FORUMUL INTERNAŢIONAL AL ENERGIEI: Embargoul UE pe petrolul rusesc, posibil să ducă preţul ţiţeiului "mult peste 100 de dolari"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 3 noiembrie 2022

Embargoul UE pe petrolul rusesc, posibil să ducă preţul ţiţeiului "mult peste 100 de dolari"

Piaţa petrolului va pierde între 1 şi 3 milioane de barili pe zi de luna viitoare, când sancţiunile împotriva Moscovei vor intra în vigoare

Preţul ţiţeiului brut de tip Brent, tranzacţionat în Europa, ar putea depăşi cu uşurinţă 100 de dolari pe baril dacă pierderile din livrările de profil din Rusia se vor apropia de trei milioane de barili pe zi (bpd) atunci când embargoul UE asupra importurilor de ţiţei rusesc pe mare va intra în vigoare, luna viitoare, potrivit Forumului Internaţional al Energiei (IEF), organizaţie cu sediul la Riad.

"IEF şi multe ţări consumatoare de ţiţei, nu doar Statele Unite, sunt îngrijorate de ceea ce se va întâmpla cu piaţa petrolului atunci când vor intra în vigoare sancţiunile UE", spune Joseph McMonigle, secretarul general al IEF, citat de Bloomberg TV.

Potrivit IEF - cea mai mare organizaţie internaţională a miniştrilor energiei din lume -, piaţa petrolului ar putea pierde între 1 şi 3 milioane bpd din aprovizionarea cu ţiţei din Rusia, atunci când sancţiunile vor intra în vigoare.

În ultimele luni, au existat multe predicţii şi speculaţii cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla odată ce va fi aplicat embargoul, dar "acela chiar va fi momentul în care vom vedea, în fapt, că barilii ruseşti ies de pe piaţă", declară McMonigle, adăugând: "Poate că Rusia va găsi o cale de ocolire a embargoului, dar nu de la început. Dacă se pierd trei milioane de barili de petrol rusesc pe zi, atunci preţul ţiţeiului Brent va trece cu uşurinţă de 100 de dolari pe baril".

În opinia sa, va exista o mare volatilitate în domeniu, pe măsură ce va începe embargoul, deoarece nu va exista prea multă transparenţă cu privire la cifra reală a barililor de petrol rusesc care ies de pe piaţă. "Deci, preţul petrolului Brent ar putea depăşi cu mult 100 de dolari/baril şi va fi multă volatilitate, ceea ce nu este bine pentru piaţă", conchide McMonigle.

Volatilitate pe piaţa petrolului

Cotaţiile petrolului au crescut ieri dimineaţă, pe pieţele externe, după apariţia informaţiilor conform cărora a avut loc o scădere surprinzătoare a stocurilor de ţiţei din SUA, ceea ce sugerează că cererea se menţine, în ciuda majorării ratelor dobânzilor, care afectează creşterea economică globală, notează Reuters. Ulterior, preţul petrolului a revenit pe scădere, în aşteptarea deciziei de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a coborât cu 0,3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 94,40 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a scăzut tot cu 0,3%, la 88,14 dolari barilul la ora locală 09.35.

Marţi, preţurile petrolului crescuseră cu aproape 2%, după pierderile din sesiunea precedentă, fiind susţinute de optimismul că al doilea mare consumator de petrol din lume, China, ar putea elimina din restricţiile stricte legate de Covid. Pe de altă parte, preţurile au fost susţinute de publicarea unei ştiri conform căreia Statele Unite şi Arabia Saudită au împărtăşit informaţii ce indică faptul că Iranul ar putea planifica un atac iminent asupra infrastructurii energetice din Orientul Mijlociu, în special în Arabia Saudită.

Unele surse citate de Reuters, care fac referire la cifrele American Petroleum Institute, susţin că stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu aproximativ 6,5 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 28 octombrie. Însă, analiştii intervievaţi de Reuters aşteaptă o creştere medie a acestor stocuri cu 400.000 de barili.

Potrivit Reuters, stocurile de benzină din SUA au scăzut peste aşteptări, cu 2,6 milioane de barili, în timp ce analiştii preconizau o reducere cu 1,4 milioane de barili.

Profituri masive pentru companiile petroliere

Pe măsură ce creşterea preţului benzinei afectează puternic consumatorii, companiile petroliere şi cele de procesare a ţiţeiului au realizat profituri record în perioada iulie - septembrie 2022.

Un guvernator din California atrage atenţia că Phillips 66, societate multinaţională americană de energie cu sediul în Texas, şi-a majorat cu 1243% profitul în trimestrul al treilea din 2022, la 5,4 miliarde de dolari, de la 402 de milioane de dolari în intervalul similar al anului trecut.

Totodată, grupul britanic BP Plc a înregistrat profituri de 8,2 miliarde de dolari în intervalul meţionat, acesta fiind al doilea cel mai mare nivel de câştig consemnat vreodată de BP. Compania a decis să aloce 2,5 miliarde de dolari răscumpărării de acţiuni, generând astfel beneficii pentru investitori.

Sursa mai arată că profiturile Marathon Petroleum Corp., societate americană de rafinare a ţiţeiului, au crescut cu 545% în trimestrul al treilea, în ritm anual, la 4,48 miliarde de dolari, de la cele 694 de milioane de dolari în 2021.

Phillips 66 şi Marathon operează rafinării care au majorat preţul benzinei, în ciuda scăderii cotaţiilor ţiţeiului, dând vina pe costurile cu întreţinerea operaţiunilor şi alte probleme.

Şi Valero Energy, altă companie americană din domeniu, şi-a majorat profitul cu 500% faţă de anul precedent, la 2,82 miliarde de dolari, iar PBF Energy - cu 1.700%, la 1,06 miliarde de dolari. Shell a obţinut un profit de 9,45 miliarde de dolari, ExxonMobil Corp. - de 19,7 miliarde de dolari (nivel record), iar Chevron - 11,2 miliarde de dolari.

"Marile companii petroliere realizează profituri record prin «jupuirea» californienilor", spune guvernatorul Gavin Newsom, menţionând: "Acestea susţin că preţurile mari au fost cauzate de războiul din Ucraina, de taxele percepute de stat şi de costurile întreţinerii, dar noi ştim că totul este de faţadă. Aceste preţuri ridicate au ajuns direct în profiturile lor. O penalizare pentru creşterea preţurilor ar pune aceste profituri nemaipomenite înapoi în buzunarele californienilor".

Saudi Aramco - profit dublu faţă de Exxon

Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a obţinut un profit net de 42,4 miliarde de dolari în cel de-al treilea trimestru al anului curent, cifră de peste două ori mai mare decât cea raportată pentru aceeaşi perioadă de gigantul american Exxon Mobil.

În acest context, Aramco, societate controlată de stat, care aproape că are monopol asupra producţiei de petrol a Arabiei Saudite, va plăti un dividend mare, de 18,75 miliarde de dolari, în principal guvernului ţării.

Pentru Aramco, câştigurile aferente trimestrului al treilea din 2022 sunt cu aproape 40% peste cele din acelaşi interval al lui 2021, dar au scăzut faţă de al doilea trimestru din acest an, când au atins un record de 48 de miliarde de dolari.

"Viziunea noastră pe termen lung este că cererea de petrol va continua să crească pentru restul deceniului", a declarat Amin H. Nasser, directorul executiv al Aramco.

În acest context, compania saudită şi-a reiterat planul de a finaliza un program de investiţii care, până în 2027, ar creşte capacitatea sa de producţie la 13 milioane de barili pe zi, de la aproximativ 12 milioane în prezent. Cota Arabiei Saudite în grupul producătorilor OPEC+ a fost redusă recent la aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi, de la 11 milioane.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna decembrie era de 116 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a crescut ulterior până la 126,7 euro, iar la ora 14.12 atingea 120,9 euro.

Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) a aprobat luni scăderea preţului gazelor naturale cu 47,3%, în urma propunerii furnizorului de gaze Bulgargaz, transmite Novinite, conform Agerpres. De la 1 noiembrie, noul preţ al gazelor va fi de 123,47 leva per MWh (sau 63,13 euro per MWh). Tariful, care nu include accizele şi TVA, este pentru furnizorii finali şi persoanele care au licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale, a anunţat Bulgargaz. În octombrie, preţul gazelor a fost de 233,36 leva per MWh. Comparativ, pe piaţa europeană preţul gazelor care urmează să fie livrate în noiembrie se situează la 130 euro per MWh.

Preţul propus iniţial Bulgargaz a fost de 166 leva per MWh. Scăderea semnificativă a preţului propus pentru noiembrie a fost determinată de preţurile competitive obţinute de furnizorul de gaze şi de scăderea preţurilor pe piaţa din Europa.

....................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,3%, la 1.655,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 10.06, cea spot - cu 0,2%, la 1.650,98 dolari/uncie.

....................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 6,4% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,44 dolari/buşel la ora locală 10.04, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 2%, la 6,83 dolari/buşel.

Cotaţiile au scăzut în urma anunţului potrivit căruia Rusia şi-a reluat participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, după suspendarea acestuia în weekend. Potrivit Reuters, Rusia a informat că şi-a reluat participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene după ce a primit "garanţii scrise" din partea Kievului pentru demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce prostie si embargoul UE pe petrolul rusesc,

    ca prin inermediari tot cel rusesc cumparam dar  

    mult mai scump si cu profit urias ptr.altii,

    politicienii astia habar nu au de economia reala 

    1. Profituri uriase or fi pentru intermediari dar nu pentru mujici...asta era toata morala embargoului, Putler sa faca "foamea" de resurse financiare. Si functioneaza:-)

      Foarte prost informat !!

      Rusii oricum vand mult mai scump decat 

      inainte de conflictul din Ucraina,asa ca ei

      fac profi mare 

      Vand la Turci, Indieni si Chinezi cu discount de 30%...tu crezi ca aia nu s-au prins ca Putler nu are incotro, ori vinde la pretul lor ori "ura si la gara ca nu are unde sa-l depoziteze:-)...si asa exporturile au scazut comparativ cu anul trecut

      Da vand cu 30% mai ieftin dar la pretul

      mare de acum tot vand mult mai scump 

      decat inainte de conflict, 

      preturile-s pe toate bursele, 

      mai cititi si din surse profesioniste

    de ce ne tot speriem de oil price?

    Parca nu stim ca are ciclul de expansiune si contractie pe trend!!! 

    nu este nimic nou... o sa mai ramana pe parabola ascendenta ceva timp (ani), ca va avea impulsur sarite din tred nu va o problema in asta; media arata ca se va tine inca sus .... plus ca avem anticipatie de scadere pe minime rezerve la usa din lungul trent de rezerve.... idem cu perioda 70-80!!! doar ca mai prabusit acum. 

    Deci nu vad inca oil price sa coboare de pe platou.... asa cum nu vad nici ciclul de crestere economic inflationist sa se termine asa rapid.... 

    Avem ciclu economic de crestere prin deflatie si ciclu economic de crestere prin inflatie!!! 

    Deci avem abea 2 ani consumati!!! mai avem ceva de lucru... asa ca dati drumul rapid la noi capacitati.. atat timp cat inca bancile centrale sunt de partea formarii de capital!!! 

    PS: bancile nu sunt de partea "specularii" capitalului / formarii de capital vechi!!! Bagati rapid de seama ca sa nu luati teapa mare in unele directii!!!! 

    S c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb