Fondurile din post-aderare vor fi de trei ori mai mari decât cele din pre-aderare

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 13 iunie 2006

"Fondurile din perioada post-aderare a României la Uniunea Europeană vor fi de trei ori mai mari decât cele destinate pre-aderării", a declarat ieri Mirela Kirpantur, şef de proiect în cadrul Băncii Comerciale Române, bancă implicată activ în finanţări din fonduri europene. Declaraţia a fost făcută ieri în conferinţa de presă ţinută cu ocazia deschiderii celei de-a doua ediţii a "Târgului naţional de proiecte de finanţare şi idei de afaceri în domeniul agriculturii ecologice şi industriei alimentare - Profinn", organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi "Global Services Group", eveniment în cadrul căruia grupul de presă "Bursa" a fost partener media.

Proiectele de finanţare şi co-finanţare sunt destinate dezvoltării agriculturii şi sectorului rural, dezvoltării regionale, sus-ţinerii dezvoltării întreprinderilor agricole mici şi mijlocii. SAPARD, unul din cele mai mari proiecte destinate dezvoltării agriculturii şi zonelor rurale, este un instrument financiar oferit de Uniunea Europeană pentru a ajuta statele candidate în procesul de dezvoltare agricolă şi a zonelor rurale.

La co-finanţarea acestor proiecte susţinute în principal prin finanţări externe, provenite de la Uniunea Europeană, participă şi CEC, Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Société Générale - instituţii care şi-au prezentat ofertele de creditare la târgul de proiecte de finanţare "Profinn".

Băncile asigură cofinanţarea proiectelor de dezvoltare agricolă şi regională

Programele de finanţare internă şi externă preluate de către Banca Comercială Română sunt destinate dezvoltării regionale, susţinerii investiţiilor întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltării agriculturii şi sectorului rural. Finanţările destinate dezvoltării regionale se adresează municipalităţilor mici şi mijlocii, companiilor de utilităţi aflate în subordinea consiliilor locale şi comunale sau asociaţiilor cu statut juridic. Fondurile SAPARD distribuite prin BCR vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole, pentru investiţii în exploataţiile agricole, pentru dezvoltarea şi diversificarea activităţilor ecologice şi silviculturii.

BRD - Groupe Société Générale oferă soluţii de co-finanţare a proiectelor SAPARD. Ofertele BRD se concentrează asupra proiectelor de dezvoltare agricolă, cum ar fi culturile agricole sau fermele de animale.

"Casa de Economii şi Consemnaţiuni este un adevărat partener pentru mediul rural", a declarat ieri Gabriela Tudor, vicepreşedinte al CEC. Din cele 1406 de unităţi teritoriale, mai bine de 800 se află în zonele rurale. CEC, care dispune de asemenea de fonduri provenite de la instituţii financiare internaţionale, intenţionează să crediteze anul acesta până la 1854 milioane RON. CEC a acordat deja 9.000 de credite, ne informează Gabriela Tudor.

Gabriel Gârban: "Fondul de 40 de milioane de euro destinat proiectelor de grupuri de producători nu au avut nicio căutare şi a fost redus la două milioane"

În prezentarea proiectelor eligibile pentru astfel de finanţări, Gabriel Gârban, consilier promovare în cadrul Agenţiei de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), a declarat: "Din cauza lipsei proiectelor de grupuri de producători care să se reunească în vederea găsirii de soluţii de promovare şi vânzare a produselor, fondul SAPARD de 40 de milioane de euro destinat acestui tip de proiecte a fost redus la două milioa-ne. Este imposibil, din păcate, să-i convingi pe oameni că aceste grupuri nu sunt de tipul vechilor C.A.P.-uri şi că fiecare îşi va păstra independenţa."

Proiectele eligibile pentru finanţările SAPARD şi cele destinate implementării tehnice şi financiare sunt cele propuse de către fermele de producţie vegetală (pentru producţia de grâu, porumb, legume) şi proiectele din domeniul horticulturii şi floriculturii. Finanţările sunt destinate dotărilor cu tractoare, combine, utilaje, maşini şi instalaţii. În ceea ce priveşte viticultura şi pomicultura, fondurile sunt menite să susţină reabilitarea plantaţiilor pomicole şi viticole. Programul SAPARD va lua în considerare şi con-strucţia sau reabilitarea de sere legumicole şi horticole, precum şi fermele de animale şi păsări.

Există, de asemenea, programe de finanţare a proiectelor de diversificare agricolă (cercuri de maşini agricole - proiect care, din păcate, nu a avut succes la noi, după cum ne informează domnul Gârban, banii fiind alocaţi turismului rural) şi de finanţare a proiectelor de dezvoltare turistică altele decât pensiunile agroturistice (care au epuizat aproape în totalitate fondurile alocate).

Acvacultura va beneficia, de asemenea, de finanţări în vederea creării de ferme piscicole. Alte fonduri sunt destinate sericulturii, apiculturii, cultivării şi procesării ciupercilor, procesării fructelor de pădure, arbuştilor fructiferi şi a plantelor medicinale şi aromatice, melcilor şi broaştelor. De asemenea, SAPARD oferă un sprijin financiar de 75% zonelor declarate calamitate anul trecut.

Beneficiarii ultimelor măsuri acreditate de SAPARD privesc dotarea laboratoarelor destinate activităţilor sanitar-veterinare, fitosanitare şi de control al calităţii alimentelor, constituirii de grupuri de producători, proiectelor agricole de protecţie a mediului şi menţinere a aspectului rural şi celor de consolidare a solului şi de protecţie împotriva eroziunii, proiectelor de consolidare a biodiversităţii prin practici agricole tra-diţionale şi agriculturii ecologice, a mai declarat domnul Gârban.

Mihail Dumitru: "După aderare, agricultura românească va suferi modificări substanţiale"

"După aderare, agricultura românească va suferi modificări substanţiale", a declarat domnul Mihail Dumitru, team leader în cadrul delegaţiei Comisiei Europene în România "Agricultură şi piaţă internă", cu ocazia des-chiderii Cefinn 20006. Domeniile cele mai susceptibile de modificări majore sunt, în opinia domniei sale, cel al producţiei de lapte, cel viticol şi cel al tutunului. Domnul Dumitru a mai declarat că "există intenţii serioase ca Europa să devină un fanion al dezvoltării resurselor energetice neconvenţionale, iar România este luată în considerare". Domeniul inovaţiei şi cercetării, precum şi cel al producţiei de produse agricole ecologice şi organice vor beneficia, de asemenea, de fonduri structurale, a mai declarat domnul Dumitru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb