Future in the past

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2011

Future in the past

Distracţia e-n toi în Londra, Birmingham, Liverpool, Manchester şi Bristol: tinerii râd şi aplaudă, participând cu mare bucurie la devastarea magazinelor şi la atacuri asupra poliţiei, coordonate prin mesageria gratuită Blackberry.

Bere la discreţie.

Agenţiile de ştiri relatează din stradă.

Magazin de cartier spart: unul ia o cutie de cereale, altul fuge râzând cu patru sticle de whisky.

În mod evident, ceea ce fac le place: atunci când, pe una din străzile Londrei, lanţul de poliţişti i-a atacat, tinerii s-au răspândit râzând şi batjocorindu-i.

La discotecă e mai plictisitor.

"Sunt din Africa de Sud", declara un negru de vârsta mijlocie, unei agenţii de ştiri, " iar rebeliunea de aici îmi aminteşte de cele de acasă, doar că, acolo, poliţia era cu mult mai dură".

După care completează: "Copiii ăştia nu au niciun respect faţă de proprietate şi poliţie".

Într-un alt cartier, zeci de tineri cară televizoare şi gadgeturi electronice. Unul îl îmbrânceşte pe altul, poruncindu-i să se întoarcă în magazinul devastat, nemulţumit de numărul de aparate Playstation furate.

Depozitul principal Sony a fost incendiat, iar distribuitorul şi-a avertizat clienţii că va întârzia livrarea de DVD-uri.

Un magazin de mobilă cu venerabila vârstă de un secol a fost făcut cenuşă.

Premierul David Cameron şi-a stricat vacanţa din Toscana şi s-a întors, declarând că va convoca Parlamentul pentru luni, în vederea unei decizii asupra măsurilor adecvate contra a ceea ce autorităţile britanice consideră pură criminalitate.

Viteza în care protestele de sâmbătă seara, din Tottenham, împotriva uciderii unui negru de către poliţie, au contagiat alte cartiere ale capitalei britanice şi apoi alte oraşe, în doar trei zile, tentează ca ordinea publică să scape de sub control.

"Nu este decât violenţă şi hoţie, nimic mai mult, nimic mai puţin", a caracterizat situaţia vicepremierul Nick Clegg, spre deosebire de un electrician oarecare, despre care agenţiile de ştiri relatează că ar fi spus: "Este foarte trist să vezi... Dar aceşti copii n-au slujbe, n-au viitor, iar tăierile au făcut ca totul să fie mai rău. Priveşte. Este doar începutul".

Tinerii acoperă vârste între doisprezece şi douăzeci şi ceva de ani.

Criza subprime s-a anunţat prin 2007.

Ne aflăm în 2011.

Sunt patru ani de când stăm aţintiţi cu ochii pe graficele titlurilor la bursele lumii, controlând dacă regimul de austeritate impus populaţiei globului reuşeşte să se citească în vreo răsucire a sinusoidelor în picaj.

În timpul ăsta, au crescut patru recolte, pe care le-am luat drept obligaţii ale pământului.

Adolescenţii au crescut de la sine, fără asistenţă ale cărei bugete au fost tăiate, în jurul globului (acolo unde, tradiţional, erau alocate).

Tinerii britanici de acum au suficient nivel de trai să-şi ia telefoane mobile, ca să se coordoneze în atacurile contra poliţiei.

Este o foarte, foarte mare distracţie.

"Am auzit că se dau televizoare gratis!", exclamă, râzând, un băiat cu cagulă.

De fapt, ce o fi fiind într-atât de distractiv?

Poate, pentru că se simte liber?

Sau, poate, pentru că simte că, acum, în sfârşit contează?

Că, într-o formă oarecare, tânăra generaţie atrage atenţia că există şi ca noi, o generaţie a trecutului, îi irosim cei mai frumoşi ani, în favoarea unor porcării pe care le-am făcut şi sub care ne îngropăm.

Şi vrem să îngropăm şi viitorul.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Frumoasa chestia cu generatiile. Ce virsta ai Make?

    1. Buna intrebare. Probabil in tinerete a fost printre hippies (uite ca am uitat cum se scrie !) ; dupa barba, alura si aciditatea penitei pare a fi fost un permanent razvratit.

      Da, ciclurile se intorc nu numai in ceea ce priveste crizele economice ci si in privinta crizelor de identitate, ....... ce perspectiva are in fata o generatie in care i se baga pe gat in mod permanent "promotii" , formule de succes si "eroi" de ecran, in conditiile in care tanarul (individul) este nevoit sa-si consume visurile intre zidurile cartierului si stirile despre criza si dezastre ?. 

    Make a trecut binisor in partea a doua a vietii, dar a purtat barba si a fost in felul lui un permanent razvratit. Cu violenta insa nu s-a impacat niciodata.

    1. Ofi fost mai fricos de felul lui ? catelusii latra dar de dupa poarta, dulaii ies in strada si ataca, nu doar latra. 

      Da, e corect scris. Nu am fost un hippie, dar am fost prin preajma manifestatiei de la hipodrom, de dinainte de 1970.

      Pentru prietenul de la opinia nr.4: da, sint ceva mai las si se vede asta din meserie - ma ascund dupa un ziar. 

      Intradevar, a scrie la ziar este mult mai putin periculos decit sa latri si sa ataci in strada, unde se masoara eroismul.

      Mult succes, iti urez, dragul meu! 

      inteleg ca esti un admirator al protestatarului de pe stilp

    In calitate de fost muncitor roman la Londra, tin sa mentionez ca cetatenii englezi de culoare au slabe sanse sa ii angajeze cineva, mai ales in constructii, pt ca sunt considerati a fi prea lenesi pt aceasta munca. Cat despre rasism tin sa subliniez ca am asistat la cateva scene si tin sa spun ca cetatenii de culoare sunt foarte rasisti si urasc toate celelalte nationalitati, cel putin asta am constat eu. Pe termen lung cred ca englezii o sa aiba mari probleme cu aceasta categorie de populatie

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb