Grupul celor mai bogate şapte naţiuni (G7) a stabilit azi noi ţinte ambiţioase pentru energia solară şi capacitatea eoliană offshore, fiind de acord să accelereze dezvoltarea energiei regenerabile şi să meargă către o eliminare mai rapidă a combustibililor fosili, transmite Reuters.
Dar ţările participante nu au acceptat termenul limită din 2030 pentru eliminarea treptată a cărbunelui, pentru care Canada şi alţi membri au făcut eforturi şi au lăsat uşa deschisă pentru investiţiile continue în gaze, spunând că sectorul ar putea contribui la abordarea potenţialelor deficite de energie.
Miniştrii G7 încheie azi două zile de întâlniri privind clima, energia şi politica de mediu în oraşul Sapporo, din nordul Japoniei.
Sursele regenerabile de combustibil şi securitatea energetică au căpătat o nouă urgenţă după invadarea Ucrainei de către Rusia.
"Iniţial, oamenii au crezut că acţiunile climatice şi acţiunile privind securitatea energetică pot fi în conflict. Dar discuţiile pe care le-am avut şi care sunt reflectate în comunicat arată că de fapt lucrează împreună", a declarat Jonathan Wilkinson, ministrul resurselor naturale al Canadei.
Participanţii au convenit să accelereze "eliminarea treptată a combustibililor, fosili fără încetare" - arderea combustibililor fosili fără a utiliza tehnologia pentru a capta emisiile de C02 rezultate - pentru a atinge zero net în sistemele energetice până cel târziu în 2050.
În ceea ce priveşte cărbunele, ţările au convenit să acorde prioritate "paşilor concreti şi oportuni" pentru accelerarea renunţării treptate la "producţia internă de energie pe bază de cărbune", ca parte a angajamentului de anul trecut de a realiza cel puţin un sector energetic "predominant" decarbonizat prin 2035..
"Angajamentele solare şi eoliene sunt declaraţii uriaşe ale importanţei că se vor baza pe superputerile energetice solare şi eoliene pentru a elimina treptat combustibilii fosili", a declarat Dave Jones, care este şeful departamentului de date la institutul energetic Ember.
Ţara gazdă, Japonia, care depinde de importuri pentru aproape toate nevoile sale de energie, doreşte să păstreze gazul natural lichefiat (GNL) ca un combustibil de tranziţie pentru cel puţin 10 până la 15 ani.
Membrii G7 au spus că investiţiile în sectorul gazelor "pot fi adecvate" pentru a aborda potenţialele deficienţe ale pieţei provocate de criza din Ucraina, dacă sunt implementate într-o manieră compatibilă cu obiectivele climatice. Ei au vizat 2040 pentru reducerea poluării suplimentare cu plastic la zero, devansând ţinta cu un deceniu.