Giganţii IT se "bat" pe fişierele micilor utilizatori

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 8 iunie 2011

Specialiştii IT au pus gând rău bătrânului "PC".

Specialiştii IT au pus gând rău bătrânului "PC".

Aflată într-o continuă evoluţie, generând numeroase revoluţii, piaţa IT se pregăteşte să treacă la următorul nivel, unul care are o ţintă dublă. Pe lângă câştigurile financiare nu trebuie neglijată nici forţa informaţională care va sta în mâinile marilor companii. Celebrul Steve Jobs a lansat serviciul iCloud, de tip cloud computing, care permite utilizatorilor să îşi păstreze fişierele pe serverele Apple şi să le acceseze de pe orice terminal produs (iphone, iPad). Trebuie menţionat că şi pe acest segment concurenţa este acerbă, servicii de tip cloud computing fiind incluse şi în portofoliile celor de la Google, Amazon sau Microsoft.

Concret prin acest sistem vor fi stocate fişierele consumatorilor în propriile centre de date, acestea putând fi accesate de pe mai multe dispozitive prin intermediul conexiunii la internet. Practic fiecare utilizator va scăpa de o mare grijă legată de capacitatea sa, limitată, de stocare a datelor. Acest concept va genera beneficii majore pentru toate părţile implicate în industria IT, printre primii beneficiari aflându-se dezvoltatorii independenţi de soft-ware, care îşi mută propriile aplicaţii în cloud.

Există şi sceptici care nu creditează foarte tare bunele intenţii ale inovatorilor şi spun că acest nou sistem nu va face decât să sporească şi mai tare accesul la informaţiile personale, totul fiind un fel de facebook la puterea 1000. Există şi invitaţii la boicot, fiind evident că nimeni nu te poate obliga să-ţi stochezi fişierele în astfel de locuri. În primă fază, Apple speră ca astfel vânzările la iPhone şi iPad să explodeze, fiind evident că bătrânul "PC" îşi trăieşte ultimele clipe. Într-un timp relativ scurt au fost cumpărate la nivel global 25 de milioane de tablete iPad. "iCloud stochează toate datele voastre în norul informatic şi le trimite imediat spre toate terminalele voastre. Le încarcă şi le stochează automat. O să retrogradăm PC-urile şi Mac-urile la statutul de dispozitive simple, la fel ca un iPad, un iPhone sau un iPod Touch. O să mutăm centrul vieţii voastre digitale în nor", a explicat, foarte pe scurt, Steve Jobs. Fotografii, clipuri video, documente, muzică, mail, calendar, contacte pot fi stocate prin acest sis-tem, existând avantajul de a le accesa foarte uşor. Cristian Bulacu, CEO la compania Blue Soft Serv, ne-a declarat că este necesar să avem un minim de informaţii în ceea ce priveşte securizarea datelor atunci când decidem să folosim acest sis-tem: "Consider că soluţia cloud oferită de Apple este momentan orientată mai mult către home- useri decât către companii. Aceştia îşi pot seta cu uşurinţă device-ul în funcţie de preferinţe, datele de contact sau pozele şi cum fenomenul de socializare pe internet este prezent în viaţa majorităţii persoanelor active, aces-te date oricum le regăsim şi pe facebook sau alte site-uri de acest gen. Companiile din România sunt încă sceptice în privinţa soluţiilor cloud, dar în acelaşi timp sunt conştiente de reducerea costurilor şi a personalului pentru aplicaţii, servere virtuale şi chiar soluţii de securitate care se mută în cloud. Putem spune că este un pas către virtualizarea soluţiilor IT care dădeau până acum mari dureri de cap managementului. Soluţiile cloud trebuie să ofere un minim de informaţii vizavi de securizarea datelor şi de păstrarea confidenţialităţii acestora, atât în timpul desfăşurării contractului, cât şi după închiderea acestuia".

O primă mişcare la nivel mare a fost deja făcută: după ce a finalizat lucrările la un centru de date de 1 miliard de dolari (plasat în Carolina de Nord, care va deservi iCloud, Apple a plătit în avans între 100 şi 150 milioane la patru mari case de discuri - Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group şi EMI - ca să-i permită să găzduiască muzica lor pe serviciul iCloud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb