Foşti bancheri Credit Suisse, arestaţi într-un caz din SUA

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2019

Foşti bancheri Credit Suisse, arestaţi într-un caz din SUA

Trei ex-bancheri ai Credit Suisse Group AG din Elveţia au fost arestaţi săptămâna trecută, la Londra, în baza acuzaţiilor aduse de SUA pentru implicarea într-o fraudă ce priveşte credite de două miliarde de dolari acordate unor companii de stat din Mozambic, potrivit anunţului făcut de procurorii americani.

Andrew Pearse (49 de ani), Surjan Singh (44 de ani) şi Detelina Subeva (37 de ani) au fost acuzaţi la Curtea federală din Brooklyn, New York, de conspiraţie la încălcarea legii anticorupţie din SUA, spălare de bani şi fraudă în domeniul valorilor mobiliare. Aceştia au fost eliberaţi pe cauţiune în Londra, însă Statele Unite solicită extrădarea lor.

Fostul ministru de Finanţe din Mozambic, Manuel Chang, a fost arestat în Africa de Sud, săptămâna trecută, ca parte a aceluiaşi caz.

O a cincea persoană, Jean Boustani, a fost reţinută miercurea trecută, pe aeroportul John F. Kennedy din New York. Boustani este un cetăţean libanez care a lucrat pentru contractantul din Abu Dhabi al firmelor din Mozambic, potrivit rechizitoriului.

Avocaţii pârâţilor nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii în acest caz, potrivit Reuters.

"Rechizitoriul susţine că foştii angajaţi ai băncii au acţionat astfel încât că înşele controalele interne ale băncii, din motive care privesc profitul personal şi au căutat să ascundă aceste activităţi de oficialii băncii", a informat Credit Suisse, adăugând că banca va continua să coopereze cu autorităţile în cazul menţionat.

Potrivit documentelor din instanţă, între anii 2013 şi 2016, trei companii de stat din Mozambic au împrumutat peste două miliarde de dolari prin credite garantate de guvern, aranjate de Credit Suisse şi alte bănci de investiţii care nu sunt numite în rechizitoriu.

În afară de Credit Suisse, banca rusească VTB a mai aranjat finanţare pentru societăţile de stat din Mozambic.

VTB şi Executivul din Mozambic nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru declaraţii.

Documentele din instanţă arată că cele trei companii de stat au fost create ca să întreprindă proiecte maritime, însă au fost folosite ca "paravane" pentru Chang, Boustani şi cei trei bancheri ca să se îmbogăţească.

Conform procurorilor, cel puţin 200 de milioane de dolari au fost deturnate către inculpaţi şi oficiali guvernamentali din Mozambic.

Procurorii susţin că pârâţii au ascuns utilizarea necorespunzătoare a fondurilor şi au indus în eroare investitorii din Statele Unite şi din alte părţi ale lumii cu privire la solvabilitatea Mozambicului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb