FOTBAL ŞI BANI Specialistul străin a eşuat lamentabil!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 6 septembrie 2017

Răzvan Burleanu (stânga) şi Cristoph Daum (dreapta)

Răzvan Burleanu (stânga) şi Cristoph Daum (dreapta)

Echipa naţională de fotbal a ratat şi ultima şansă matematică de a mai prinde un loc la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia de anul viitor. Mandatul celui mai bine plătit antrenor din istoria primei selecţionate s-a dovedit a fi un eşec de la un capăt la altul pigmentat cu rezultate slabe, joc neconvingător, conflicte artificiale, promisiuni fără acoperire, în general cu o atitudine de tip "facebook" în care imaginea este mai importantă decât realitatea. Chiar dacă germanul Cristoph Daum a devenit acum ţinta principală - asta şi datorită lui pentru că şi-a închipuit că poate livra promisiuni fără acoperire pe bandă rulantă tratând, din start, lumea fotbalului autohton ca pe una de mâna a treia- problemele sunt mult mai profunde, iar marii vinovaţii stau acum în spatele selecţionerului sperând că nu vor fi atinşi de "schijele" eşecului.

Antrenorul. Cristoph Daum a "descălecat" în fotbalul autohton încărcat de promisiuni. De la prima conferinţă de presă a promis mai mult decât era cazul, după care, pas cu pas a început să-şi retragă din promisiunile. Din punct de vedere al rezultatelor mandatul său a fost un eşec, din cel al jocului prestat de echipă un dezastru pentru ideea de fotbal spectacol. A încercat să mute vina în diverse direcţii, inclusiv spre jucătorii pe care îi antrenează, lucru impardonabil pentru un selecţioner serios, iar multe dintre deciziile luate s-au întrors împotriva lui. De mai multe ori i-a fost imputată selecţia, iar la ultima dublă, cu Armenia şi Muntenegru, s-a dovedit clar că lotul a fost alcătuit defectuos, selecţionerul fiind nevoit să improvizeze pe posturi vitale pentru echipă. A fost incapabil să rişte, nu a făcut acest lucru nici măcar în momentul când şansele de calificare erau doar teoretice şi exista doar varianta victoriei. Tehnico- tactic nu a adus nimic nou, ba a dovedit şi oarecare stângăcie atunci când a schimbat sistemul defensiv, schimbare complet necâştigătoare, după care a revenit la vechea aşezare cu patru fundaşi. Din păcate pentru el a ratat şi ultima şansă, a unei demisii de onoare, preferând să se agaţe de contract şi de ultimele două salarii pe care trebuie să le mai încaseze.

Conducerea. Pe principiul nu greşeşte cine cere, ci cel care plăteşte, numirea lui Daum este "meritul" 100% al actualei echipe de conducere a Federaţiei Române de Fotbal. Ieşit din fotbal de ani buni, cu experienţă zero ca selecţioner, germanul a fost alegerea puţin explicată şi justificată a lui Răzvan Burleanu şi a consilierilor lui. Aceasta nu este însă singura eroare a acestei echipe. Întâmpinat cu entuziasm după ce l-a înlocuit pe Mircea Sandu, Răzvan Burleanu a excelat la discursuri, mesaje şi mişcări de imagine şi mai puţin în ceea ce priveşte faptele. Reforma mult aşteptată nu a apărut, s-a înconjurat de foarte mulţi oameni cu experienţă scăzută, uneori spre zero, în fotbal, după trei ani şi jumătate de mandat putând să se mândrească cu foarte puţine realizări. Fotbalul în ansamblu nu a progresat, din contră impresia este a unor paşi în spate la nivelul echipelor de club, care se confruntă cu probleme financiare uriaşe. În acest moment preşedintele FRF este mult mai preocupat de alegerile de anul viitor pentru conducerea federaţiei şi de războiul cu generaţia "Popescu - Hagi" decât de echipele naţionale şi de viitorul lor.

Jucătorii. Actorii principali în această piesă cu final tragic, sunt ultimii pe lista vinovaţilor. Au încercat să tragă câteva semnale de alarmă, mai ales pe finalul acestei campanii, dar este clar că şi în acest demers le lipseşte curajul, aşa cum le-a lipsit de foarte multe ori şi pe teren. Este evident că nu au o relaţie extraordinară cu antrenorul, mai ales după ce acesta a declarat că niciun antrenor din lume nu ar putea să facă performanţă cu ei. S-a spus că sunt nişte fotbalişti de nota 6, care au fost "ajutaţi" să joace de 4. Rolul unui antrenor bun este tocmai acela de a-l face pe jucător să-şi depăşească pe cât posibil condiţia. Cantonaţi în disciplina tactică impusă de selecţioner, nu au avut iniţiativă, nu şi-au asumat niciun risc, iar impresia generală a fost jalnică. În orice orchestră dacă iei chitaristul şi-l pui să cânte la tobe, pianistului îi dai un saxofon, bateristului îi pui o vioară în mână, iar pe restul îi laşi totuşi la instrumentele lor, e ridicol să te pângi la final că respectivii nu prea au habar de muzică.

Suporterii. Certaţi de lumea fotbalului pentru că nu încurajează mai puternic şi mai constant, nu vin în număr mai mare pe stadion, nu oferă mai mulţi bani pe bilete, înjuraţi de jucători, pentru că uneori îşi manifestă zgomotos nemulţumirile, pot fi acuzaţi de un exces de naivitate pentru că în continuare cred şi se consumă pentru o echipă care oferă extrem de rar satisfacţie.

Pe acest fond, doar schimbarea antrenorului nu rezolvă lucrurile, ar fi prea puţin,criza este mult mai profundă. Cu Daum, Burleanu, dar şi cu actualii fotbalişti echipa naţională a ajuns în lumea a treia a fotbalului, iar revenirea la un nivel decent pare foarte grea. Fotbalul, ca orice sport de altfel, se bazează în primul rând pe fapte, muncă, investiţii iar la noi, deocamdată, este alimentat mai mult cu vorbe goale şi cu promisiuni deşarte.

Burleanu: "Avem nevoie de o schimbare totală"

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu a recunoscut că echipa naţională are nevoie de schimbări profunde pentru a se putea redresa, dar a avut grijă să aducă în discuţie şi "greaua moştenire": "Toţi avem partea noastră de vină, toţi cei care am fost implicaţi. Am discutat cu jucătorii, cu staful tehnic, voi discuta mâine sau poimâine. Avem nevoie de o schimbare totală în fotbal. Trebuie văzut ce este de făcut, pentru că nişte schimbări doar aşa, de suprafaţă, nu te vor ajuta absolut deloc. Avem nevoie de o profunzime în ceea ce priveşte viitorul dacă ne interesează fotbalul românesc. Avem nevoie de investiţii în stadioane, în infrastructură, în condiţii de antrenament, în condiţii de pregătire pentru jucătorii noştri. Şi eu, şi staful şi jucătorii am simţit în această campanie că putem mai mult. Dar am văzut că nu s-a putut şi nici nu putem să le cerem jucătorilor mai mult, pentru că şi-au dorit să obţină această calificare, dar nu s-a putut pur şi simplu. Dacă în urmă cu 10, 15, 20 de ani ne-am fi implicat mai mult în ceea ce priveşte condiţiile pe care le punem la dispoziţie acestor tineri jucători pe care îi avem astăzi, cred că am fi putut avea pretenţii mai mari. Cred că jucătorii au dat tot ceea ce aveau mai bun ca să obţină această calificare. Am avut pretenţii de la Christoph Daum, că altfel nu-l aduceam în România".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dupa 20 de ani de esecuri romanesti, specialistul german nu a reusit in jumatate de sezon sa califice echipa romaniei. Incompetentul german nu a reusit sa califice o echipa alcatuita din rezerve de la toate echipele de mana a doua. Neamul Becali si MM Stoica trebuie s ne invete de urgenta pe cine sa punem antrenor !

    1. Atat ai inteles?

    Cum e SACUL : îi și PETECUL..WOW!!!

    Carpaci la Nationala.

    Hagi-Popescu sunt potriviti.

    Din Generatia de Aur sau Mutu de ce stau sau sunt tinuti pe langa. Cine a auzit de Burleanu in sport? 

    Fix ca la bvb...nu vi se pare ca seamana?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb