Gaming Consulting, compania care este mereu de faţă când "zarurile sunt aruncate"

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 2 martie 2016

Gaming Consulting, compania care este mereu de faţă când "zarurile sunt aruncate"

Industria gamblingului este, poate, una dintre cele mai misterioase domenii pentru cineva din afară. În aparenţă, totul pare simplu: există nişte jocuri, şansele sunt calculate să aducă organizatorului un profit, jucătorului nişte satisfacţii şi asta este totul.

În realitate, probabil că nu există în niciun domeniu un marketing mai sofisticat decât aici. "Consumatorul plăteşte şi nu obţine un produs concret care să-i răsplătească mereu şi direct efortul financiar", explică Sorin Constantinescu, fondator şi CEO Gaming Consulting. "De aceea, cine face jocurile trebuie să-şi decoreze produsul cât mai plăcut. Şi nu e pentru a induce în eroare, ci pentru a produce distracţie. Acesta este produsul unui furnizor de gambling: distracţia. Gamblerii compulsivi sau dornicii de îmbogăţire rapidă nu sunt în targetul nostru. Sunt "victime colaterale" pe care eu, personal, am făcut mereu tot ce am putut să le descurajez de la joc".

"Clienţii perfecţi ai gamblingului sunt oamenii de afaceri sau pur şi simplu oamenii cu bani cărora nu le pasă dacă pierd sau câştigă, cei care vor să-şi ofere o doză de adrenalină fără să sară din avion sau să înoate cu rechinii. Sau clienţi din clasa de mijloc care s-au săturat de restaurante şi preferă să cheltuie 100-200 de lei într-o seară ieşind şi socializând la cazino", continuă Constantinescu. "Lor trebuie să le oferim un mediu cât mai distractiv şi atractiv. Gamblerii patologici sau tinerii dornici de îmbogăţire imediată ar paria şi pe întuneric într-un subsol igrasios cu pereţi de ciment. Nu lor ne adresăm noi".

Dacă veni vorba de gamblingul patologic, industria aceasta mai are un punct nevralgic: relaţia operatorilor cu legislatorii şi cu justiţia. Guvernele ştiu implicaţiile sociale potenţiale ale unei legislaţii prea laxe şi alcătuiesc legi complicate, riguroase şi costisitoare pentru operatori. Aceste legi diferă mult de la o ţară la alta şi lipsa de adaptare a unei companii de gambling când îşi extinde piaţa poate duce la mari pierderi financiare şi de imagine.

În plus, în ultimii ani, gamblingul online a explodat pur şi simplu. Chiar dacă unele guverne au reacţionat negativ la această tendinţă, au realizat în timp că operatorii au instrumente să controleze accesul tinerilor vulnerabili sau spălarea de bani şi au inclus în legislaţiile naţionale stipulaţii speciale pentru jocul de la distanţă. Astfel, gamblingul online a înflorit, făcând concurenţă operatorilor land-based, pe un cu totul alt teritoriu. Internetul are setul lui de legi de operare, promovare şi marketing.

Ultima şi cea mai radicală tendinţă este gamblingul de pe mobile. O nouă deschidere cu un nou set de provocări pentru operatori. Într-adevăr, probabil că în puţine industrii nevoia de adaptare extrem de rapidă la schimbări este mai imperioasă decât în gambling. De aceea, în această lume se moare repede. Se nasc mii de companii fondate de antreprenori entuziaşti care pleacă cu viziunea simplistă din primul paragraf al acestui articol şi constată că până la pomul lăudat este cale lungă şi grea şi numai cei bine înarmaţi reuşesc să ajungă.

Ei bine, plecând de la aceste premise care ne arată cât de dificilă este supravieţuirea în această industrie, au apărut firmele de consultanţă în gambling. Acestea sunt foarte des mult mai complexe şi ramificate decât companiile operatorilor înşişi. O firmă de consultanţă trebuie să ştie totul despre totul şi ceva în plus. Consultantul trebuie să se priceapă bine la documentaţia juridică, piaţă globală, piaţă locală, planul de afaceri specific, implementarea şi managementul de proiecte, proiecţiile financiare şi economice, sesizarea rapidă a trendurilor, strategiile de comunicare şi cele de marketing... iar lista ar putea continua, căci, după cum s-a văzut, produsul vândut este simbolic şi în jurul lui trebuie construit un întreg mecanism de suport.

Una dintre firmele de consultanţă în gambling din România este compania fondată în 2007 de Sorin Constantinescu, Gaming Consulting (GC). Decizia de înfiinţare nu a fost o toană şi nu a venit pe principiul "se fac bani din asta, hai să-mi deschid mai întâi firma şi vedem după aceea ce facem". Sorin Constantinescu avea deja în spate 17 ani de experienţă directă pe toate palierele gamblingului, experienţă profesională ca manager de cazino şi consultant al unor instituţii de stat şi studii aprofundate în domeniu: după studiile economice, el a absolvit şi o universitate de profil din Nevada şi apoi şi-a dat doctoratul pe teme din aceeaşi branşă.

Ce face, aşadar, în mod concret o firmă de consultanţă, altfel spus, cum îşi merită banii? Dacă trecem din nou cu privirea peste jungla de probleme de mai sus, întâmpinate de antreprenorul în gambling, firma de consultanţă le preia şi le gestionează pe toate. Firmele care fac asta bine cresc şi devin actori naţionali sau chiar globali în industrie. Cele care doar pretind, dispar - căci în gambling sunt bani mulţi şi implicit se pierd bani mulţi la cea mai mică greşeală. Şi aici greşelile nu se iartă.

"Una dintre cele mai sănătoase şi corecte legislaţii este cea din Regatul Unit şi noi am propus-o drept cel mai rezonabil reper pentru osatura legislaţiei româneşti", spune Constantinescu. Tot eşafodajul gamblingului românesc se supune actualizărilor legislative la OUG 77 din 2009. "În urma consultărilor între reprezentanţii statului şi cei ai industriei jocurilor de noroc, s-a obţinut una dintre cele mai liberale şi echitabile legislaţii din lume. Media de specialitate de afară a aplaudat legislaţia românească şi chiar avem cu ce să ne mândrim".

"Compania are o divizie specializată pe land-based (jocuri de noroc tradiţionale), una pe online, iar pe partea juridică avem o strânsă colaborare cu firma domnului avocat Traian Bota, prima şi singura casă de avocatură specializată strict pe acest domeniu, care oferă servicii juridice organizatorilor de jocuri de noroc încă din anul 1998".

Rezultatele nu au întârziat să apară după ce legislaţia a permis operatorilor să iasă din zona gri şi să acţioneze la lumină, legal şi licenţiat: Gaming Consulting a devenit partenerul autohton al unor operatori internaţionali, online şi land-based, cumulând o cotă de peste 65% din această piaţă atât de dificilă şi complexă. În anul 2015, compania a realizat o cifră de afaceri de peste 2,5 milioane lei cumulată de la 32 de clienţi, cu ajutorul a 27 de angajaţi, iar afacerea se măreşte odată cu industria: se prevede o creştere procentuală anuală consolidată de 11% a acestei industrii până în anul 2020. Cifra de afaceri pe 2015 în gamblingul global a fost de 460 miliarde dolari - pentru a vă face o idee despre miza jocului.

"Spectrul nostru de servicii este în aşa fel proiectat încât să scutească clientul de toate bătăile de cap atunci când vrea să deschidă o afacere în gambling sau să exporte una către România. Oferim, studii de piaţă, campanii de vânzări şi de marketing şi chiar management integral de proiect", explică Sorin Constantinescu.

El mai vorbeşte şi despre costuri, căci în aparenţă un asemenea serviciu, atât de elaborat, poate costa averi: "Chiar dacă lucrez în gambling şi îmi place şi pokerul, nu mi-a plăcut niciodată să am aşi în mânecă" glumeşte CEO-ul. "Adică nu avem costuri ascunse, costuri ulterioare sau clauze scrise cu litere mici în contracte. Şi nu vrem să ne îmbogăţim mai repede decât clienţii noştri. Vreau ca afacerea asta să fie în primul rând durabilă şi abia apoi rentabilă".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb