FRANCIZA Recrutarea personalului unei unităţi francizate

Corina Driga, franchise consultant imooffice@gmail.com www.fbb.ro
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 16 iunie 2006

Pentru francizat, personalul angajat este poate cea mai importantă achiziţie pentru firma sa. Angajaţii sunt un fel de extensie a francizatului care, cel puţin în teorie, asigură o des-făşurare normală a operaţiunilor zilnice din companie, chiar şi atunci când francizatul nu este de faţă să supravegheze orice detaliu.

Există foarte puţine francize care să nu necesite personal angajat sau, în unele cazuri, francizatul poate începe afacerea singur, chiar de acasă, dar apoi, pe măsură ce se dezvolta firma, va avea nevoie de angajaţi.

A găsi angajaţi buni, însă, este o provocare pentru orice afacere, fie că este francizată sau nu. Pentru realizarea angajărilor, francizatul trebuie şi el să urmeze mai multe etape, să caute candidaţii pentru postul (posturile) respectiv(e), să conducă interviul de angajare şi să efectueze sesiunea de pregătire, împreună cu noii veniţi în firma sa.

Manualele Operaţionale ale francizei sale ar trebui să îi descrie francizatului metodele, cum şi unde să caute candidaţi pentru angajare în cadrul unităţii sale. De asemenea, ar trebui să-i dea cel puţin câteva coordonate sau sfaturi privind conducerea interviului cu aceşti candidaţi. În unele sisteme, francizorul sau un reprezentant al companiei francizoare, stă alături de francizat şi îl ajută pe parcursul interviului cu potenţialii angajaţi. De obicei, însă, acest ajutor este oferit doar pentru prima sesiune de angajări, pentru ca francizatul să poată astfel învăţa cum să procedeze în cazul unor angajări ulterioare.

Cu toate acestea, în general, dvs., francizatul, sunteţi cel/cea care va sta faţă în faţă cu candidaţii şi va lua deciziile finale în privinţa acestora ceea ce poate părea oarecum intimidant la prima vedere, dar nu trebuie să fie aşa.

Recrutarea

Fie că aţi dat anunţ în ziar, pe Internet sau aţi apelat la serviciile unei firme de recrutare de personal, scopul este acela de a primi răspunsuri de la mai mulţi candidaţi care, eventual, să vă şi transmită CV-urile lor. În cazul unor francize, Manualul Operaţional poate conţine şi exemple de tipuri de anunţuri de angajare pe care le puteţi utiliza. În mare, anunţul de angajare trebuie să conţină o scurtă descriere a postului precum şi nominalizarea celor mai importante calificări pe care ar trebui să le deţină viitorul angajat (cunoştinţe de operare pe calculator, de exemplu). În unele anunţuri se specifică şi nivelul de salarizare şi, eventual, alte beneficii pentru angajat, dar aceasta depinde, iar, de la caz la caz.

Există unele opinii potrivit cărora ideal ar fi să căutaţi persoane care au mai lucrat în cadrul altor unităţi francizate, chiar din acelaşi sistem sau din francize concurente. Aceste persoane sunt deja familiarizate cu cerinţele şi cu specificul unei unităţi francizate şi sunt, cel puţin în teorie, capabile să mun-ceas-că eficient ca parte a echipei francizatului.

Pe de altă parte, însă, aceste persoane au avut un motiv anume care le-a determinat să renunţe la postul deţinut în cadrul unei unităţi francizate. Având în vedere că sistemele de franciză sunt asemănătoare între ele, problema care stă la baza motivului renunţării la slujba anterioară poate persista şi pentru postul pe care respectivul angajat îl va deţine în cadrul unităţii dvs.

Interviul

Fie că francizorul sau un reprezentant al său va sta lângă dvs. pe parcusul interviului sau nu, fie că Manualul Operaţional conţine un check-list cu ce anume să faceţi şi ce întrebări să puneţi candidaţilor sau nu, dumneavoastră trebuie să vă faceţi "temele" înainte de începerea efectivă a interviului. Astfel, după ce aţi primit CV-urile celor care au răspuns anunţului dvs., studiaţi-le şi selectaţi candidaţii ale căror calificări şi experienţă răspund cel mai bine cerinţelor dvs.

De asemenea, pregătiţi-vă un set de întrebări pe care să le puneţi acestor candidaţi în cadrul întrevederii cu ei. Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să vă dea o idee mai concretă referitoare la ce fel de persoană este respectivul candidat şi detalii privind experienţa sa în muncă. De aceea, evitaţi întrebările vagi: puneţi întrebări concrete, la obiect, pornind de la informaţiile furnizate de către candidat. De exemplu, puteţi să-l rugaţi să vă explice care a fost contribuţia sa efectivă la proiectele menţionate în CV (sau în cadrul interviului).

Apoi, în timpul întrevederii cu candidaţii, confruntaţi răspunsurile pe care le primiţi cu datele din CV-uri. Ascultaţi cu atenţie la modul în care ei vă răs-pund la întrebări şi observaţi dacă respectiva persoană are o atitudine pozitivă şi profesională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb