Unele state din UE, precum cele din jurul României, şi-au majorat ţintele iniţiale privind ponderea energiilor regenerabile în cadrul sistemului energetic pentru anul 2030, după recomandările Comisiei Europene, iar România ar trebui să procedeze la fel, a afirmat, ieri, Giles Dickson, CEO WindEurope, la conferinţa "Winds of Change. Energy Transition 2019", organizată de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).
Domnia sa a declarat: "Uniunea Europeană şi-a propus să majoreze ponderea regenerabilelor în sistemul energetic european şi să accelereze tranziţia energetică. (...) Au mai rămas doar şapte săptămâni până când România, şi oricare altă ţară din UE, va trebui să finalizeze Planul Naţional pentru Energie şi Schimbări Climatice pentru 2030. Fiecare ţară a depus un draft iniţial pentru acest plan la Comisia Europeană. În general, nu erau planuri foarte ambiţioase, dar multe ţări şi-au majorat ţintele, iar acum că aveţi un nou guvern, aveţi o şansă să vă creşteţi şi voi obiectivele".
Conform oficialului WindEurope, în acest sens, Bulgaria şi-a stabilit, iniţial, o ţintă de 25%, dar CE a fost de părere că potenţialul Bulgariei este mai ridicat, astfel că ţinta ei ar trebui să fie 27%, iar Bulgaria s-a conformat.
"Grecia îşi stabilise un procent de 31% cu care CE a fost de acord, dar noul guvern al Greciei, a fost de părere că 31% nu reprezintă o ţintă suficientă astfel că a majorat-o la 35%. România trecuse, iniţial, în draftul planului energetic un procent de 27,9%, iar CE a cerut 34%. Noul vostru Executiv are şansa să majoreze acest procent al regenerabilelor în planul vostru naţional, de la 28%, cât este astăzi, la nivelul recomandat de UE sau măcar aproape de acesta", a mai explicat domnul Dickson.
Aceasta este o oportunitate deoarece presupune noi investiţii şi va crea locuri de muncă, iar România trebuie să folosească potenţialul economic şi avantajele energiei eoliene şi să beneficieze toţi cetăţenii, a conchis Giles Dickson.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2019, 04:04)
mincinosule, eolienele vor crea locuri de munca acolo unde se produc, nu la noi care le vom plati subventia
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2019, 22:01)
Poți da mai multe detalii? Te-ai documentat un pic despre numărului de joburi din România In acest domeniu și taxelor colectate in urma acestor investiții? De ce arunci subiecte false?
1.2. Cred ca-l acuzati degeaba pe preopinent (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 12.11.2019, 23:07)
Domeniul e destul de ezoteric si complicat in mod inutil de o legislatie si reglementari monstruos de complicate.
Sunt destul jurnalisti si chiar foarte multi oameni politici (marea lor majoritate chiar?) care nu fac deosebirea dintre kiloVolt si kiloWatt, nemaivorbind de cea dintre certificat verde si certificat de emisii (si, ca sa mai complicam putin lucrurile, garantii de origine) si dvs. vreti ca un cititor sa descurce toate astea?!?
La o vedere superficiala omul are dreptate - cu exceptia fundatiei cam nimic dintr-o turbina eoliana nu se produce in Romania, oamenii sunt (inca) obisnuiti cu ideea ca doar productia conteaza etc. etc. etc. Iar mai departe de o prima si superficiala vedere cei mai multi nu merg - si e si normal sa fie asa. Nu poti avea pretentia sa devii expert in toate cele.
Iar dvs., daca stiti bine situatia si aveti si interese in domeniu (cazul meu, sa nu credeti ca e vreo acuzatie) mai bine ati incerca sa explicati/educati, ca de inchizitori e plina lumea virtuala. Succes!