GABRIELA PODAŞCĂ: Plata drepturilor băneşti de către primării va crea haos

I.M.
Politică / 6 februarie 2019

Gabriela Podaşcă

Gabriela Podaşcă

"Guvernul trebuie să renunţe urgent la intenţia, formulată în propunerea de buget pe 2019, de a transfera în sarcina autorităţilor locale cheltuielile cu asistenţa socială şi să nu lase sute de mii de persoane vulnerabile din România în voia sorţii şi la mila unor primari care vor avea sau nu bani să le plătească drepturile", a declarat vicepreşedintele PRO România, Gabriela Podaşcă.

Solicitarea a fost formulată în cadrul dezbaterii "Transformarea sistemului social din România", organizată de PRO România cu participarea partenerilor sociali şi a reprezentanţilor societăţii civile, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre.

Plata drepturilor băneşti exclusiv de către primării va crea un haos generalizat, instabilitate şi nesiguranţă în sistemul de asistenţă socială.

"Încărcarea bugetelor şi aşa insuficiente ale primăriilor cu aceste obligaţii suplimentare va determina ca lună de lună să existe pericolul ca aceşti oameni să nu îşi primească drepturile. De asemenea, va fi practic imposibil de monitorizat de către organismele competente dacă aceste indemnizaţii sunt plătite integral şi la timp, prin simplul fapt că dacă până acum de acest lucru se ocupa Ministerul Muncii, de acum încolo ar trebui verificate sute de primării din toată ţara", a precizat Gabriela Podaşcă.

"Până în 2020 trebuie să finalizăm procesul de dezinstituţionalizare şi de dezvoltare a serviciilor în familie şi în comunitate. Acest proces merge anevoios şi se îndreaptă spre un blocaj al sistemului de asistenţă socială, în condiţiile în care finanţarea este 100% din bugetul local. A sosit momentul să nu mai cârpim sistemul social în România fără a aduce un beneficiu real cetăţeanului sau administraţiei", a declarat Ştefana Zibileanu, coordonator PRO România Tulcea şi directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Tulcea.

PRO România va propune în perioada următoare un set de politici publice coerente care să aşeze sistemul social pe baze corecte, având ca prioritate protejarea şi susţinerea categoriilor vulnerabile.

"Transformarea şi modernizarea sistemului social din România înseamnă ca întregul sistem să funcţioneze în favoarea beneficiarilor şi nu invers aşa cum se întâmplă acum. Oamenii cu nevoie speciale trebuie să aibă la dispoziţie mecanisme flexibile şi proceduri birocratice cât mai simple, astfel încât să poată fi ajutaţi cu adevărat să se integreze în societate şi să ducă un trai decent. Guvernul trebuie să înţeleagă că e vorba de oameni vulnerabili, nu de cifre pe care le poţi tăia cum vrei ca să te încadrezi într-un buget", a mai adăugat Gabriela Podaşcă.

La dezbaterea organizată de PRO România au participat reprezentanţii Consiliului Naţional al Dizabilităţii, Sindicatului Liber al Asistenţilor Personali ai Persoanelor cu Handicap din Bucureşti, Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil şi SOS Satele Copiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb