"Când Uniunea Europeană este puternică, parteneriatul transatlantic este puternic şi în beneficiul ambelor părţi: UE şi SUA", a afirmat ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, într-o prelegere ţinută astăzi la Institutul Hudson din capitala americană, în cadrul demersurilor de prezentare a priorităţilor Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene.
În prezentarea sa, ambasadorul George Cristian Maior a evidenţiat provocările majore din perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene: alegerile pentru Parlamentul European, ieşirea Marii Britanii din UE, negocierile pentru bugetul Uniunii pentru următorii şapte ani. Diplomatul a remarcat că toate aceste teme sunt importante şi pentru Statele Unite, deoarece "destinele europene şi americane au fost întotdeauna interconectate". "Când Uniunea Europeană este puternică, parteneriatul transatlantic este puternic şi în beneficiul ambelor părţi: UE şi SUA", a afirmat George Cristian Maior, în opinia căruia discursul centrat pe diferenţele de opinie dintre UE şi SUA asupra câtorva teme ar trebui schimbat, informează Agerpres.
"Cooperarea transatlantică este bazată pe împărtăşirea aceloraşi valori, cu un trecut pozitiv enorm şi cu un mare potenţial". "Este nevoie de mai multă implicare a SUA în Europa, bazată pe parteneriatul transatlantic, Iniţiativa celor Trei Mări fiind o oportunitate apărută cu ocazia summit-ului de la Bucureşti în cadrul căruia a fost lansat primul forum de afaceri", a afirmat George Maior. De asemenea, ambasadorul român a făcut referire la evenimentul principal al Preşedinţiei UE, Summit-ul privind viitorul Europei care se va desfăşura la Sibiu în data de 9 mai 2019, informează Ambasada României în Statele Unite ale Americii într-un comunicat difuzat miercuri.
Oficialul român a subliniat şi importanţa Parteneriatului Estic, care împlineşte anul acesta zece ani şi va face obiectul unei conferinţe la nivel înalt în luna mai. El a arătat că dorinţa României este ca Parteneriatul să fie unul de succes, pentru ca ţările partenere să devină mai sigure, mai democratice şi mai prospere. De asemenea, ambasadorul român a arătat importanţa sprijinului Uniunii Europene pentru statele din Balcanii de Vest şi necesitatea de a dezvolta răspunsuri concrete la aspiraţiile europene ale acestor ţări.
Referitor la regiunea Mării Negre, ambasadorul George Maior a ţinut să sublinieze provocările şi ameninţările la care este nevoie de răspuns şi care au transformat zona, începând cu războiul din Georgia din 2008 şi continuând cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi conflictul din estul Ucrainei. "Marea Neagră reprezintă un test pentru arhitectura de securitate şi economică regională şi globală din punctul de vedere al libertăţii navigaţiei, dreptului internaţional sau al promovării oportunităţilor economice", a afirmat George Cristian Maior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2019, 07:38)
Ce poză color! Make, cât ai scos?