Fondurile de pensii ING şi Allianz, excluse de la repartizarea aleatorie a persoanelor eligibile

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2009

Fondurile de pensii ING şi Allianz, excluse de la repartizarea aleatorie a persoanelor eligibile

Fondurile de pe pilonul II care au o cotă de peste 20% după numărul de participanţi nu vor mai primi, pe o perioadă de doi ani, participanţi în urma distribuirii aleatorii, celelalte fonduri urmând să primească aderenţi proporţional cu numărul de persoane eligibile validate în luna respectivă. Măsura, decisă în 20 noiembrie de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010 şi îi va afecta pe primii doi jucători de pe piaţă, ING şi Allianz-Ţiriac. Primul are 1,5 mili-oane de participanţi, respectiv o treime din piaţă, în timp ce al doilea are 1,14 milioane clienţi, sau circa 25% din total.

La jumătatea lui octombrie, vicepreşedintele CSSPP, Ion Giurescu, declara că arbitrul pensiilor private intenţionează să modifice mecanismul de distribuţie aleatorie a noilor intraţi în sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), ca să reducă concentrarea pieţei. Oficialul a explicat că aproximativ 80% dintre participanţii noi la sistem sunt distribuiţi aleatoriu. "Este o concentrare prea mare a pieţei. Trebuie să găsim soluţii ca piaţa să fie echilibrată", afirma Giurescu. În prezent, distribuirea se face pe baza cotei de piaţă, însă Giurescu susţine că nu ar fi corect ca jucătorii cu cea mai mare cotă de piaţă, la care au ajuns în urma perioadei iniţiale de patru luni, să beneficieze automat de cel mai mare număr de participanţi. Ca soluţie, el a propus distribuirea în cote egale a participanţilor între administratori sau, pe o perioadă limitată de trei ani, jucătorilor cu o cotă de piaţă peste o anumită limită să nu li se mai distribuie noi participanţi. Giurescu argumenta că administratorii nu mai depun eforturi în informarea viitorilor participanţi şi pe atragerea lor, ci se bazează pe faptul că au o anumită cotă de piaţă.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=piata_de_capital&articol=69548.html< link2 >Îmbunătăţiri legislative privind colectarea contribuţiilor, aderarea, evidenţa şi repartizarea aleatorie în sistemul Pilonului II< link3 >

ING: Excluderea din distribuirea aleatorie a primilor 2 jucători pe pilonul II este o discriminare

ING Fond de Pensii consideră discriminatorie excluderea timp de 2 ani a primilor doi jucători, cu cote de piaţă peste 20%, de la distribuirea aleatorie a noilor intraţi la sistemul pensiilor private obligatorii.

Reprezentanţii ING Fond de Pensii consideră că decizia luată "este un exemplu de discriminare faţă de ceilalţi jucători de pe piaţă" şi, în acelaşi timp, încalcă legislaţia primară.

"Recenta normă emisă de CSSPP este fară indoială o încălcare a legislaţiei primare (Legea nr. 411/2004) în care se menţionează în mod expres principiul care stă la baza repartizării aleatorie a persoanelor care nu au aderat în termenul legal la un fond de pensii private", a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurări de Viaţă şi preşedinte al consiliului de administraţie al ING Fond de Pensii.

Ea a adăugat că excluderea fondurilor de pensii private cu cote de piaţă de peste 20% din participanţi din procesul de repartizare aleatorie este un exemplu de discriminare faţă de ceilalţi jucători de pe piaţă.

"Consider că fiecare administrator trebuie să aibă aceleaşi şanse, drepturi şi obligaţii ca oricare altul din piaţa pensiilor private, iar reuşita sa în atragerea participanţilor nu trebuie să fie privită ca o barieră sau o raţiune negativă", a mai spus Coman, citată de NewsIn.

Şeful ING Asigurări de Viaţă a adăugat că studiile ING arată că fondul pe care îl administrează este preferat de aproximativ 40% dintre români. "Mai mult, în 2009, circa 30% dintre români au ales deja ING ca administrator al pensiei lor private. Aceste cifre sunt în mod cert o expresie a cotei de piaţă pe care o deţinem, susţinută de o experienţă, expertiză şi soliditate care fac diferenţa în alegerile publicului", a explicat Coman. (N.I.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb