Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a depus o nouă plângere penală împotriva ministrului justiţiei Tudorel Toader. Angajaţii din penitenciare solicită procurorilor de la Parchetul General ca Tudorel Toader să fie anchetat pentru ilegalităţile comise cu privire la plata orelor suplimentare.
În plângerea penală respectivă ministrul justiţiei este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (art. 297 Noul Cod Penal), faptă pentru care acesta riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare.
Tudorel Toader este acuzat că, în mod ilegal şi abuziv, a emis, la 10 iulie 2018, Ordinul 2721 prin care cauzează prejudicii lunare de aproximativ 1,2 milioane lei angajaţilor din penitenciare, în ciuda faptului că FSANP l-a avertizat în scris şi cu prilejul dezbaterilor organizate la Ministerul Justiţiei cu privire la această ilegalitate.
Concret, prin art. 13, alin. 2 din Ordinului ministrului justiţiei nr. 2721/C/10.07.2018, ministrul Toader interzice în mod ilegal plata a peste jumătate din orele suplimentare nerecuperate sub pretextul că s-ar plăti deja o majorare pentru lucrul în zile de repaus săptămânal, deşi legea prevede în mod expres că aceste două drepturi se aplică distinct, situaţiile juridice pentru care se acordă fiind diferite (art. IV alin. 6 din Legea 79/2018).
Sindicaliştii mai arată că prejudiciului de 1,2 milioane de lei/lună cauzat angajaţilor din penitenciare prin această dispoziţie ilegală i se adaugă restanţei de peste 45 milioane lei, aferente orelor suplimentare nerecuperate şi neplătite în ultimii 2 ani. Urmare a acţiunilor abuzive ale ministrului Justiţiei, Statul Român va fi obligat la plata acestora, în paralel cu plângerea penală fiind deschisă şi o acţiune în justiţie pentru anularea ordinului ilegal.
Totodată, FSANP cere demiterea ministrului Tudorel Toader pentru incompetenţă şi acţiuni ilegale şi ameninţă cu acţiuni de protest în toate penitenciarele dacă ministrul Justiţiei nu modifică ordinul prin care acesta sustrage în formă continuată, din buzunarele angajaţilor, suma de 1,2 milioane de lei în fiecare lună.
Acesta este al doilea dosar penal pentru ministrul justiţiei. Tudorel Toader are deja calitatea de făptuitor în dosarul penal 330/P/2018 aflat în faza de urmărire penală in rem, acesta fiind cercetat de către Parchetul General pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de limitare a exercitării mandatului de reprezentare sindicală.
În afara acestor plângeri, sindicaliştii susţin că Tudorel Toader a blocat concursurile pentru directorii de penitenciare. Deşi unele dintre concursuri au fost anunţate încă de la finalul anului 2016, ele nu au fost finalizate nici până acum, iar ministrul justiţiei a dispus împuternicirea, chiar şi peste limita legală de 1 an, a unor directori, inclusiv a directorului general al penitenciarelor, comisarul şef Marian Dobrică.