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce va împinge încălzirea globală dincolo de pragul critic de 1,5 grade Celsius", iar apoi aminteşte că "fondurile de pensii şi asigurătorii, îşi intensifică eforturile pentru a-şi alinia portofoliile la obiectivele climatice globale", dar "există puţine dovezi că restul industriei financiare globale face acelaşi lucru".

Agenţia de ştiri nu merge mai departe cu explicaţiile, pentru a arăta cum vor justifica fondurile de pensii şi asiguratorii lipsa activelor suficiente pentru îndeplinirea obligaţiilor de plată, pe fondul performanţei slabe a investiţiilor verzi.

Fondatorul Argonaut Capital Partners mai arată că întreprinderile ecologice par a fi viabile doar atunci când nu trebuie să facă faţă costurilor normale de pornire.

"Pretutindeni şi întotdeauna tranziţia energetică necesită costuri de capital zero, subvenţii guvernamentale şi eliminarea produselor mai bune pentru a supravieţui", a declarat Norris, iar efectele economice sunt deosebit de grave, deoarece "multe resurse naţionale sunt alocate eronat către activităţii care reprezintă un regres economic".

Interviul lui Norris s-a încheiat cu un avertisment pentru politicienii care forţează tranziţia ecologică: cetăţenii se vor întoarce împotriva lor şi îi vor scoate din peisajul politic, dacă aceasta este condiţia pentru oprirea politicilor ecologiste rupte de realitate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tranzitia verde a fost o pacaleala . Firmele serioase au facut acest joc .China a cazut in plasa intinsa de Occident .Milioane de masini zac pe cimpiile patriei lui XI. Multi asa zisi formatori de opinie au cazut in plasa baobabului sau a ursilor aia de mor de foame prin gheturile vesnice .

    ... "tranzitia verde" ar fi functionat ... dupa cum a fost gandita ... fara razboie, full cenzura ... costuri pe restu lumii ....

    1. ... paradoxal, trebuia sa gandesti regrsist ... feudal oarecum ... nu o sa castigi nic cu o minoritate >1% oricat ai promiva-o ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb