Cea mai mare parte dintre foştii proprietari care s-au înregistrat ieri la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au optat pentru despăgubirea în acţiuni la Fondul Proprietatea, nu pentru bani cash, au declarat surse din cadrul Autorităţii.
În acest moment s-au înregistrat puţin peste 200 de persoane la ANPR, dintre acestea mai mult de jumătate au optat pentru acţiuni la Fondul Proprietatea, unii nu sunt decişi încă şi foarte puţini au optat pentru despăgubirea în bani, au mai spus surse din cadrul Autorităţii.
Proprietarii ale căror bunuri au fost naţionalizate de regimul comunist şi care deţin titluri de despăgubire au început să depună luni, 1 octombrie, la ANRP, dosarele pentru acordarea de despăgubiri în numerar şi acţiuni la Fondul Proprietatea.
Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a început luni, conform O.U.G. 81/2007, înregistrarea dosarelor persoanelor care deţin titluri de despăgubire în vederea acordării despăgubirilor în numerar şi acţiuni la Fondul Proprietatea.
Despăgubirile în numerar de până la 250.000 lei se vor acorda într-o singură tranşă, iar cele ce depăşesc această sumă se vor acorda în două tranşe, pe parcursul a doi ani calculaţi cu începere de la data emiterii titlului de plată. În a doua tranşă va fi plătită suma ce depăşeşte 250.000 de lei, până la concurenţa sumei de 500.000 lei.
"Dacă dividendele Fondului nu vor fi suficiente pentru acordarea despăgubirilor, vom avea în vedere suplimentarea acestor fonduri", a declarat săptămâna trecută Ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), Varujan Vosganian.
Până în acest moment, Fondul Proprietatea are 150 milioane lei, care sunt plasaţi în depozite la termen la BRD SocGen, Banca Comercială Română (BCR) şi Raiffeisen Bank.
Până la sfârşitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a încasat dividende de 216 milioane lei, aferente participaţiilor la companiile aflate în protofoliu, cea mai mare parte, în sumă de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.
Până la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, foştii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite în contul despăgubirilor. Ei pot, însă, opta pentru încasarea în numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie să aştepte listarea Fondului, pentru a vinde acţiunile pe piaţa de capital.
Fondul Proprietatea, creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).
Planurile guvernului prevăd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti şi la o bursă internaţională, din Londra sau New York. Până în prezent, 3.457 de persoane au devenit acţionari ai Fondului, valoarea acţiunilor reprezentând peste 3,45% din capitalul social al Fondului Proprietatea.
În prezent, aproximativ 96,5% din capitalul Fondului Proprietatea se află la stat, sub administrarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, restul de 3,5% fiind distribuit proprietarilor deposedaţi abuziv în perioada regimului comunist.