Premierul macedonean Zoran Zaev a estimat că ţara sa nu a fost niciodată atât de aproape de o soluţionare a disputei sale cu Grecia privind denumirea "Macedonia", dar a precizat totuşi că un eşec nu ar însemna "sfârşitul lumii", relatează AFP.
''Cred că niciodată nu am avut circumstanţe atât de bune pentru a ajunge la o soluţie completă, care să dureze mereu'', a declarat Zoran Zaev într-un interviu acordat agenţiei de presă franceze, adăugând: ''Dar chiar dacă acest diferend nu va fi soluţionat, nu va fi sfârşitul lumii; noi ne vom continua agenda europeană într-un fel sau altul''.
Candidată la Uniunea Europeană încă din 2005, Macedonia a obţinut în această săptămână o recomandare din partea Comisiei Europene pentru deschiderea necondiţionată a negocierilor de aderare.
De când fosta republică iugoslavă şi-a declarat independenţa în 1991, grecii îi refuză dreptul de a folosi denumirea "Macedonia", care, potrivit lor, nu poate să se refere decât la provincia lor nordică. La ONU, ea rămâne desemnată sub acronimul FYROM (Former Yugoslav Repupbloc Of Macedonia / Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei).
Grecii îi contestă de asemenea dreptul de a revendica moştenirea regilor Alexandru cel Mare şi Filip al Macedoniei. În aşteptarea unui compromis în această problemă, Atena a blocat până acum orice progres spre aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană şi la NATO.
După preluarea mandatului de premier de către Zoran Zaev, care i-a succedat naţionalistului Nikola Gruevski în urmă cu un an, Atena şi Skopje şi-au relansat dialogul privind soluţionarea disputei referitoare la denumirea "Macedonia".
Reprezentanţii celor două părţi discută despre un nou nume, cel mai des evocat fiind "Macedonia Superioară" ("Gorna Makedonija"). Atena cere însă ca acesta să fie validat printr-o schimbare constituţională.