FONDURILE DE PENSII ADMINISTREAZĂ ACTIVE DE 3 MILIARDE DE EURO Valoarea medie a unui cont pe Pilonul II, încă sub 500 de euro

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2013

Valoarea medie a unui cont pe Pilonul II, încă sub 500 de euro

APPAPR: "Activele nete au crescut datorită majorării contribuţiei virate şi câştigului investiţional"

94,89% din activele fondurilor de pensii private obligatorii, plasate în ţara noastră

Fondurile de pensii au ajuns, la finele lunii septembrie 2013, la un număr total de participanţi de 6,3 milioane, şi administrează active nete de peste 13,5 miliarde de lei (3,02 miliarde euro), potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) totalizează, după primele nouă luni ale anului, un număr de 5,95 milioane de participanţi.

Până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare de la CNPP (Casa Naţională de Pensii Publice) contribuţii totale de 10,47 miliarde lei, şi au ajuns, în urma activităţii investiţionale, la active nete de 12,75 miliarde de lei, diferenţa de 2,28 miliarde lei provenind de pe urma investiţiilor făcute, se mai arată în comunicat.

Comunicatul mai precizează că fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns, la finalul lunii septembrie, la un număr total de circa 305.000 de participanţi, dintre care însă doar mai puţin de jumătate îşi plătesc lunar contribuţiile, iar activele nete ale fondurilor de pensii Pilonul III au depăşit valoarea de 750 milioane de lei (168 milioane euro), cu 35% mai mult decât în urmă cu un an. Fondurile de pensii facultative au obţinut, de la lansarea din 2007 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 8,2%, mai precizează comunicatul APPAPR.

Cătălin Ciocan, Secretar Executiv APPAPR, pune creşterea activelor nete pe seama majorării operate în acest an, a contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii, de la 3,5% la 4% din venitul brut al participanţilor, şi al câştigului investiţional, produs de administratori în beneficiul participanţilor la sistemul de pensii private.

În privinţa expunerii fondurilor private de pensii pe instrumente financiare din afara ţării, domnul Ciocan ne-a declarat: "Potrivit datelor ASF, la finele lunii septembrie 94,89% din activele fondurilor de pensii private obligatorii erau plasate în ţară, în timp ce restul era plasat în principal în acţiuni şi obligaţiuni emise de companii din UE. Situaţia este similară în cazul fondurilor de pensii facultative, unde 93,44% din active erau plasate în ţară, în timp ce restul reprezintă în special investiţii în acţiuni şi obligaţiuni ale unor companii din state UE".

Crinu Andănuţ, CEO Allianz Ţiriac Pensii Private, ne-a declarat că portofoliile fondurilor de pensii administrate conţin şi investiţii în active ale unor emitenţi străini în funcţie de nevoile specifice de diversificare dictate de strategia şi mandatul fiecărui fond în parte. Potrivit domniei sale, valoarea acestor investiţii variază în funcţie de moment şi oportunităţi, nefiind însă semnificativă faţă de ansamblul portofoliului. "Este adevărat însă că preferăm investiţiile în emitenţi locali, despre care considerăm că au un real potenţial de creştere pe termen mediu şi lung", ne-a mai declarat CEO-ul Allianz Ţiriac Pensii Private.

Domnul Andănuţ ne-a mai declarat că, în termeni nominali, cel mai probabil, expunerea pe străinătate va creşte în timp, odată cu dinamica activelor administrate şi că, procentual, această expunere este dictată de evoluţia mai multor factori precum existenţa oportunităţilor investiţionale, calitatea, lichiditatea şi numărul de emitenţi din piaţa locală. Domnia sa a mai spus că preferă activele emitenţilor locali, dar că, în condiţiile în care numărul şi lichiditatea acestora este relativ redusă, nu pierde din vedere nevoile reale de diversificare pe care i le impun mandatul şi datoria de administrare profitabilă, dar prudenţială a portofoliului.

Activele totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private au înregistrat, la finalul lunii septembrie 2013, valoarea de 13,52 miliarde lei, (aproximativ 3 miliarde euro), potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Avansul a fost de 32% în primele nouă luni, şi cu 45%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, se mai arată în raport, precum şi că ponderea activelor totale din sistemul pensiilor private în PIB (Produsul Intern Brut) a avansat în această perioadă, ajungând la 2,2%.

Conform raportului ASF, activele totale din sistemul de pensii private reprezentau, la 30 septembrie 2013, 2,2% din PIB, în creştere faţă de data similară a anului trecut, când ponderea era de 1,6%.

Valoarea activelor nete aferente Pilonului II, înregistrate la 30 septembrie, a fost de 12,76 miliarde de lei (2,86 miliarde de euro), în creştere cu 45,6% faţă de aceeaşi dată a anului trecut, mai precizează raportul ASF. De la începutul anului, activele nete ale fondurilor de pensii au avansat cu 32,38%, iar faţă de luna trecută, cu 3,36%, se arată în raportul ASF.

De asemenea, numărul participanţilor la sistemul privat de pensii a crescut, de la începutul anului, cu 3,15%, ajungând la 5,95 milioane de persoane înregistrate, iar valoarea medie a unui cont în Pilonul II a fost, la sfârşitul lunii septembrie, 2.216 lei (497 euro), 69% dintre participanţi beneficiind de un cont sub această valoare.

Conform comunicatului, ponderea cea mai mare a investiţiilor fondurilor private de pensii, la 30 septembrie, a rămas cea în titluri de stat, reprezentând 73,56% din totalul activelor, în creştere faţă de aceeaşi dată a anului trecut, cand era de 72,87%, în scădere comparativ cu începutul anului, când ponderea era de 76,32%.

La sfârşitul lunii septembrie, ponderea depozitelor bancare în totalul activelor a fost de 7,79% a obligaţiunilor corporative de 4,71%, obligaţiunilor organismelor străine neguvernamentale de 0,62%, a obligaţiunilor municipale de 0,29%, a titlurilor de participare OPCVM (Organisme de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare) de 0,97%, iar ponderea acţiunilor de 12,43% din totalul activelor, precizează comunicatul ASF.

Ponderea investiţiilor în acţiuni a crescut în comparaţie cu anul trecut, când era de 10,97% în septembrie şi de 11,18% în decembrie, potrivit notificării.

De asemenea, sumele plasate în acţiuni au reprezentat 1,59 miliarde de lei, în creştere cu 65% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 47,21% faţă de luna decembrie.

Notificarea mai arată că valoarea activelor nete ale pensiilor facultative (Pilonul III) au atins în luna septembrie valoarea de 750 milioane lei (168 milioane de euro), înregistrând un avans în ultimul an, de 35% faţă de septembrie 2012, şi de 25% faţă de finalul lunii decembrie. De asemenea, numărul de participanţi la pensiile Pilonului III a fost de 305.796 persoane, iar valoarea medie a unui cont este de 2.453 lei (550 euro).

Plasamentele fondurilor din Pilonul III au fost, la finalul lunii septembrie în titluri de stat (67,58%), în acţiuni (16,13%), în depozite bancare (7,79%), în obligaţiuni corporative (5,52%), în obligaţiuni municipale (0,62%), în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale (1,66%), potrivit datelor ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb