Partidele din coaliţia de guvernământ din Germania au convenit asupra unui nou plan de relansare economică, în valoare de 50 de miliarde de euro (68 de miliarde de dolari), potrivit anunţului reprezentanţilor CDU şi SPD. Planul prevede o perioadă de aplicare de doi ani şi este menit să lupte împotriva celei mai grave recesiuni de după cel de-al doilea Război Mondial.
Planul cuprinde o serie de măsuri care au ca scop păstrarea locurilor de muncă şi încurajarea investiţiilor pe termen lung. Documentul urmează celui adoptat de guvernul cancelarului Angela Merkel în luna noiembrie 2007, care presupunea un efort bugetar de 12 miliarde de euro pentru un impact aşteptat de 31 miliarde de euro. Acel plan a fost catalogat drept insuficient de numeroşi specialişti din Germania.
Noile cheltuieli prevăzute de autorităţile germane, de 25 de miliarde de euro anual, sunt de natură să permită celei mai mari economii din Europa să respecte regulile UE în materie de deficit bugetar (maximum 3% din PIB).
O decizie finală privind noul plan de stimulare a economiei nu este aşteptată mai devreme de 12 ianuarie, când va avea loc o reuniune a coaliţiei, potrivit anunţului purtătorului de cuvânt al guvernului, Ulrich Wilhelm.
Partenerii europeni ai Germaniei au anunţat deja o serie de planuri de relansare, iar SUA ar urma să facă o mişcare asemănătoare, după învestirea, la 20 ianuarie, a preşedintelui ales Barack Obama.
Cotidianul economic german Handelsblatt a acuzat-o, recent, pe Angela Merkel că "practică de prea mult timp o politică a paşilor mărunţi" în materie de relansare economică. "Nu este nimic surprinzător că primul ministru britanic Gordon Brown şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-au întâlnit fără cancelarul primei economii naţionale europene pentru a discuta despre măsuri împotriva celei mai grave recesiuni de după război", notează ziarul citat, referindu-se la o reuniune a celor doi oficiali din decembrie 2008, la care Angela Merkel nu a fost invitată.