Grant elveţian de 3 milioane de euro pentru reabilitarea termică a construcţiilor publice

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 2 mai 2006

Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) şi Biroul Elveţian de Cooperare şi Asistenţă Financiară derulează programul pilot de reabilitare termică a locuinţelor şi a construcţiilor publice, constituit din două etape. Implementarea şi derularea programului se realizează prin Compania Naţională de Investiţii, sub directa coordonare şi monitorizare a MTCT.

În prezent, se află în desfăşurare cea de-a doua etapă, care vizează reabilitarea clădirilor publice şi administrative şi care trebuie să fie finalizată pe parcursul anului viitor, ne-a precizat Marinela Ivan, coordonator de proiecte pe partea de infrastructură, energie şi mediu, din cadrul Biroului Elveţian de Cooperare. Domnia sa ne-a spus că pregătirea acestei etape a început din luna decembrie 2004, proiectul fiind aprobat la sfîrşitul anului trecut. Autorităţile pregătesc documentele aferente licitaţiei pentru atribuirea serviciilor de proiectare.

Valoarea etapei a doua a programului de reabilitare termică se cifrează la 4,3 milioane de euro. Din această sumă, 3 milioane de euro provin dintr-un grant acordat din Fondul Elveţian de Contrapartidă (finanţare nerambursabilă), MTCT contribuind cu 999.000 de euro. Consiliile judeţene participă şi ele cu 333.000 de euro.

Marinela Ivan ne-a precizat că, în cadrul celei de-a doua etape, sînt propuse pentru reabilitare 20 de clădiri publice (spitale, centre sociale, cămine de bătrîni, scoli etc) situate în 20 de localităţi diferite - Bacău, Tiglead - Bihor, Lehliu - Călă-raşi, Reşiţa - Caraş Severin, Hăghig - Covasna, Moroieni - Dîmboviţa, Runcu - Gorj, Gheorghieni - Harghita, Slobozia - Ialomiţa, Baia Sprie - Maramureş, Strehaia - Mehedinţi, Sighişoara - Mureş, Caracal - Olt, Satu Mare, Gura Humorului - Suceava, Videle - Teleorman, Timişoara - Timiş, Tulcea, Milcoiu - Vîlcea, Vidra - Vrancea.

Principalele criterii de selecţie a locaţiilor menţionate au fost amplasamentul clădirilor, finanţarea, valoarea investiţiei, soluţia constructivă, anul construirii, starea clădirii, gradul de ocupare şi impactul socio- economic. Marinela Ivan ne-a spus că proiectul inregistrează întîrzieri faţă de calendarul stabilit (în prezent, procedurile pentru licitaţiile de proiectare ar fi trebuit să fie încheiate).

În ceea ce priveşte prima etapă a proiectului, în cadrul căreia au fost reabilitate termic clădirile de locuit aflate în proprietate publică, aceasta a fost derulată în perioda 2003-2004. În prima etapă au fost reabilitate 12 locuinţe, situate în 12 localităţi (Baia Mare - Maramureş, Bîrlad - Vaslui, Brăila, Buhuşi - Bacău, Botoşani, Cîmpulung Moldovenesc - Suceava, Iaşi, Tîrgu Mureş - Mureş, Tîrgu Jiu - Gorj, Sfîntu Gheorghe - Covasna, Slatina - Olt, Zimnicea - Teleorman.

În acest caz, valoarea inves-tiţională a depăşit 2 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro au fost alocate din Fondul Elveţian de Contrapartidă (finanţare nerambursabilă) şi 1 milion de euro reprezintă fonduri de la MTCT.

Potrivit doamnei Ivan, pentru ambele etape au fost prevăzute măsuri complexe de reabilitare termică, ce constau în izolarea termică a anvelopei exterioare a clădirii, înlocuirea tîmplăriei exterioare cu tîmplărie termopan cu geam dublu, refacerea instalaţiilor de încălzire interioră, coloanelor, conductelor de distribuţie, corpurilor de încălzire, instalarea la nivel de apartament şi la fiecare corp de încălzire a robinetelor termostat şi a alocatoarelor de cost. Totodată, programul presupune şi instalarea, la fiecare scară de bloc sau imobil, a contoarelor de energie termică şi apă caldă şi la fiecare apartament a apometrelor şi contoarelor, montarea de robinete şi instalaţii de duş care să permită reducerea consumului de apă caldă menajeră, refacerea şarpantei sau a acoperişului tip terasă, curaţirea şi igienizarea subsolurilor, precum şi montarea şi instalarea de centrale termice de bloc, acolo unde clădirea nu era racordată la sistemul urban de încălzire sau unde sistemul de încălzire nu mai exista.

În general, costurile medii pentru un apartament, în cazul primei etape, au oscilat între 1.500 şi 3.500 de euro, cu toate taxele aferente incluse. După reabilitare, ne-a precizat Marinela Ivan, pierderile de căldură au scăzut la circa 9% pentru pereţi, 15% pentru ferestre şi sub 3,5% pentru planşeul situat peste subsol, de la aproximativ 33% pentru pereţi, 38% pentru ferestre şi 7% pentru planşeul de peste subsol - cît reprezentau pierderile de căldură înainte de reabilitare. Astfel, au rezultat reduceri totale ale pierderilor de căldură cu pînă la 40% pe circuitul de încălzire şi de 20% pe circuitul de apă caldă menajeră.

În cazul clădirilor publice şi administrative se aşteaptă ca impactul economic să fie şi mai evident, datorită faptului că, pentru acestea, tariful de energie termică nu este subvenţionat. Reprezentantul Biroului Elveţian de Cooperare ne-a mai spus că investiţiile nu pot fi realizate imediat, ci în circa 5-6 pînă la 10-12 ani, în funcţie de complexitatea măsurilor de reabilitare termică implementate.

Necesitatea reducerii consumului de energie este un obiectiv esenţial pentru toate ţările membre UE. Pînă în anul 2010, consumul general de energie trebuie să se reducă cu 20%, în paralel cu creşterea şi extinderea utilizării resurselor regenerabile. În acest context, în sectorul românesc al energiei termice, problemele complexe existente privesc, în mod deosebit, două domenii: sistemele de încălzire urbană, care au supravieţuit unei concurenţe anarhice si atehnice şi fondul de clădiri publice şi de locuit.

În România, în cazul fondului construit existent, consumul specific de energie este aproape dublu comparativ cu media înregistrată în cazul ţărilor UE, potrivit doamnei Marinela Ivan. În urma unei analize recente, a fost evidenţiat consumul mare de energie al clădirilor şi imobilelor construite în perioada 1950-1989 şi, prin urmare, eficienţa energetică este foarte scăzută. Această situaţie are două consecinţe negative importante: pe de o parte determină un consum mare de combustibil (necesar producerii energiei termice), cu impact direct asupra condiţiilor de mediu şi a creşterii gradului de poluare, iar pe de altă parte determină costuri mari ale serviciilor de energie termică, consumatorul fiind obligat să plătească facturi de energie termică ridicate.

Integrarea României în UE va aduce obigaţii clare în acest domeniu, printre ele numărîndu-se şi existenţa "certificatului energetic" pentru orice tip de clădire, necesar înainte de desfăşurarea oricărei tranzacţii. În aceste condiţii, afirmă reprezentantul Biroului Elveţian de Cooperare, reabilitarea termică a imobilelor existente este o urgenţă şi o necesitate care se impune din motive sociale, economice şi de mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb