GAMBLING "Tendinţele europene sunt de orientare a operatorilor către mediul online"

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 6 martie 2018

Adrian Georgescu, CEO Novomatic

Adrian Georgescu, CEO Novomatic

Interviu cu Adrian Georgescu, CEO Novomatic

"Dacă proiectul care va modifica Legea de combatere a spălării banilor va fi aprobat în forma actuală, atunci efectele în piaţa gambling-ului vor fi notabile"

Tendinţele pieţei de gambling la nivel european sunt de orientare a operatorilor către mediul online şi de deschidere a pieţelor naţionale, este de părere Adrian Georgescu, CEO Novomatic. Domnia sa susţine că, din punct de vedere al proiectelor legislative în derulare, anul 2018 este unul de referinţă, deoarece suntem într-un proces de adaptare la normele legislative europene.

Reporter: Cum se poziţionează sectorul nostru de gambling în piaţa internaţională de profil?

Adrian Georgescu: Din punct de vedere al proiectelor legislative în derulare, anul 2018 este unul de referinţă, deoarece suntem într-un proces de adaptare la normele legislative europene. Provocarea pentru operatori va fi să se adapteze la normele impuse, sub forma în care acestea vor fi aprobate şi implementate.

La nivelul economiei româneşti, conform statisticilor oferite de Institutului Naţional de Statistică (INS), piaţa jocurilor de noroc, alături de alte activităţi recreative, a contribuit semnificativ la creşterea cifrei de afaceri în rândul serviciilor de piaţă prestate populaţiei, cu un procent crescut de 23,9% în 2017 faţă de 2016.

Acest lucru se datorează ameliorării percepţiei opiniei publice asupra jocurilor de noroc. Continuăm să depunem eforturi în îmbunătăţirea imaginii, în directia percepţiei ca formă de "entertainment".

Piaţa jocurilor de noroc are potenţial, însă ca orice altă piaţă are plusuri şi minusuri. Un aspect negativ este lipsa de corelare între legislaţia specifică, codul fiscal şi regulile de contabilitate, care a dus la neclarităţi şi interpretări diferite, afectând buna desfăşurare a activităţii operatorilor. Rezolvarea constă în soluţionarea acestor discrepanţe.

Reporter: Cum credeţi ca va evolua acest sector?

Adrian Georgescu: Tendinţele la nivel european sunt de orientare a operatorilor către mediul online şi de deschidere a pieţelor naţionale. Pe segmentul "land-based", observăm un nivel de maturitate caracterizat de o competiţie puternică şi de o clarificare a preferinţelor clienţilor. Acesta traversează o perioadă de schimbare. Aşteptăm sa vedem în ce măsură vor afecta noile proiecte legislative indus­tria jocurilor de noroc din România.

Noile măsuri legislative pun presiune pe operatori, atât din punct de vedere financiar, cât şi al managementului resurselor umane.

Având în vedere noile norme aplicate, acestea vor avea implicaţii mai mari asupra micilor operatori din domeniu, care vor fi nevoiţi să se adapteze noilor măsuri şi proceduri ce se impun.

Reporter: Una dintre reglementările care urmează să fie implementate este cea care vizează protecţia datelor cu caracter personal (GDPR). Cum va afecta aceasta firmele din domeniu?

Adrian Georgescu: Implementarea UE cu privire la GDPR va necesita atât o susţinere a resurselor umane, cât şi a celor financiare pentru toate companiile ce activează în România, implicit şi cele din domeniul gambling-ului. Va fi o provocare pentru toţi operatorii, depinde de fiecare în parte cât timp şi ce resurse a alocat pentru aplicarea prevederilor legislative. Acestea sunt diferite şi mult mai drastice decât cele ale legislaţiei actuale. Sancţiunile pentru încălcarea lor sunt destul de mari, ceea ce denotă şi interesul sporit pentru protecţia individului.

Reporter: Cum apreciaţi modul de impozitare a companiilor de jocuri online şi a organizatorilor de jocuri tradiţionale?

Adrian Georgescu: În momentul de faţă, impozitarea companiilor de jocuri de noroc online se efectu­ează în funcţie de venit, în timp ce operatorii de jocuri tradiţionale land-base sunt dezavantajaţi de impozitarea ce se efectuează în baza echipamentului, suma fiind fixă. Consider că ar fi necesară o reevaluare a modului de impozitare a operatorilor land-base în funcţie de venit.

Reporter: Un alt proiect legislativ urmăreşte modificarea Legii combaterii spălării banilor. Cum caracterizaţi această iniţiativă legislativă?

Adrian Georgescu: Prevederile proiectului de lege sunt mai stricte decât prevederile Directivei UE, iar în cazul în care legea va fi aprobată în forma actuală, aceasta va avea efecte notabile pe piaţa gambling-ului.

Reporter: În tot acest context, cum evolulează activitatea Novomatic?

Adrian Georgescu: Am încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri în valoare de 63 de milioane de euro, înregistrând o creştere de circa 10% faţă de 2016.

Reporter: Ce investiţii aveţi în derulare?

Adrian Georgescu: În prezent, gestionăm 11.000 de echipamente de joc, care includ aparate de tip video slot, terminale de pariuri sportive, video terminale de loterie. Investiţiile se îndreaptă spre creşterea numărului de aparate ges­tionate şi a locaţiilor operate land-base. De asemenea, vom introduce pe piaţă noi produse şi servicii.

Investiţiile realizate anul trecut au fost făcute la nivel de echipamente de joc, distribuim către terţi şi operăm în sălile Admiral echipamente de ultimă generaţie. Sălile de joc Admiral au fost modernizate, proces care este în desfăşurare. De asemenea, au fost alocate bugete de marketing mai mari pentru campaniile de promovare, iar anul trecut am fost câştigătorii premiului "Cea mai bună campanie de marketing a anului - ADMIRAL te Electrizează". Şi, nu în ultimul rând, investim în personalul nostru care este instruit atât pe plan local, cât şi în headquarter-ul Grupului Novomatic din Austria. Societăţile locale din grup au realizat investiţii de circa 16 milioane de euro.

Reporter: Ce programe dedicate prevenirii şi combaterii dependenţei de jocuri de noroc derulează Novomatic?

Adrian Georgescu: Novomatic Romania este iniţiatorul programului "Joc Responsabil", iniţiat în anul 2010, preluat ulterior de către ROMSLOT, unul din puţinele programe naţionale dedicate persoanelor care se confruntă cu probleme de joc şi singurul care oferă un ajutor concret. În calitate de membri ROMSLOT, susţinem şi promovăm în continuare programul.

Reporter: Către ce se îndeaptă piaţa?

Adrian Georgescu: Operatorii online sunt în continuă expansiune, competiţia a devenit mai acerbă în 2017, iar acest lucru poate fi observat şi din campaniile de promovare, care au devenit mai agresive.

În ceea ce priveşte operatorii land-base, aceştia sunt într-o continuă îmbunătăţire a serviciilor prestate către clienţi, atât prin aparate de ultimă generaţie, cât şi prin ambientul creat şi ofertele promoţionale.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb