Fost director al "Veneto Banca", în arest la domiciliu

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2016

Fost director al "Veneto Banca", în arest la domiciliu

Adunarea acţionarilor băncii va vota, în 8 august, un nou board, care va acţiona în instanţă fosta conducere

Fostul director executiv al băncii regionale "Veneto Banca", Vincenzo Consoli, a fost plasat, zilele trecute, în arest la domiciliu, acuzat fiind de înşelarea autorităţilor de reglementare şi manipularea pieţelor, anunţă Reuters.

La data de 2 august, Poliţia fiscală italiană a efectuat zeci de percheziţii la foşti manageri şi persoane ce aveau legătură cu "Veneto Banca", în cadrul cărora au fost confiscate peste 45 de milioane de euro. Vincenzo Consoli, care, din 2006 până în 2014, a fost şi vice-preşedinte al Consiliului "Eximbank" din Moldova, a rămas fără 1,8 milioane de euro.

Autoritatea italiană a informat: "Din afară, banca părea că are o poziţie de capital mult mai solidă decât avea în realitate, înşelând deponenţii şi acţionarii. Banca s-a consolidat printr-o fraudă în privinţa imaginii sale şi a încrederii în managementul acesteia".

Consoli a demisionat din fruntea "Veneto Banca" în urmă cu 12 luni, după aproape 20 de ani la conducerea acesteia. Un avocat al lui Consoli nu a dorit să facă declaraţii privind situaţia în care se află clientul său, potrivit Reuters.

Ancheta include 15 suspecţi, ale căror locuinţe au fost percheziţionate. Printre aceştia se numără fostul preşedinte al "Veneto Banca", Flavio Trinca, şi Renato Merlo, responsabil pentru investiţiile străine ale băncii şi ex-preşedinte al "Eximbank".

"Veneto Banca" a informat că, în această anchetă, cooperează pe deplin cu autorităţile, iar la data de 8 august, în adunarea acţionarilor, va fi constituit un nou board. Acesta din urmă va acţiona în instanţă fosta conducere.

"Este în interesul băncii să facem lumină în privinţa a ceea ce s-a întâmplat în trecut", a subliniat "Veneto Banca".

În anii 2014-2015, "Veneto Banca" a înregistrat pierderi de circa un miliard de euro. Într-o încercare de a se salva, banca a emis acţiuni de un miliard de euro care însă nu s-au bucurat de interes în rândul investitorilor. În situaţia dată, la finele lunii iunie, fondul de salvare Atlante a preluat "Veneto Banca".

Potrivit unor surse citate de Reuters, la momentul respectiv, acţionarii "Veneto Banca" au subscris doar 1% din titlurile propuse pentru operaţiunea de listare la bursă.

În luna iunie, Banca Centrală Europeană (BCE) a autorizat preluarea unui pachet de peste 50% din acţiunile "Veneto Banca" de către Atlante, fondul italian de salvare a sectorului bancar. Fondul Atlante, condus de guvernul italian, dar finanţat din mediul privat, a fost înfiinţat în aprilie 2016, ca o facilitate de urgenţă pentru recapitalizarea unor bănci din ţară, dar şi pentru achiziţia de credite neperformante securitizate.

Operaţiunile "Veneto Banca" din România sunt de vânzare, ca parte a măsurilor de restructurare a instituţiei de credit italiene. "Veneto Banca" România avea, la finele anului trecut, o cotă de piaţă de peste 1%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. apar din ce in ce mai multe astfel de stiri in care bancheri sunt anchetati, arestati, etc. omul asta a condus Veneto 20 de ani. interesanta legatura cu Moldova.

    WoooW

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb