Grupul rus Gazprom a început de ieri livrările de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream, a cărei construcţie pe sub Marea Baltică a costat zece miliarde de dolari, transmite Bloomberg. Noua rută va asigura livrări de gaze suficiente pentru aprovizionarea a 26 de milioane de locuinţe în Europa odată ajunsă la capacitate maximă, anul următor. Conducta este prima legătură directă între Europa de Vest şi Rusia, care asigură aproximativ 25% din consumul de gaz al UE.
Disputele dintre Ucraina şi Rusia în privinţa preţurilor gazelor naturale şi datoriilor au perturbat în ultimii ani livrările către Europa şi au determinat Gazpromul să caute rute alternative. Nord Stream ar putea slăbi poziţia Ucrainei în negocierea acordurilor pentru gaze naturale cu Rusia. Ucraina, pe teritoriul căreia sunt transportate 80% din gazele ruseşti către Europa, încearcă să obţină o revizuire a înţelegerilor referitoare la importul de combustibil din Rusia.
Nord Stream va fi "extrem de important dacă actualul acord dintre Rusia şi Ucraina se strică în iarnă din cauza preţurilor", a afirmat Katja Iafimava, cercetător la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, citat de Mediafax.
Gazprom şi partenerii Wintershall, E.ON, Gasunie şi GDF construiesc gazoductul pe etape. Prima fază asigură o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi anual, urmând ca aceasta să fie dublată la 55 de miliarde de metri cubi în 2012.
Gazoductul va începe operaţiunile comerciale luna următoare.
Grupul rus ar putea direcţiona până la 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, în prezent transportate prin Ucraina, către Nord Stream, a anunţat, în mai, directorul general al Gazprom, Alexei Miller. Compania ucraineană de stat NAK Naftogaz Ukraini transportă anual 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi are o capacitate de 142 miliarde de metri cubi.