Grecia trebuie să plătească 960 milioane euro pe 6 şi 12 mai, conform FMI

Internaţional / 1 mai 2015

Grecia trebuie să plătească 960 milioane euro pe 6 şi 12 mai, conform FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, joi, că următoarele termene stabilite pentru Grecia în vederea efectuării plăţilor către organismul financiar internaţional sunt 6 şi 12 de mai, iar sumele ce vor trebui achitate totalizează circa 960 milioane euro (1,073 milioane dolari).

Reprezentanţii FMI au subliniat că scenariul de bază nu ia în calcul o ieşire a Greciei din zona euro, relatează agenţia EFE.

"Punctul nostru de plecare este că nu va avea loc o ieşire şi acest lucru a fost spus de Guvernul Greciei. Nu anticipăm ieşirea din zona euro (...). Dar, ca şi în alte cazuri, analizăm diferite scenarii, nu se întâmplă doar în cazul Greciei", a spus Gerry Rice, purtătorul de cuvânt al FMI, într-o conferinţă de presă.

Rice a reamintit că următoarele date de plată pentru Atena sunt 6 mai, când va trebui să achite 200 de milioane de euro (224 milioane dolari) reprezentând dobânzi, şi 12 mai, când sumele vor fi de 760 de milioane euro (849 milioane dolari) ca parte a împrumutului principal de la FMI.

Purtătorul de cuvânt al Fondului a menţionat că instituţia condusă de Christine Lagarde consideră că soluţia pentru criza din Grecia, care în prezent se află într-o situaţie complicată de "sufocare" financiară, necesită "un acord integral şi complet".

Joi, noua echipă de negociere a Greciei şi creditorii internaţionali au început o nouă rundă de negociere la Bruxelles, care va continua până duminică.

În cadrul discuţiilor, va fi abordată o agendă cu puncte specifice, care vor trebui să permită ajungerea la un acord integral privind reformele cerute Atenei pentru a continua să primească asistenţă financiară internaţională.

Guvernul elen condus de premierul Alexis Tsipras caută fonduri pentru plata salarilor şi a pensiilor la sfârşitul acestei luni şi pentru plata unei rate de aproape un miliard de euro către FMI, în prima jumătate a lunii mai.

Miniştrii de Finanţe din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, la o reuniune de săptămâna trecută de la Riga, în lipsa unui plan complet de reforme din partea autorităţilor de la Atena.

Tsipras a semnalat că ar putea consulta populaţia, prin referendum, dacă să aprobe un acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capăt austerităţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci au trecut 7 ani de la crahul trecut. Provocat de o lipsa punctuala de solvabilitate, cauzand un efect de domino. Acelasi efect l-ar avea declararea insolvabilitatii Greciei. Deci, ciclicitatea crah-dezvoltare si-a dublat frecventa, nu mai are loc la 15 ani ci la 7-8 ani, se pare. Intre aceste cicluri, sunt destepti cine prinde ciclul dezvoltarii si profita, dezvoltandu-se, vezi Ungaria, Cehia, Polonia, Slovenia, India, alte tari emergente. De ce nu si Romania? Noi am ratat deja 2 cicluri, cel din 1987 (sa zicem ca a fost Revolutia in 1989 si nu ne trezisem bine), apoi pe cel din 2005-2006 si acum il pierdem pe cel care deja trece... Dar nu cred ca vor mai permite guvernele straine sa se intample un crah, cel putin nu pe fata, il vor masca, acoperi cu emisiune de moneda sau altceva. Dar acum noi ar trebui sa profitam, sa aducem in Romania inca 10-20 de firme de nivel mondial, sa refacem invatamantul profesional, sa construim infrastructura de sosele si sa reconstruim infrastructurile de transport energetic si pe cea feroviara, iar in orase sa dezvoltam transportul public. Sa reducem numarul de angajati publici cu 30%, sa incurajam initiativa privata mica. Industria mare sa o lasam altora, mai dezvoltati, care sa ne plateasca impozitele in mod corect dar sa faca si profit, normal. Parca mai bine asa decat sa avem tot felul de bogati mici-medii, corupti, corupatori, ipocriti, sustinatori ai unor politicieni neghiobi si needucati. Adica sa ne departam de greselile grecilor, care acum nu au un miliard sa-si plateasca darile. Si asta dupa ce au confiscat lichiditatile institutiilor controlate direct si indirect de stat. Factura lunara a guvernului grec este imensa - 1,5 miliarde euro. Iar angajatii de stat ce primesc partial aceasta suma nu-si justifica activitatea, deoarece veniturile bugetare nu exista la greci, sau sunt doar 30% din ce-ar trebui sa fie. Dar este pregatita Europa sa se sinucida in acest mod? Pentru ca este clar, trecerea la drahma, in prima faza, va fi o sinucidere pentru greci. Nu vor avea nici o sansa sa traiasca inca un an dupa reintroducere. Exemplul va fi urmat de cel putin inca 5 alte regiuni ce-si doresc autonomie, in anumite state din Europa dezvoltata. Noi si altii ca noi isi vor amana trecerea la euro, integrarea europeana. Rusii vor avea cale batuta pentru recastigarea de tinte pierdute intre timp. Corporatiile straine vor pleca usor-usor din tarile est-europene, retragandu-se in nucleul european. Ce draci imi vin, ca iar suntem pe cale sa pierdem, pentru ca intre timp n-am stiut sa profitam de nimic, sa luam si noi fondurile si la le investim, si am ajuns iar la cifra exceptionala de peste 100 miliarde euro/dolari datorie. Nu va vine sa dati cu basca de pamant?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb