În data de 26 noiembrie 2020, începând cu ora 10.00, va avea loc cea de-a IV-a ediţie a ForumuluiPădurilor, Industriei Lemnului şi Bioeconomiei. Evenimentul se va desfăşura anul acesta ONLINE şi va permite accesul tuturor celor interesaţi de domeniul pădurilor şi al industriilor bazate pe lemn.
Tema principală a ediţiei din acest an a Forumului este legată de rolul lemnului, ca resursă regenerabilă, în strategiile de recuperare economică şi dezvoltare a unei economii neutrale climatic: putem avea dezvoltare economică şi concomitent să urmărim obiectivele Pactului Verde European, de combatere a schimbărilor climatice? Răspunsul este categoric"DA", iar una dintre soluţii este să folosim lemnul provenit din păduri gestionate durabil. Provocarea este dublă, deci: să gestionăm durabil pădurile şiconcomitentsăfolosim câtmaieficientresursa de lemn rezultată din aceastăgospodărire durabilă a pădurilor.
În Europa capătă contur viziunea că, după epoca pietrei şi a fierului, a betonului şi a sticlei în timpurile moderne, urmează Epoca Lemnului- o resursă regenerabilă, biodegradabilă, cu amprentă de mediu redusă în etapele de producţie, o resursă extrem de versatilă, cu utilizări ca material de construcţii şi în bio-produse care să înlocuiască materialele nedegradabile bazate pe combustibili fosili. Obiectivele ambiţioase, de transformare a Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 şi atingerea a 55% reduceri de emisii până în 2030, determină Comisia Europeană să adopte măsuri prin care să sporească eficienţa energetică, să crească ponderea materialelor şi produselor cu amprentă ecologică mai mică,să crească ponderea energiei din surse regenerabile.
Un exemplu de îmbinarea obiectivelor de reconstrucţie economică, luând în calcul obiectivele Pactului Verde, este valul de renovare, "renovation wave", care îşi propune ca din resursele Planului de Recuperare şi Rezilienţă să direcţioneze 37% către măsuri de neutralitate climatică, care să finanţeze renovarea pe principii de eficienţă energetică a 35milioane de clădiri din Europa, până în 2030, prin creareaa 160.000 locuri de muncă. Conceptul este simplu: clădirile în Europa sunt vechi, ineficiente energetic. Atingerea ţintei de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 nu se poate face pentru sectorul rezidenţial -care consumă aproximativ 40% din toată energia consumată în UE-fără un val de renovare a clădirilor.