GABRIEL DUMITRAŞCU "Ministerul Energiei vrea să perpetueze modelul «comunist» al acţionarului unic, impunându-şi abuziv voinţa"

Piaţa de Capital #Energie / 14 octombrie 2017

Gabriel Dumitraşcu

Gabriel Dumitraşcu

Actualizare 12:48

Gabriel Dumitraşcu a scris, pe pagina sa de Facebook, că "Ministerul Energiei vrea să perpetueze modelul «comunist» al acţionarului unic, impunându-şi abuziv voinţa, ignorând că în acţionariatul Electrica, pe lângă statul român care are 48%, restul de 52% din acţiuni sunt deţinute de investitori privaţi".

Totodată, domnia sa, a dat "doar câteva argumente legale" pentru a convinge "că este un abuz de poziţie dominantă al reprezentanţilor statului, la care au cuplat interesaţi (...) şi unii membri ai Consiliului de Administraţie Electrica".

Gabriel Dumitraşcu a declarat pe Facebook: "Abuz şi dicriminare!

Am primit foarte multe mesaje de susţinere, pentru care vă mulţumesc, dar şi întrebări legate de cauza, la care va ofer îndoielile şi argumentele mele, mulţumindu-vă pentru interes.

Pentru că Ministerul Energiei vrea să perpetueze modelul «comunist» al acţionarului unic, impunându-şi abuziv voinţa, ignorând că în acţionariatul Electrica, pe lângă statul român care are 48%, restul de 52% din acţiuni sunt deţinute de investitori privaţi, între care regăsim peste 11.100 de persoane fizice, care deţin cumulat aproape 10%, am decis că trebuie să lupt cu sistemul pentru recunoaşterea şi respectarea drepturilor egale ale celor peste 11.100 de acţionari persoane fizice, care şi-au investit economiile în Electrica.

Am credinţa că drepturile cetăţenilor sunt deasupra intereselor şi abuzurilor reprezentanţilor statului!

Ca să vă conving că este un abuz de poziţie dominantă al reprezentanţilor statului, la care au cuplat interesaţi (am să dau explicaţii şi argumente la această afirmaţie în următoarea postare) şi unii membri ai Consiliului de Administraţie Electrica, vă ofer doar câteva argumente legale, restul le voi folosi în instanţă pentru a anula hotărârea abuzivă de acceptare a candidaturilor statului, discriminând propunerile celorlalţi acţionari.

De ce este un abuz?

Ce spune Actul Constitutiv al Electrica SA, aprobat de AGA din 21 octombrie 2016:

«Art. 15 Convocarea adunării generale a acţionarilor:

(8) Convocarea va cuprinde, cel puţin, denumirea Societăţii, locul, data şi ora ţinerii adunării generale a acţionarilor, dată de referinţa şi ordinea de zi, care va menţiona explicit toate problemele de dezbătut şi O DESCRIERE CLARĂ ŞI PRECISĂ a procedurilor pe care trebuie să le îndeplinească acţionarii pentru a putea participa şi vota în cadrul adunării generale a acţionarilor şi toate elementele obligatorii prevăzute de legislaţia aplicabilă».

Clar şi precis, convocatorul stabileşte că termenul de depunere al candidaturilor este 10 octombrie, ora 10. Interpretarea abuzivă dată de Consiliul de Administraţie este că a apărut o "întârziere rezonabilă" pe care dânşii o consideră acceptabilă. Degeaba o acceptă dânşii, că nu o acceptă legea, care spune "CLAR şi PRECIS".

Deci, 10 nu înseamnă 10 şi câteva minute!

În întărire celor de mai sus vine şi Regulamentul CNVM nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul adunărilor generale ale societăţilor comerciale, care la

Art. 5. spune: «Convocatorul adunării generale cuprinde cel puţin următoarele informaţii:

8. data-limita până la care se pot face propunerile privind candidaţii pentru posturile de administratori, în cazul în care pe ordinea de zi este înscrisă alegerea administratorilor;»

Păi dacă e limită, nu poate să fie depăşită nici măcar cu o secundă, că atunci nu mai e limită. Deci 10 octombrie, ora 10 e LIMITA până la care se puteau înregistra propunerile.

Să demonstrez discriminarea:

Legea societăţilor nr.31/1990 la Art. 1171 spune că:

«(1) Au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai mulţi acţionari reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social.

(2) Cererile se înaintează consiliului de administraţie, respectiv directoratului, în cel mult 15 zile de la publicarea convocării, în vederea publicării şi aducerii acestora la cunoştinţă celorlalţi acţionari. În cazul în care pe ordinea de zi figurează numirea administratorilor, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, şi acţionarii doresc să formuleze propuneri de candidaturi, în cerere vor fi incluse informaţii cu privire la numele, localitatea de domiciliu şi calificarea profesională ale persoanelor propuse pentru funcţiile respective.

(3) Ordinea de zi completată cu punctele propuse de acţionari, ulterior convocării, trebuie publicată cu îndeplinirea cerinţelor prevăzute de lege şi/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunării generale, cu cel puţin 10 zile înaintea adunării generale, la dată menţionată în convocatorul iniţial..»

Deci, dacă Adunarea Generală a Acţionarilor este convocată pentru 26. Octombrie. 2017, ora 10, ordinea de zi definitivă şi propunerile acţionarilor, inclusiv pentru candidaturi de membrii în Consiliul de Administraţie, puteau fi făcute, conform legii, «cu cel puţin 10 zile înaintea adunării generale». Termenul publicat în convocator este de 13 octombrie, ora 10 (cu mai mult de 10 zile înainte de 26 octombrie). Concluzia: dacă ai derogat pentru un acţionar de la termenul de depunere de 10 octombrie, ora 10, atunci derogă pentru toate candidaturile depuse până la 13 octombrie, ora 10.

Cred că v-am convins de abuzul invocat şi discriminarea evidentă pe care Electrica, prin Consiliul de Administraţie, le-a comis.

Vă promit, lucrurile nu vor rămâne aşa, dacă Electrica şi Ministerul Energiei nu-şi îndreaptă abuzurile şi greşelile până la Adunarea Generală a Acţionarilor".

(M.I.)

-------

Gabriel Dumitraşcu, acţionar al Electrica, şi-a depus vineri dimineaţă, la ora 9.57, candidatura pentru Consiliul de Administraţie al Electrica.

Domnia sa ne-a declarat: "Depunerea candidaturii este un semnal de implicare pe care îl dau micilor acţionari. Ne-am investit economiile în Electrica, banii noştri sunt la fel ca banii statului, o acţiune a noastră este egală cu o acţiune a statului, drepturile recunoscute de lege pentru o acţiune sunt egale, deci pretindem un tratament egal din partea Electrica, aşa cum prevede legea societăţilor comerciale şi legea pieţei de capital, şi respectul cuvenit din partea acţionarului reprezentând statul pentru că am crezut în valorile economiei de piaţă şi ale pieţei de capital, investindu-ne economiile în România, în companiile listate de statul român, contribuind cu banii noştri la creşterea economică a ţării".

Joi seară, Consiliul de Administraţie al Electrica a decis să accepte două candidaturi din partea statului pentru funcţia de administrator, depuse după termenul limită de depunere a candidaturilor prezentat în convocator, respectiv 10 octombrie, ora 10, însă a respins-o pe cea a lui Alexandru Botez, care candida din partea acţionarilor minoritari. Acesta se consideră discriminat, avertizând că va merge vineri sau luni ca să depună o plângere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminării.

Gabriel Dumitraşcu a decis să-şi depună candidatura chiar şi cu o întârziere, aşteptând decizia conducerii Electrica de acceptare sau nu a acesteia.

Surse din energie ne-au declarat că cele două candidaturi din partea statului au fost acceptate, Consiliul de Administraţie spunând că acestea au fost depuse în timp "rezonabil", cu 10 minute de întârziere, întrucât legea nu prevede ora de depunere, ci doar data limită.

Vineri dimineaţă, după ora 10, Electrica a publicat lista finală a candidaţilor pentru Consiliul de administraţie, nouă candidaţi fiind înscrişi pentru alegerile Consiliului de Administraţie al Electrica, pe lângă administratorii actuali, candidaţi fiind Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian lacob. Cei doi concurează pe locurile de administratori neindependenţi. Candidaţii Alexandru Botez şi Gabriel Dumitraşcu nu se află pe lista finală.

Electrica a publicat pe site motivaţia acceptării celor două candidaturi: "Convocatorul suplimentat al AGOA, publicat în data de 26 septembrie 2017, prevedea că acţionarii au dreptul de a propune candidaţi până la data de 10 octombrie 2017, ora 10:00. Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar al Electrica SA, şi-a exercitat acest drept prin depunerea unei astfel de propuneri, în data de 10 octombrie 2017, propunere înregistrată la ora 10:08. La o zi după termenul prevăzut, în data de 11 octombrie 2017, la ora 10:50, un alt acţionar a depus o propunere de candidatură.

Consiliul de Administraţie al Electrica SA a solicitat opinii legale cu privire la acceptarea sau respingerea acestor candidaturi. În conformitate cu prevederile legale privind companiile listate, termenul limită din Convocator pentru depunerea candidaturilor este prevăzut ca o zi calendaristică. În lipsa unei cerinţe legale sau statutare care să prevadă obligaţia includerii în Convocator a unei ore limita din ziua calendaristică stabilită ca termen pentru transmiterea candidaturilor, consultanţii juridici au apreciat că o întârziere de 8 minute sau chiar depunerea candidaturilor până la sfârşitul zilei calendaristice este o întârziere rezonabilă, care nu afectează în niciun fel drepturile acţionarilor şi este în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Având în vedere raţionamentul rezultat din opiniile legale, Consiliul de Administraţie a decis, în şedinţa din data de 12 octombrie 2017, acceptarea candidaturilor depuse de acţionarul Statul Român, prin Ministerul Energiei, în ziua calendaristică, şi respingerea candidaturii depuse de acţionarul minoritar care depăşea ziua calendaristică".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. [Mesaj eliminat, conform refulamentului.]

    1. Care isi punea amanta secretara prin toate companiile din subordine in consiliile de administratie la nelistate si chiar listate: Oltchim!!! samd

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb