FRANCUL ELVETIAN ÎN CONTEXTUL CRIZEI / BANCA ELVEŢIEI: "Un declin puternic al francului ar fi binevenit în 2016, pentru economie"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 ianuarie 2016

"Un declin puternic al francului ar fi binevenit în 2016, pentru economie"

75% din companiile elveţiene şi-au redus marja de profit în 2015, conform Switzerland Global Enterprise

Francul - stabil, la un an după eliminarea "şoc" a plafonului impus cursului

O scădere puternică a francului ar fi binevenită anul acesta pentru economia Elveţiei, care a fost supusă presiunilor anul trecut, după eliminarea plafonului minim impus cursului franc/euro, este de părere preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), Thomas Jordan.

SNB a decis, în 15 ianuarie 2015, să renunţe la plafonul minim de 1,20 franci/euro impus cursului de schimb în luna septembrie 2011, iar în urma anunţului privind eliminarea acestuia, francul s-a apreciat cu aproximativ 40% faţă de euro şi dolar. Evoluţia a afectat exporturile ţării, care au devenit mai scumpe pentru cumpărătorii externi.

Conform unei analize Switzerland Global Enterprise, companiile elveţiene orientate către export au făcut eforturi ca să rămână competitive după eliminarea plafonului impus cursului. Mai precis, acestea şi-au optimizat achiziţiile, au redus salariile, au tăiat costurile de producţie, au majorat preţurile sau au căutat alte pieţe lucrative. "Peste 90% din exportatorii elveţieni fac afaceri cu Europa. Ei au fost afectaţi de decizia SNB", potrivit lui Daniel Küng, şeful Switzerland Global Enterprise, care îndeamnă aceste societăţi să-şi diversifice pieţele, să nu se mai concentreze exclusiv pe Europa. În opinia sa, cele mai mari şanse pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Elveţia sunt în ţări din Asia, America Latină şi Golf.

Analiza mai notează că aproape 75% din companiile elveţiene şi-au redus marjele de profit, multe din acestea făcând eforturi ca să-şi păstreze cotele de piaţă.

"Dacă francul slăbeşte mult, va fi foarte bine pentru economie: exporturile vor avea o evoluţie mai bună şi creşterea va fi mai mare", spune, acum, preşedintele Băncii Elveţiei.

La un an după ce Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis, în mod cu totul neaşteptat, eliminarea plafonului minim impus cursului franc/euro, generând un şoc pe pieţele financiare, moneda ţării este una dintre cele mai stabile la nivel mondial.

Imediat după publicarea deciziei SNB, anul trecut, euro a scăzut de la 1,2009 franci la un franc, ulterior ajungând la un minim de aproape 0,85 cenţi/franc. În ziua respectivă, băncile de la nivel global au pierdut zeci de milioane de dolari din aceste fluctuaţii.

"Nicio persoană implicată în plasamentele cu franci nu va uita ziua de 15 ianuarie 2015", este de părere Tim Müller, trader principal la "Zuercher Kantonalbank". Acesta spune, conform presei internaţionale: "Am lucrat în domeniu timp de aproape 28 de ani, iar mişcarea de anul trecut a fost una unică".

Şocul a fost mare la momentul eliminării plafonului în condiţiile în care, cu numai trei zile înainte să fie eliminat, SNB susţinea că acesta este "o piatra de temelie" a politicii monetare a băncii. Ulterior, oficialii SNB au spus că instituţia a renunţat la plafonul minim deoarece costul menţinerii acestuia ar fi fost prea mare (100 de miliarde de franci numai în luna ianuarie).

După eliminarea pragului, respectiv după implementarea dobânzii negative de -0,75% şi intervenţiile SNB pe pieţele valutare, francul s-a stabilizat la circa 1,08 unităţi/euro. Moneda elveţiană a încheiat anul 2015 în creştere cu peste 10% faţă de euro.

Analiştii se întreabă dacă această situaţie se va menţine.

SNB continuă să considere francul "puternic supraevaluat", dar "la un nivel tolerabil" pentru exportatorii elveţieni către zona euro.

"Se pare că SNB a recâştigat controlul asupra francului. Mulţi investitori cred asta", a declarat Joachim Corbach, şef de departament la administratorul de active GAM din Zürich.

Conform presei străine, cele mai recente tendinţe de pe pieţele derivatelor indică faptul că investitorii sunt siguri cu privire la stabilitatea francului în săptămânile care vin.

Analiştii atrag atenţia însă că, dacă situaţia din China, respectiv cea de la nivel mondial se va înrăutăţi, am putea determina investitorii să se orienteze mai mult către franc, în condiţiile în care acum preferă dolarul SUA sau yenul japonez. Astfel, francul s-ar putea aprecia.

La finele săptămânii trecute, SNB estima că francul va stagna sau va slăbi în acest an, dar avertiza că statutul de "investiţie sigură" al monedei ţării înseamnă că "atunci când apare o incertitudine, există cerere pentru aceasta".

Ieri, francul avea un curs de 1,0942 unităţi/euro la ora 10.28, pe piaţa americană, cu 0,03% mai mic faţă de ziua precedentă.

Economia Elveţiei a revenit pe creştere în trimestrul al doilea. Pentru întreg anul 2015, banca centrală aşteaptă un avans de circa 1%, după o expansiune de 2% în 2014. Pentru anul curent, estimarea este de 1,5%.

Luna aceasta, SNB a estimat că a avut pierderi de 23 de miliarde de franci (23 miliarde dolari) în anul financiar 2015, în principal din cauza fluctuaţiilor valutare, însă intenţionează să acorde dividende de un miliard de franci către autorităţile federale şi cantoane. Datele finale pentru 2015 vor fi anunţate de SNB la data de 4 martie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Se pare ca francul nu mai face pui in Elvetia.

    Știți ca Bancpost a blocat comentariile propriilor clienți de pe paginile de socializare.

    Clienți Bancpost va recomanda să evitați această banca. Banca încearcă să ascundă acest lucru.  

    1. Este cel al Bancpost. Se cheamă comision pentru cont inactiv sau cont dormant. 10 lei / lună. Dacă aveți conturi curente la Bancpost, dați o fugă până acolo, cereți un extras de cont și vedeți cât comision ați plătit.

      ar trebui sa se uite cineva cum gestioneaza Bancpost complexurile rezidentiale cu care a ramas in brate in urma falimentarii dezvoltatorilor. am avea surprize interesante...poate e valabil si pentru alte banci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb