Fundaţia Comunitară Bucureşti, împreună cu Banca Transilvania, lansează "Inclusiv în cartier", programul care sprijină dezvoltarea proiectelor în comunităţile de cartier. Valoarea totală a programului de finanţare pentru anul 2021 este de 50.000 de euro şi vor fi susţinute 3-5 proiecte care desfăşoară activităţi în domeniile: educaţie, social şi/sau mediu, într-un cartier din Bucureşti, conform unui comunicat remis redacţiei.
Modul în care funcţionează un cartier, şi apoi oraşul, are un impact direct asupra calităţii vieţii şi bunăstării locuitorilor săi. Sentimentul de apartenenţă se reflectă şi în frecvenţa şi calitatea interacţiunilor sociale şi a legăturilor personale în cadrul comunităţii, în disponibilitatea implicării în acţiuni comune.
"Şi la bine, şi la greu, comunitatea locală, vecinii din cartier pot fi cei care mişcă lucrurile spre mai bine. Ne concentrăm pe cartiere, pentru că una dintre direcţiile strategice de implicare a fundaţiei este creşterea sentimentului de apartenenţă la comunitatea locală", a declarat Alina Kasprovschi, director executiv, Fundaţia Comunitară Bucureşti. "Suntem deosebit de încântaţi să ne aliniem cu Banca Transilvania şi să lansăm împreună programul "Inclusiv în cartier", prin care căutăm proiecte ale oamenilor cu iniţiativă chiar din cartiere."
"Suntem încântaţi să lansăm primul nostru program împreună cu Fundaţia Comunitară Bucureşti şi suntem nerabdători să vedem aplicaţiile. ONG-urile, voluntariatul şi antreprenorii contribuie major la dezvolarea ţesutului comunitar - fie că este vorba de strada pe care locuim, de cartier, de oraş sau de ţară. Este nevoie să construim acest ţesut comunitar, care creşte solidaritatea între oameni. Valorile comune ne ţin împreună şi ne definesc ca şi comunitate. E un proiect de început, care sperăm să ne ajute să definim valori comune în cartierele din Bucureşti", a declarat Sergiu Mircea, Director Executiv Marketing & Comunicare, Banca Transilvania.
Cine poate aplica
Pot aplica organizaţii non-guvernamentale, neafiliate politic, sau grupuri de iniţiativă locale care vor desfăşura activităţile propuse într-unul din cartierele Bucureştiului. Aplicanţii trebuie să cunoască realităţile şi nevoile din cartierul unde îşi propun să desfăşoare proiectul.
Propunerile de proiect vor putea fi trimise prin intermediul platformei până pe 10 iunie 2021.
Aplicaţiile vor fi evaluate de către un juriu independent, din care fac parte: Andrei Mihail, antropolog, pasionat de practicile urbane ale bucureştenilor, predă la SNSPA şi Universitatea Bucureşti, Diana Ghindă, fondator şi gazdă a comunităţii Training Cafe, Ionuţ Ruscea, specialist în managementul deşeurilor, pasionat de protecţia mediului, Lila Vasilescu, director al Fundaţiei Verita, a iniţiat proiecte şi activităţi cu copiii din medii defavorizate, Raluca Zega, departamentul de Marketing Bucureşti, Banca Transilvania.
Proiectele câştigătoare vor fi anunţate la începutul lunii iulie 2021.