Francezii plănuiesc să intre în competiţia privind obuzierele necesare Armatei Române

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 8 august 2023

Francezii plănuiesc să intre în competiţia privind obuzierele necesare Armatei Române

Deşi MApN ar dori obuziere autopropulsate şenilate, francezii care produc obuzierul pe roţi Caesar nu exclud să participe la procedură din partea holdingului european KNDS Conform discuţiilor iniţiale, Guvernul ar fi dorit realizarea unui parteneriat cu sud-coreenii de la Hanwha Defense, pentru obuzierul şenilat K9 Thunder Atât obuzierul Caesar, cât şi obuzierul K9 sunt folosite de forţele ucrainene pe câmpurile de luptă împotriva forţelor armate ale Federaţiei Ruse

Companiile franceze din industria de apărare sunt nemulţumite de procedura de achiziţie lansată de curând de Ministerul Apărării Naţionale de la Bucureşti, potrivit căreia forţele armate din ţara noastră vor achiziţiona un sistem de artilerie, constituit din autopropulsate şenilate de calibrul 155 milimetri, potrivit blogului francez Forces Operations.

"Lansată miercuri, procedura de achiziţie se dovedeşte a fi nefavorabilă pentru Ceasar, dar nu exclude o ofertă făcută de holdingul european din industria de apărare KNDS (rezultat din fuziunea companiilor Krauss-Maffei Wegmann şi Nexter Systems)", afirmă jurnaliştii francezi care susţin că procedura de achiziţie pare a fi făcută pentru a favoriza compania sud-coreeană Hanwha Defense şi al său şenilat autopropulsat K9 Thunder.

"Probabil va fi o oportunitate ratată pentru Nexter's Caesar, în ciuda oferirii unui termen de livrare de doar 14 luni. Mai ales că de curând patru sisteme Caesar au fost trimise în România pentru a întâri misiunea Aigle, menită să consolideze contribuţia Franşei la apărarea Flancului estic al NATO. Aplicate strict, cerinţele din procedura de achiziţie l-ar descalifica de facto pe competitorul francez, dar nu l-ar împiedica să facă o ofertă din partea holdingului KNDS. Vom afla în toamnă, dacă această ipoteză se va adeveri", menţionează sursa citată care arată că

pentru Forţele Armate Române, este vorba de achiziţionarea unui sistem de artilerie la nivel de batalion care să permită structurilor echipate cu acesta să desfăşoare operaţiuni de mare intensitate şi să ofere sprijin direct de foc în beneficiul unităţilor mari şi al unităţilor combinate.

Prin sistem, MApN defineşte un pachet complet format din 18 piese de artilerie, 12 vehicule de transport şi reîncărcare, nouă vehicule de observare a artileriei precum şi 12 platforme meteo, evacuare şi detecţie pentru care este dispus să aloce, în două etape, aproape 2 miliarde euro.

Achiziţia se desfăşoară prin Romtehnica, compania de stat responsabilă cu desfăşurarea operaţiunilor de armament în beneficiul Ministerului Apărării Naţionale, şi primul sistem complet este aşteptat în cel mult 30 de luni de la semnarea contractului.

Menţionăm că în 6 februarie 2023, compania Romarm şi compania sud-coreeană Hanwha au încheiat un memorandum prin care cele două urmau să producă obuziere autopropulsate K9 pentru Armata Română, în cazul în care Ministerul Apărării Naţionale decidea achiziţionarea acestui tip de echipament, care, sub diverse variante, face parte din dotarea forţelor militare turce, finlandeze, estoniene, poloneze, australiene şi indiene, şi care şi-au dovedit performanţele pe câmpurile de luptă din Ucraina.

În 31 iulie 2023, compania de import-export Romtehnica, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a lansat o licitaţie în SEAP pentru achiziţia a trei sisteme obuziere de 155 milimetri, în valoare de 4,18 miliarde de lei. Potrivit descrierii achiziţiei, contractul se întinde pe o perioadă de 60 de luni, iar numărul preconizat de oferte este între 3 şi 99, ofertele urmând a fi deschise în 11 septembrie.

Potrivit Defense România, un potenţial participant la licitaţie ar putea fi Hanwha Defense, compania sud-coreeană care produce sistemul de obuzier de 155 milimetri "K9 Thunder".

K9 Thunder este un obuzier autopropulsat şenilat de 155 milimetri, care a fost upgradat la varianta K9A1, ce va cunoaşte în curând o nouă upgradare (K9A2), noul model fiind în testare. Anul trecut, obuzierele autopropulsate K9 au deţinut 52% din piaţa globală în acest domeniu.

Obuzierul este amplasat pe o caroserie dotată cu un motor de 1000 de cai putere şi este instalat pe un şasiu cu suspensie hidropneumatică. Vehicului cântăreşte maximum 52 tone şi are o viteză maximă de deplasare de 67 kilometri pe oră, fiind apt să funcţioneze în diferite condiţii de teren, inclusiv deşert, zăpadă, junglă şi munţi.

Obuzierul autopropulsat K9 poate fi desfşurat şi ca artilerie de coastă pentru ţinte de suprafaţă. Este dotat cu un tun de 155 milimetri lungime, de calibrul 52 milimetri, cu o rază de tragere maximă de 40 de kilometri pentru obuzele K307 sau 54 de kilometri pentru obuzele K315 trase de varianta K9A1 îmbunătăţită. K9 stochează în total 48 de obuze. Asistat de un sistem de alimentare semi-automat, un sistem de control al focului şi sistemul de comandă tactică a batalionului (BTCS), vehiculul poate trage trei obuze în 16 secunde şi şase obuze în 43,3 secunde, conform celor mai recente teste efectuate în septembrie 2022 într-un poligon din Arizona (SUA).

În schimb, propunerea franceză, Caesar, este un obuzier autopropulsat pe roţi, cu un tun de 155 milimetri şi calibrul 52 milimetri. Obuzierul francez este instalat pe un şasiu de camion 6x6 sau 8x8 şi este echipat cu o reţea de arme autonome care încorporează un sistem de navigaţie inerţial şi un computer balistic. Caesar poate lovi cu precizie ţinte situate la maximum 40 kilometri distanţă folosind muniţie ERFB şi ţinte situate la maximum 55 kilometri depărtare folosind muniţie tip rachetă sau muniţie inteligentă.

Unităţile fabricate pentru armata franceză folosesc un şasiu 6x6 Renault Sherpa 5, în timp ce versiunile exportate folosesc şasiul 6x6 Unimog U2450L sau şasiul 8x8 Tatra 817. Platforma Caesar a fost dezvoltată de contractorul francez de apărare GIAT Industries (acum Nexter Systems - parte a holdingului european KNDS) şi a fost exportată în diverse ţări, printre care se numără Belgia, Danemarca, Republica Cehă, Indonezia, Arabia Saudită, Thailanda şi Ucraina, fiind folosit pe câmpurile de luptă de către forţele armate ucrainene. Din cele 37 de obuziere Caesar donate Ucrainei, potrivit unei situaţii din aprilie 2023, doar unul fusese distrus de forţele armate ale Federaţiei Ruse. Ucraina urmează să mai primească încă 12 obuziere Caesar din partea Franţei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. ...

    1. Lupta moderna nu se mai duce cu racani desculti, beti, analfabeti, manati precum oile si care au in spate unitati speciale de blocaj, echipate cu mitraliere care ameninta proprii soldati.

      E clar ca rusii incearca sa ne prosteasca folosind aceleasi fantezii sovietice de tipul "soldatul rus, fara maini si fara picioare, a aruncat grenade si-a distrus cinci tancuri, apoi a alergat zece kilometri si-a ajuns la camarazii sai cu tigara aprinsa-n gura dupa ce-a inotat 20 de minute tinandu-si respiratia"...

      Du-ti balalaica in alta parte! 

      E cheltuiala inutila de bani si ne mai miram ca ne ingropam in deficite in timp ce lumea rabda de foame si se uita cu spatele la noile masuri fiscale.

      Cand a cumparat Catzu zeci de milioane de vaccinuri pe bani multi de la UE, unde era presa? 

      Tehnica actuala de lupta e bazata pe drone, roboti, avioane performante, ghidaj AI, si altele similare.

      Camioanele si aruncatoarele de obuze se vand la prosti, asa cum vinzi o masina SH ruginita ca sa scapi de ea pe seama unui fraier.  

      Poate sunt obuziere antigrindina.

      Sau anti cormorani. 

    Carnea de tun romaneasca vrea fiare vechi pentru apararea statului securistilor.

    Cu francezii ne costa dublu și le vom avea cand vor veni și corvetele.Am lucrat cu Coreenii de la ind.de Telecom.Sunt serioși și corecți.Salut și bafta armatei romane.Sper sa ne trezim.....

    Ca sa fie ca si cu corvetele multirol, nu stim din ale cui interese, un contract blocat....

    1. Obuzierele standard este, calibru 152, pe care Arsenal Reșița le-a fabricat și le-a exportat cu sutele, sunt acceptate de NATO, după ce polonezii, cehii și slovacii au plasat pe vehicule pe roti sau șenilate și s-au dovedit echivalente cu 155 MM standard vest

      Este o prostie și o spoliere de bani a bugetului sa cumperi G2G in loc sa dai comanda la Reșița sa proiecteze și să execute cate un obuzier cal 152 ( pe care Armata Română le are, inclusiv grămezi de muniție produsa la Plopeni și încărcată la Dragomirești) pe roti și pe senile cu un colaborator sel ectat de Arsenal Reșița care a mai colaborat cu Rheinmetal iar ROMARM a colaborat cu Nexter Franța și cu KMW Germania. 

      Industriașii conduc la soluția optimă de fabricație. 

      Dar industriașii români nu dau șpagă iar militarii trebuie sa participe la omologări și. Ei de acum habar nu mai au și nu le plac poligoanele, mai bine e la Paris, Seul, Berlin...mai o plimbărică, mai o masa copioasa, o plată a cazării iar băieții decontează la MApN și rămân cu banii, cate un cadou, un pliculeț... 

      Asta e realitatea.

      Plopeni a avut colaborări cu Nexter pt fabricarea obuzului 155 MM. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb