Fost director tehnic la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş, reţinut de DNA

E.D.
Anticorupţie / 15 iulie 2015

Fost director tehnic la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş, reţinut de DNA

Actualizare 18:20

Octavian Florian Oprea, fost director tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, a fost reţinut de procurorii Serviciul Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), arată un comunicat de presă.

Oprea a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi luare de mită, conform sursei.

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi Ştefan Vulparu, asociat la firma Asnet Telecom şi fost salariat al Hidroelectrica, suspectat de complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani, şi Florin Nicolae Stoian, la rândul său asociat la Asnet Telecom, suspectat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

În ordonanţele procurorilor se arată:

"În perioada martie - iulie 2011, inculpatul Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş din cadrul Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica Bucureşti SA, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Vulparu Ştefan şi Stoian Florin Nicolae, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, în contextul încheierii cu societatea comercială administrată în fapt de aceştia din urmă a două contracte privind implementarea unui «sistem centralizat de baze de date şi vizualizare parametrii offline pentru sistem online, monitorizare şi diagnosticare mărimi mecanice HA CHE Noapteş» şi a unui «sistem online de monitorizare şi diagnosticare mărimi mecanice HA - CHE Noapteş», cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne.

Acest lucru a determinat producerea unei pagube de 637.088,13 lei în patrimoniul Societăţii comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica Sa Bucureşti, care constituie totodată şi folos necuvenit pentru societatea comercială respectivă.

Concret, din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că întreaga procedură privind comandarea, stabilirea criteriului de atribuire a achiziţiilor, negocierea, încheierea celor două contracte precum şi executarea acestora, s-a derulat cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne, în condiţiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu există situaţii de lucrări, mai mult sistemele respective sunt nefuncţionale şi nu au fost livrate componentele software necesare.

Pentru acest «serviciu», inculpatul Oprea Octavian Florian a acceptat promisiunea şi a primit de la inculpatul Vulparu Ştefan suma de 164.505,99 lei.

Provenienţa reală a acestei sume de bani a fost disimulată prin achiziţionarea unui autoturism pe numele unei rude a inculpatului Oprea Octavian Florian, operaţiune realizată în urma unor acţiuni de ascundere şi disimulare a originii ilicite prin transferuri bancare repetate, realizate fără vreun titlu legal sau sub false motivaţii şi prin punerea la dispoziţie a unor sume de bani fără vreun titlu legal, de către inculpaţii Vulparu Ştefan şi Stoian Florin Nicolae.

În acelaşi context, în perioada 03.06.2011- 9.09.2011, inculpatul Stoian Florin Nicolae, reprezentant al întreprinderii individuale cu acelaşi nume, a emis şi înregistrat în evidenţa contabilă a entităţii pe care o reprezenta, 8 facturi fiscale privind contravaloarea unor pretinse lucrări executate pentru firma la care era asociat împreună cu inculpatul Vulparu Ştefan (beneficiară a celor două contracte), în condiţiile în care acele lucrări nu au fost realizate.

Mai mult, facturile nu exprimau operaţiuni economice reale, fiind realizate doar scriptic în scopul de a constitui suport pentru decontarea unor lucrări de către firma respectivă şi pentru pretinsa justificare a unor transferuri bancare".

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpaţilor Oprea Octavian Florian, Vulparu Ştefan şi Stoian Florin Nicolae li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, urmând ca aceştia să fie prezentaţi, mâine, Tribunalului Argeş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(A.C.)

----------

Actualizare 09:12

Conform unor surse judiciare citate de presă, principalul suspect vizat este directorul sucursalei Hidroelectrica din judetul Argeş, alături de câţiva oameni de afaceri.

Potrivit acestora, au loc percheziţii la locuinţa lui Octavian Florian Oprea, director adjunct al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş în perioada martie - iulie 2011, şi a mamei acestuia, Filoftia Oprea.

Anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţa lui Ştefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş la data faptelor şi asociat în cadrul SC Asnet Telecom SRL, societate pe care, în fapt, o controla, precum şi la locuinţa lui Florin Nicolae Stoian, asociat în aceeaşi firmă.

Potrivit surselor noastre, sunt vizaţi un fost şi un actual director, dar şi oameni din companie care s-au ocupat în perioada 2011 - 2012 de achiziţii publice. Sursele susţin că sesizarea a fost făcută de conducerea Hidroelectrica, după intrarea în insolvenţă, şi că, în urmă cu o lună, procurorii anticorupţie de la Piteşti au solicitat mai multe documente.

Directorii din Hidroelectrica ar fi atribuit lucrări de construcţii, la preţuri supraevaluate, unor firme controlate de rude apropiate sau prieteni.

---

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Piteşti efectuează percheziţii domiciliare în 7 locaţii, în această dimineaţă, pe raza judeţului Argeş, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2011 - 2012.

Potrivit DNA, percheziţile vizează sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb