GHEORGHE MARINESCU, MFP: "Noul Cod Fiscal ar putea intra în vigoare în 2016"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 august 2014

În momentul de faţă nu există o dată precisă pentru intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, dar acesta ar putea să apară de la 1 ianuarie 2016, a declarat, ieri, Gheorghe Marinescu, şef serviciu Direcţia Impozite şi Taxe Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Domnia sa a precizat: "Politicul va avea decizia finală, iar impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţia acestora, conform actului legislativ, ar putea fi făcută din 2016, aşa cum au cerut autorităţile locale. Încă aşteptăm propuneri pentru modificarea proiectului şi vom înainta Guvernului o formă finală până la sfârşitul anului".

Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), a declarat că, odată cu noul Cod Fiscal, va intra în vigoare şi primul standard de evaluare a valorii impozabile a clădirilor nerezidenţiale: "Pe lângă impozitarea în funcţie de proprietar se introduce şi impozitarea în funcţie de utilizarea clădirii, iar valoarea impozabilă va fi semnificativ influenţată de localizare.

Prin noul Cod, această valoare rezultată în urma evaluării nu se mai înregistrează în situaţiile financiare. Ne aşteptăm să fie eliminate diferenţele de abordare dintre companiile care aplică IFRS (n.r. Standardele Internaţionale de Raportare Financiară) şi cele care întocmesc situaţiile financiare în conformitate cu legislaţia românească. De asemenea, estimăm că vor fi ajustate valorile impozabile actuale care au fost influenţate de elemente subiective, fără legătură directă cu clădirile. În urma implementării noului Cod Fiscal, vor rezulta atât creşteri, cât şi scăderi ale impozitului pe clădiri pentru persoanele juridice".

Gheorghe Marinescu susţine că impozitul pe clădire va merge la bugetul local: "Nu se face niciun transfer la bugetul de stat ca să acopere nu ştiu ce găuri, aşa cum s-a tot vorbit. Nu există aşa ceva".

Reprezentanţii MFP susţin că, potrivit proiectului de Cod Fiscal, Guvernul va schimba modalitatea de calculare al impozitului pe clădirile firmelor - stabilit în funcţie de valoarea contabilă - într-o metodă de calcul bazată pe valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare. Impozitarea va fi aplicată în funcţie de utilizarea clădirii, rezidenţială sau nerezidenţială, şi nu de tipul proprietarului (persoană fizică sau juridică), cum este în prezent.

Impozitul pentru clădirile rezidenţiale va reprezenta 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar pentru cele nerezidenţiale va oscila între 0,25% şi 1,5%, valoarea impozabilă fiind stabilită în urma unei evaluări care trebuie făcută o dată la trei ani. În opinia lui Adrian Vascu, cotele exacte ale impozitelor vor fi stabilite de consiliile locale. Pe de altă parte, reprezentantul MFP susţine că persoanele fizice care refuză să realizeze raportul de evaluare al clădirii vor trebuie să plătească un impozit de 2% din valoarea impozabilă, dar această cotă "va mai fi discutată".

Gheorghe Marinescu a adăugat: "Cea mai mare problemă este aceea a clădirilor cu destinaţie mixtă. Încă nu ne-am lămurit cum putem să impozităm persoanele fizice care au clădiri mixte. Unii au închiriat clădirea unei firme, alţii au contracte de comodat şi sunt multe situaţii complicate. Suntem în dezbatere şi cu autorităţile locale şi avem peste 30 de variante de modificare a acestui titlu. Când vom avea o formă finală, o vom publica pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. FMI ne-a recomandat să eliminăm tratamentele discriminatorii dintre persoanele fizice şi juridice şi să aplicăm acelaşi tratament fiscal".

Oficialul a precizat că persoanele care au mai multe clădiri în proprietate nu vor fi impozitate suplimentar: "Autorităţile locale nu au un soft care să verifice dacă cetăţenii au mai multe clădiri în ţară şi au cerut să renunţăm la impozitarea majorată, care este un fel de impozit pe avere. Mai mult ca sigur vom renunţa la impozitarea multiplă".

În forma actuală, Codul Fiscal impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% de la trei clădiri în sus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb