Furnizorii militează pentru piaţa regională de energie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iunie 2013

Furnizorii militează pentru piaţa regională de energie

Furnizorii militează pentru aderarea ţării noastre la piaţa regională de energie, alături de Cehia, Slovacia şi Ungaria. Ion Lungu, preşedinte Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a declarat, în cadrul unui seminar: "Apreciem că, în acest moment, avem o decizie politică favorabilă pieţei regionale de energie. Experţii trebuie să stabilească reguli comune, respectiv paşii de urmat în vederea finalizării acestui proces".

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, Victor Ionescu, directorul general OPCOM (operatorul bursei noastre de energie), a precizat că poziţia României este extrem de activă în vederea cuplării pieţelor de energie. Domnia sa a dat asigurări că există maximă implicare şi expertiză la nivelul OPCOM, grupul de lucru din cadrul instituţiei pe care o reprezintă fiind preocupat de reuşita acestui proiect astfel încât cuplarea pieţelor să fie în beneficiul participanţilor la piaţă.

"Aderarea la pieţele cuplate din Cehia, Slovacia şi Ungaria presupune un proces de aliniere a pieţei de energie electrică pentru ziua următoare din România la cerinţele deja implementate în mecanismul de cuplare adoptat de cele trei ţări şi pe cale de consecinţă, preluarea corespunzătoare a modificărilor la nivelul legislaţiei primare şi secundare", a explicat Marian Cernat, director în cadrul ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Referitor la impactul cuplării pieţelor asupra preţului energiei, domnul Cernat a comentat: "ANRE analizează acest impact, urmând să finalizeze procesul şi consultarea publică pe parcursul anului în curs, corelat cu termenele de implementare a cuplării pieţelor". Oficialul ANRE a mai anunţat că se va elimina aplicarea componentelor de introducere/extragere ale tarifului de transport şi aplicării tarifelor de serviciu de sistem la tranzacţiile de import/export. Conform practicii europene, pentru energia tranzacţionată ca rezultat al cuplării pieţelor nu se aplică aceste tarife, iar tranzacţiile sunt anonime. O modificare cu impact major asupra funcţionării pieţei de energie electrică va fi existenţa preţurilor negative pe PZU (n.r. operatorii oferă bani ca să le fie cumpărată energia), mai arată sursa citată.

Gheorghe Vişan, director în Transelectrica, a spus că, în prezent, sunt încheiate acorduri şi stabilite reguli de alocare a capacităţilor de transport cu EAD-Bulgaria, EMS - Serbia, MAVIR - Ungaria. Nu sunt în vigoare acorduri cu Ucraina şi Moldova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb